Žvejų vaikymas nuo ledo virto politiniu mitingu

Vakar nuo ledo Malkų įlankoje vaikomi žvejai sakė žvejoję čia ir Hitlerio laikais, ir prie ruso, o laisvoje Lietuvoje nebegalintys žuvelės pasigauti. „Visą vandenį iš klaipėdiečių nori atimti. Be liaudies priima visokius idiotiškus įstatymus, taisykles tik žmonių nenaudai”, – piktinosi senas žvejys.

Šiemet pirmą kartą buvo surengtas reidas – prevencinė priemonė, perspėjanti poledinės žūklės mėgėjus apie jiems gresiantį pavojų. Reidą organizavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, jam vadovavo Uosto priežiūros skyriaus viršininkas vyresnysis inspektorius Juozas Saudargas.

Toks reidas surengtas būtent dabar todėl, kad jau prasideda pavasaris, ledas yra daug silpnesnis, norima įspėti žvejus ir išvengti jų gelbėjimo nuo lyčių operacijų, už kurias mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų. Malkų įlankoje intensyvi laivyba, plaukia konteinerius gabenantys laivai, vilkikai laužo ledą, todėl žvejyba čia itin pavojinga.

Be Uosto direkcijos darbuotojų, akcijoje dalyvavo ir Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos valstybiniai inspektoriai, ir Viešosios policijos Prevencijos skyriaus bei Klaipėdos jūrų uosto policijos pareigūnai.

Baudos – iki 1000 Lt

Per garsiakalbį žvejai buvo įspėti, kad uosto akvatorijoje žvejoti draudžiama ir buvo paprašyti palikti ledą. Pasigirdo ir keiksmai, ir užgauliojimai: „Ei, „duchai”, idiotai, ateikite čia”. Reido dalyviai nenustebo pasitikti priešiškai – anksčiau žvejai mėgėjai kartą yra kaip reikiant inspektorius apkūlę.

Pareigūnai nuėjo ant ledo ir išdalino žvejams atmintinės, kuriose rašoma: „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto laivybos taisyklių 77.10 punktas skelbia, kad uosto akvatorijoje maudytis, žvejoti, plaukioti irklinėmis valtimis draudžiama. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 117 str. 1 d. uosto laivybos taisyklių pažeidimas užtraukia baudą piliečiams nuo 200 iki 500, o pareigūnams – nuo 500 iki 1000 litų”.

„Virto karaliais…”

Ant ledo buvo ir gerokai įkaušusių žvejų, dėjusių į šuns dienas visą Lietuvos valdžią, ir dabartinį premjerą Algirdą Brazauską, ir buvusį premjerą Adolfą Šleževičių bei grasinusių sukelti Lietuvoje revoliuciją. Diskutuoti su tokiais pareigūnams buvo sunku, teko raminti: „Pirma išsipagiriokite, paskui kelkite revoliuciją”,- neiškentė neatkirtęs vienas pareigūnų.

„Nuo kada čia uosto akvatorija?” – teiravosi žvejys. Pasak žvejų, visame pasaulyje ir Europos Sąjungoje uostuose yra žvejojama ir niekas to nedraudžia.

Uosto direkcijai, užkariavusiai visą uostą, „meilių” žodžių žvejai taip pat negailėjo. „Uosto direkcijos darbuotojai virto karaliais”, – kalbėjo vyras, kraudamasis į kuprinę žūklės įrangą.

Uostas šiukšlina labiau

Žvejai prisiminė, kad sovietmečiu čia, ties Malkų įlanka, kur augę reti augalai, buvęs draustinis, nebuvo leidžiama nieko statyti. Vienas skundėsi anuomet baudą sumokėjęs, kad į miškelį atvažiavo su mašina – o dabar konteineriai kraunami, viską uostas užgožęs.

Žvejams priekaištaujama, kad jie šiukšlina. Pasak jų, gal ir lieka ant ledo vienas kitas tuščias butelaitis, bet kodėl niekam nerūpi, kad pragręžus eketes iš jų „salidolas” (mazutas) pasirodąs. „Uostas daug daugiau šiukšlina. Dažų, nugramdytų nuo laivų, būna gal kokių 2 metrų storio sluoksnis. Tai nieko, o kad žvejys palieka butelį – tai jau katastrofa”, – piktinosi pagyvenęs vyriškis.

Pensininkų paguoda

Beje, ant ledo buvo nemažai blaivių žvejų, kurie taip pat nesuprato, kas sugalvojo tokius kvailus įstatymus, kam tokia mintis šovusi į galvą: viską uždrausti, nieko neleisti. Net sovietmečiu nebuvę tokių nesąmonių. Ant ledo susirenka nemažai ir pensininkų, kurie eiti kur nors toliau žvejoti neturi nei sveikatos, nei pinigų; čia ir negalią turintys žmonės vieną kitą žuvelę pasigauna.

Vienas aistringas žvejys, buvęs dailininkas, netgi buvo pasiryžęs lažintis su pareigūnu, jog, kai šis išeisiąs į pensiją, pats pirmas norėsiąs prie eketės pasėdėti.

Pavojaus nejaučia

Buvo nuoširdžiai kalbančių žvejų, jog tokia kova esanti beprasmiška, kad į visą šį dalyką reikia žmogiškai žiūrėti. Apie jiems gresiantį pavojų nė vienas žvejų girdėti nenorėjo. Pasak jų, žmonės lipa į kalnus, nemažai jų žūva, bet vis tiek lipa, maudydamiesi jūroje nuskęsta, kiti vis tiek maudosi. „Kalnai ir uosto akvatorija yra du skirtingi dalykai”, – bandė aiškinti pareigūnas.

Žvejai aiškino savo tiesą, kad jie niekam netrukdo, kad joks pavojus jų gyvybei negresia – ledas esąs storas, apie 40 cm, šiaurės rytų vėjas. Va jeigu pūstų vakarų vėjas, kuris yra pavojingas, nes vanduo pakyla, būna užtveriamas išėjimas nuo marių, tada žvejoti negalima. Beje, mums būnant ant ledo, praplaukė konteinervežis – nepajutome jokios vibracijos, ledas neskilinėjo.

Pažeidinėja masiškai

Tiesa, netoli Tarptautinės jūrų perkėlos prie pat laivybos kanalo žvejojo pulkelis žvejų, vadinamųjų stintininkų, kuriuos net priešais Vakarų laivų gamyklos dokus ir arčiau kranto žvejojantieji žmonės smerkė, vadindami savižudžiais ir piktinosi, kad per tokius erelius esą visus pareigūnai vaiką nuo ledo.

Vieni vaikomi žvejai tyliai rinkosi savo reikmenis ir tarėsi, kur gali dar eiti žvejoti. Kiti kiek paėjėję, kol pareigūnai „mitingavo” ant ledo, po kurio laiko grįžo atgal. Tad netrukus vėl prisirinko nemažai žmonių. O savaitgalį, anot žvejų, čia jų knibždėte knibždės, būsią juoda, nebūsią kur kojos pastatyti. Taigi taisyklės bus masiškai pažeidinėjamos.

Žmones piktina tai, kad žvejojančius su meškerytėmis baisiausiai gaudo, o tų, kurie esą elektra žuvis žudo, tinklais traukia, niekas neliečia. Prieš kelias dienas Malkų įlankoje buvę aplinkosaugininkai: patikrinę, ar turi žvejų bilietus, ir išvažiavę. „Aš užsimoku 14 litų, kad galėčiau čia žvejoti. Vieni leidžia, kiti veja kaip šunį, kokios čia nesąmonės”, – piktinosi Vladimiras.

Tęs kovą

Atvirai sakant, buvo gaila ir senų žvejų, įskaudintų, kad net paskutinį malonumą jiems norima uždrausti, ir pareigūnų, priverstų klausytis visokių užgauliojimų, nors ne jie sugalvojo tokias taisykles. Šita žvejų vaikymo nuo ledo akcija priminė kovą su vėjų malūnais.

Pasak J. Saudargo, dabar kasdien žvejų perspėti važiuos inspektoriai, dispečeriai. Jeigu tokių perspėjimų nebus paisoma, bus imamasi griežtesnių priemonių. Tai yra žvejai bus pradėti buusti piniginėmis baudomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.