Vilniaus riedutininkai kviečia prisijungti prie pilietinės iniciatyvos „Atkreipk dėmesį – tu esi stebimas!”

Kovo 19 dieną Vilniaus riedutininkų klubo „Ketvirtadienio Nakties Karštis” (KNK) nariai kvies miestiečius prisijungti prie pilietinės iniciatyvos „Atkreipk dėmesį – tu esi stebimas!”. Jos metu bus bandoma suskaičiuoti ir „inventorizuoti” pagrindines sostinės Senamiesčio gatves stebinčias vaizdo kameras.

Pilietinę iniciatyvą riedutininkai rengia prisijungdami prie pasaulinės visuomeninės iniciatyvos. Kovo 19 – 20 dienomis daugelyje pasaulio miestų vyksta renginiai, nukreipti prieš piliečių stebėjimą vaizdo kameromis. Taip siekiama atkreipti dėmesį į sparčiai plintantį viešųjų vietų stebėjimą vaizdo kameromis, galintį pažeisti žmonių privatumą. Prieš keletą metų startavęs judėjimas jau turi ir savo pavadinimą – „International days against video surveilliance”.

„Norime dar kartą priminti Vilniaus gyventojams ir svečiams, kad jie yra stebimi ir filmuojami net tada, kai to visai nenori – eidami pasivaikščioti ar tiesiog smagiai leisdami laisvalaikį”, – sakė KNK prezidentas Elijus Čivilis. Pasak jo, riedutininkų iniciatyva remti tarptautinį judėjimą kilo ne spontaniškai – jie patys praėjusių metų pavasarį buvo patekę į vaizdo kamerų akiratį. „Ramiai besivažinėjantys mūsų klubo nariai buvo neteisėtai vaikomi iš miesto centro grasinant baudomis”, – teigė E. Čivilis. Vėliau aukštas policijos pareigūnas spaudoje riedutininkus išvadino tvarkos drumstėjais ir pažadėjo toliau naudoti vaizdo kameras jiems stebėti.

Pasipiktinę, kad kameros gali būti naudojamos prieš aplinkiniams grėsmės nekeliančius žmones vien dėl to, kad jie važinėja riedučiais, KNK nariai pasidomėjo, kaip ir kuriems tikslams naudojamos už mokesčių mokėtojų pinigus įsigytos vaizdo stebėjimo sistemos. Netrukus KNK savo iniciatyva atliko apklausą Vilniaus mieste, iš kurios paaiškėjo, kad didžioji dalis žmonių mano, jog naudodama modernias stebėjimo sistemas, policija gali pažeisti jų teisę į privatumą. Atsižvelgdami į tai praėjusių metų rugsėjį riedutininkai prie Senamiestyje esančių kamerų iškabino simbolinius perspėjimus su užrašais „Didysis brolis stebi tave” ir „Kas stebi stebėtoją?”

Po riedutininkų iniciatyvos Žmogaus teisių stebėjimo institutas atliko vaizdo stebėjimo sistemas reguliuojančių įstatymų analizę. Buvo nustatyta, jog vaizdo kamerų stebėjimo reguliavimui taikomas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas (ADTAĮ), tačiau vaizdo stebėjimo sistemų panaudojimas šiame įstatyme nėra reguliuojamas.

„Kai įstatymai nereglamentuoja viešas vietas stebinčių vaizdo sistemų, nėra ko stebėtis, kai sužinai, jog dideliuose prekybos centruose stebėjimo kameros įrengiamos net virš persirengimo kabinų”, – sakė E. Čivilis. Jo teigimu, jei visuomenė nesiims priešnuodžių prieš tokią veiklą, ateityje gali būti prieita ir prie tokių kuriozų, kuomet žmonės bus filmuojami net viešuosiuose tualetuose. 2006 metų vasarį Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nustatė, kad Vilniaus gyventojai yra nepakankamai perspėjami apie stebėjimo sistemas ir antrą kartą paragino Vilniaus VPK pakabinti Vilniaus gatvėse informacines lenteles. Deja, jų ligi šiol nėra.

Šiuo metu daugelis Lietuvos miestų savivaldybių skelbia apie savo planus įrengti vaizdo stebėjimo kameras, tačiau jau atsiranda ir tokių miestų kaip Palanga, kur buvo nuspręsta luktelėti su vaizdo stebėjimo sistemų įrengimu iki tol, kol šios veiklos nepradės reglamentuoti įstatymai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.