Užregistruota 812 Lietuvos gyventojų skambučių dėl nugaišusių paukščių

Teritorinėse valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokamu telefonu 8-800 40 403 nuo metų pradžios iki kovo 17 d. užregistruota 812 Lietuvos gyventojų skambučių dėl rastų nugaišusių laukinių ir naminių paukščių. Dar nenustatytas nė vienas šios ligos atvejis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas sako, kad džiugu, jog Lietuvos gyventojai yra aktyvūs ir informuoja tarnybą apie rastus nugaišusius paukščius. „Esame labai dėkingi visuomenei, kuri padeda mums. Labai svarbu kuo anksčiau nustatyti galimą paukščių gripo ligos židinį, ir imtis saugos priemonių, siekiant užkirsti kelią ligos plitimui”, – sako K.Lukauskas.

Visi gauti gyventojų pranešimai yra išanalizuojami, įvertinami specialistų. Veterinarijos ir kitų tarnybų specialistų grupės važiuoja į įvykio vietas, ima nugaišusius paukščius tyrimams, vietos, kur rasti paukščiai – dezinfekuojamos.

Tačiau, pasitaiko atvejų, kai gyventojai piktnaudžiauja ir praneša melagingą informaciją. Gyventojams primename, kad už melagingus pranešimus gresia baudžiamoji atsakomybė, kadangi į įvykio vietas vyksta ir specialiosios tarnybos. Visi melagingų pranešimų telefonų numeriai fiksuojami.

„Ypatingas dėmesys skiriamas laukiniams vandens paukščiams, kurie šiuo metu kelia didžiausią riziką, kaip paukščių gripo viruso natūralus rezervuaras. Todėl visi nugaišę laukiniai vandens paukščiai yra tiriami laboratorijose keliais tyrimo metodais, kad įsitikinti, jog jie nėra užsikrėtę paukščių gripu. Rizikos, kad Lietuvoje gyvenantys paukščiai, tokie kaip žvirbliai, zylės, balandžiai, varnos, galėtų būti užsikrėtę paukščių gripu beveik nėra”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.

Per minėtą laikotarpį, atsižvelgus į riziką, iš viso ištirti 485 laukiniai ir naminiai paukščiai: 78 antys, 34 gulbės, 95 varnos, 72 balandžiai ir kt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.