Po bananais – kokainas lietuviams

Lietuvos teisėsaugininkai sulaukė svečių iš tolimojo Ekvadoro.

Šios Pietų Amerikos šalies prokurorai, kovojantys su narkotikų prekeiviais, su kolegomis iš Lietuvos kalbėjosi ne tiktai apie kvaišalus, bet ir apie bananus.

Išradingai paslėpę po šiais vaisiais, kuriais pasaulyje garsėja Ekvadoras, lietuviai į Europą laivais plukdė didžiulius kiekius kokaino.

Yra duomenų, kad šiai narkotikų kontrabandai galėjo vadovauti vienas Kauno „daktarų” gaujos lyderių Egidijus Abarius, pravarde „Goga”.

Į Lietuvos finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) atvykę svečiai iš Ekvadaro apsikeitė informacija ir suderino būsimus kovos su narkotikų prekiautojais veiksmus.

Pinigus siuntė statytiniai

Demaskuoti prekybos narkotikais tinklą FNTT analitikams pavyko stebint pinigų srautus.

Maždaug prieš dvejus metus pareigūnus sudomino informacija, kad per tarptautinės finansinių paslaugų korporacijos „Western Union” padalinius, esančius „Hansabanke” ir „Lietuvos pašte”, nuolat siunčiamos didelės pinigų sumos į Ekvadorą.

Pradėjus tikrinti šią informaciją, paaiškėjo, kad daugelis pinigus pervedusių žmonių yra neturtingi studentai ar net narkomanai.

Kiek vėliau pavyko nustatyti, kad daugelis pinigų siuntėjų buvo tik statytiniai, o visai šiai operacijai vadovavo Teisės kolegijos studentas Z.Degutis bei jo draugas J.Šukys.

Už parašą – po 20 litų

Paaiškėjo, kad šie jaunuoliai į „Western Union” padalinius atsivesdavo žmonių ir, pasinaudoję jų pasais ir parašais, pervesdavo pinigus į Ekvadorą.

Už vienkartinį 5 tūkstančių eurų pervedimą studentai arba narkomanai gaudavo po 20-30 litų.

Pinigus taip pat pervesdavo ir pinigų plovimo organizatorių giminaičiai.

Tarp jų – ir Z.Degučio tėvas – Krikščionių demokratų partijos narys Eugenijus Degutis. Jis prieš šešerius metus yra kandidatavęs į Seimą.

Vežė 8 kilogramus kokaino

Netrukus paaiškėjo ir Z.Degučio ryšiai Ekvadore. Ten gyvena jo 28 metų pusbrolis – Bernardas Žiniauskas.

Pareigūnus ypač sudomino informacija, kad 2001 metais B.Žiniauskas kartu su dar trimis bendrininkais lietuviais – Donatu Gaušu, Silvestru Kaminsku ir Linu Vaicekausku – iš Ekvadoro bandė atvežti 8 kilogramus kokaino. Narkotikų prekeiviai tuomet buvo uždaryti į kalėjimą, bet greitai išėjo į laisvę.

Nusipirko prabangius namus

Tačiau į Lietuvą kontrabandininkai negrįžo.

B.Žiniauskas vedė vietos gyventoją Celicią Saltos ir netrukus vienoje Ekvadoro provincijoje nusipirko prabangų namą.

Dar ištaigingesnį namą įsigijo kitas B.Žiniausko bendrininkas – iš Kaišiadorių kilęs 28 metų Linas Vaicekauskas.

Lietuvoje apsilankę Ekvadoro prokurorai teigė, jog lietuvių, kurie oficialiai niekur nedirba, namai yra vieni įspūdingiausių šioje valstybėje.

Tik ekvadoriečiai stebėjosi, kad lietuviai, skirtingai negu vietos gyventojai, baseinus įsirengė ne lauke, o namo viduje.

Teisme byla subliūško

Pareigūnai yra nustatę, kad su L.Vaicekausku daug kartų telefonu bendravo vienas „daktarų” lyderių E.Abarius, pravarde „Goga”. Įtariama, kad šifruota kalba jis bandė tartis dėl 20 kilogramų kokaino pirkimo.

Yra duomenų, kad Ekvadore kelis kartus lankėsi ir E.Abariaus bičiulis – buvęs didelis koncerno SBA akcininkas Česlovas Stankevičius.

2004 metų kovo 21 dieną buvo sulaikytas per Lazdijų kelio postą vežamas kelių milijonų litų vertės 12 kilogramų kokaino krovinys.

Tuomet pareigūnai buvo įsitikinę, kad šie narkotikai Lietuvą pasiekė būtent iš Ekvadoro.

Nors E.Abarius buvo apkaltintas šių narkotikų kontrabanda, tačiau byla subliūško.

Neseniai Kauno teismas šį „daktarų” lyderį bei jo bičiulį Č.Stankevičių išteisino.

Pinigų srautas nenutrūko

Nors Lietuvoje jau vyko teismų procesai, pinigai toliau buvo siunčiami į Ekvadorą.

Pareigūnams pavyko užfiksuoti, kad iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos bankų buvo pervesta mažiausiai du su puse milijono JAV dolerių.

Kadangi didžiausia dalis dolerių buvo išsiųsta iš Panevėžio, šio miesto apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pinigų plovimo.

Į tyrimo grupę, be prokurorų ir FNTT tyrėjų, buvo įtraukti ir Panevėžio policijos organizuotų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Pirkdavo gryną kokainą

Savarankišką tyrimą tuo pačiu metu pradėjo ir Ekvadoro prokurorai.

Jie nustatė, jog iš Lietuvos siunčiamus pinigus atsiimdavo B.Žiniausko žmona C.Saltos, jos giminaičiai bei kiti vietiniai gyventojai.

Jiems už pinigų paėmimą buvo mokama po 20-30 JAV dolerių.

Manoma, kad už gautus pinigus lietuviai pirkdavo gryną kokainą.

Lietuvoje apsilankiusių Ekvadoro prokurorų teigimu, šioje šalyje kilogramas kokaino kainuoja apie tūkstantį JAV dolerių.

Europos šalyse jo kaina siekia 30 tūkstančių dolerių, pardavinėjant mažais kiekiais – 100 tūkstančių dolerių.

Narkotikai – tarp bananų

Nupirktą kokainą lietuviai paslėpdavo tarp bananų, kurie laivais keliaudavo į Bulgarijos uostą Varną, Estijos sostinę Taliną ir Rusijos Sankt Peterburgo miestą.

Šiuose uostuose narkotikų jau laukdavo kontrabandos organizatorių talkininkai. Jie kokainą paimdavo ir užkasdavo slaptavietėse.

Manoma, jog po kiek laiko narkotikus išsikasdavo iš Lietuvos atvykę kurjeriai. Didžioji dalis jų buvo parduodama Rusijoje, mažesnė – Lietuvoje.

Visi už kokainą gauti pinigai vėl suplaukdavo į Lietuvą ir būdavo siunčiami į Ekvadorą. Taip šis ciklas vis kartojosi.

Tik vieną kartą operacija nepavyko – Bulgarijos muitininkai sulaikė didelį kiekį į Varnos uostą kartu su bananais atplukdyto kokaino.

Bandė legalizuoti pinigus

Surinkę operatyvinę informaciją Lietuvos ir Ekvadoro pareigūnai pradėjo įtariamųjų sulaikymo operacijas.

Iš pradžių Ekvadore buvo sučiuptas B.Žiniauskas ir keli jo bendrininkai. Jo name kratą atlikę pareigūnai aptiko daug padirbtų dokumentų, kuriais buvo siekta legalizuoti gautas pajamas.

Šiuose dokumentuose buvo teigiama, jog pinigai gauti iš Kaune esančios B.Žiniausko tėvo firmos „Hardvitus”.

Dokumentai buvo išversti iš lietuvių kalbos, tačiau paaiškėjo, kad vertėja įvardyta vietos gyventoja moka tik ispaniškai ir angliškai.

Įtariamasis mėgino sprukti

Maždaug tuo pačiu metu operaciją atliko ir Lietuvos FNTT pareigūnai. Pirmiausia Vilniuje, Žvėryno rajone nuomojamame bute, jie sulaikė B.Žiniausko pusbrolį Z.Degutį.

Kai tyrėjai jaunuolį išvedė į lauką, šis bandė bėgti, tačiau netrukus buvo pargriautas.

Tą pačią dieną į FNTT pareigūnų rankas įkliuvo ir Z.Degučio talkininkai – J.Šukys bei D.Jablonskas. Teismas leido juos suimti.

Ketino pirkti butus?

Maždaug tuo pačiu metu buvo sulaikytas į Ekvadorą atskridęs Gintaras Vaičiulis ir jo svainis Algis Boroda-Borodaitis.

Šie kauniečiai vežėsi 40 tūkstančių JAV dolerių.

G.Vaičiulis tvirtino, jog šie pinigai skirti Ekvadore pirkti nekilnojamąjį turtą. Tačiau pareigūnų tai neįtikino. Lietuviai atsidūrė už grotų.

Nori pateikti ieškinį

Prieš keletą metų G.Vaičiulis buvo siejamas su Kauno „daktarų” grupuotės nariais, tačiau vėliau jų santykiai nutrūko. Kalbama, kad G.Vaičiulis susipyko su „daktarų” lyderiu H.Daktaru.

2002 metais G.Vaičiulis buvo sulaikytas dėl kelių amfetamino fabrikėlių pakaunėje organizavimo. Kelerius metus vyko teismo procesai, tačiau galiausiai pernai G.Vaičiulis buvo išteisintas.

G.Vaičiulis tikisi išsisukti ir dabar. Prieš kelias dienas Ekvadoro pareigūnai, pritrūkę įrodymų, kaunietį išlaisvino.

Iš pradžių G.Vaičiulis ketino grįžti namo, tačiau vėliau persigalvojo.

Jis pasisamdė advokatą ir ketina už neteisėtą sulaikymą Ekvadoro prokurorams pateikti 300 tūkstančių JAV dolerių ieškinį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.