Laivavedžiai rengiami pagal naujus nuostatus

Artėjant vasaros sezonui vis daugiau motorinių plaukiojimo priemonių savininkų siekia įsigyti laivavedžių diplomus.

Nuo šių metų vasario 10 dienos įsigaliojo nauji katerių, vandens motociklų, kitų plaukiojimo priemonių laivavedžių rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo nuostatai. Kvalifikacijos egzaminai laikomi tik Valstybinėje vidaus vandenų laivybos inspekcijoje.

Jeigu minėtų plaukiojimo priemonių savininkai nori įsigyti laivavedžio diplomą arba pakelti savo kvalifikaciją, jie turi kreiptis į Vidaus vandenų laivybos inspekciją (Klaipėdoje yra jos skyrius). Tie žmonės nukreipiami į nuolat veikiančius kursus. Kursuose pagal specialiai parengtą programą įgyjama reikalingų žinių. Kursai mokami. Jie kainuoja apie 300 litų.

Būsimiems tokių kursų lankytojams pravartu žinoti, kad asmenims, kuriems sukanka mokymosi pabaigoje 16 metų ir jie inspekcijoje išlaiko kvalifikacijos egzaminus, leidžiama valdyti tik motorinius pramoginius laivus, kurių variklių galingumas ne didesnis kaip 50 arklio galių (AG) plaukiojančius tik Lietuvos vidaus vandenyse.

Asmenims, kurie jau turi 18 metų, baigus kursus ir išlaikius egzaminus leidžiama valdyti vidaus vandenyse ir jūrų pakrančių plaukiojimo rajonuose motorinius pramoginius laivus ir kitas plaukiojimo priemones, kurių bendras variklių galingumas ne didesnis kaip 150 AG.

Naujuose įstatuose nurodyta, kad asmenys, turintys aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, gali savarankiškai nelankydami kursų pasiruošti kvalifikacijos egzaminui. Jį išlaikę Vidaus vandenų laivybos inspekcijoje jie galės valdyti tik vidaus vandenyse plaukiojančius pramoginius laivus ir kitas motorines priemones, kurių variklių galingumas ne didesnis kaip 150 AG. Pramoginių laivelių, kurių variklių galingumas siekia tik 5,4 AG, laivavedžiams svarbu žinoti tai, kad jie gali plaukioti tik vidaus vandenyse ir neturi teisės įplaukti į uosto akvatoriją. Tokių plaukiojimo priemonių laivavedžiams kvalifikacijos liudijimas neprivalomas. Paprasčiau tariant, jie gali plaukioti mariose iki Kiaulės Nugaros ir upėse bei ežeruose.

Tobulinant pramoginių laivų, kurių variklių galingumas ne didesnis kaip 50 AG, laivavedžių kvalifikaciją asmenims, turintiems 18 metų ir išlaikiusiems kvalifikacijos egzaminą, suteikiama teisė valdyti vidaus vandenyse ir jūrų pakrančių plaukiojimo rajonuose motorinius pramoginius laivus, kurių variklių galingumas ne didesnis kaip 150 AG. Šiems laivavedžiams išduodami motorinio pramoginio laivo laivavedžio tarptautiniai kvalifikacijos liudijimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.