Lietuvoje atidarytas pirmas Išsėtinės sklerozės centras

Kauno Medicinos universiteto klinikose (KMUK) atidarytas pirmasis išsėtinės sklerozės (IS) centras Lietuvoje. Naujasis IS centras teiks specializuotą pagalbą išsėtine skleroze sergantiems žmonėms, gydytojai čia galės sužinoti išsėtinės sklerozės gydymo ir diagnostikos naujienas, ras informaciją apie planuojamus renginius Lietuvoje ir kitose šalyse, galės susipažinti su valdžios priimtais sprendimais, susijusiais su išsėtine skleroze.

„KMU Išsėtinės sklerozės centre pacientas iš karto galės gauti komplekcinę specializuotą pagalbą, nes jame dirbs keletos sričių specialistai: neurologai, okulistai, reabilitologai, radiologai ir kiti. Centre bus konsultuojami ir gydomi pacientai iš visos Lietuvos. Pacientams nereikės laukti eilėse, nerimauti”, – sakė Išsėtinės sklerozės centro vadovė, medicinos mokslų daktarė Lina Malcienė.

Ji pažymėjo, kad, nustačius išsėtinės sklerozės diagnozę, pacientui įvairių sričių specialistų pagalbos reikia nedelsiant. Tuo tarpu ligai pažengus, atsiranda įvairių socialinių, gyvenimo kokybės klausimų, tada reikalinga socialinių darbuotojų ir reabilitologų komandos pagalba. Pastaroji naujame centre ypač profesionali ir sudaryta iš 2 gydytojų reabilitologų, ergoterapeutės, logopedės, socialinės darbuotojos, kinezoterapeutės ir psichologės.

IS centras koordinuos kelių KMU klinikų (akių ligų, radiologijos, psichiatrijos, reabilitacijos) bei imunologijos ir genetikos laboratorijos darbą susijusį su išsėtine skleroze. Centro specialistai numato diegti naujus, progresyvius diagnostikos bei gydymo metodus; pagal Europos standartus diegti išsėtinės sklerozės registrą, formuoti ir įgyvendinti pagalbos plėtrą sergantiems išsėtine skleroze ne tik Kauno apskrityje, bet ir visoje Lietuvoje. Numatoma bendradarbiauti su išsėtine skleroze sergančiųjų organizacijomis, rengti specialistų konferencijas. Tikimasi, kad tokio IS centro įkūrimas leis pagerinti teikiamų paslaugų kokybę bei pagalbos prieinamumą.

IS centro vadovė, daktarė L.Malcienė pažymėjo, kad išsėtinė sklerozė – jaunų žmonių liga. Dažniausiai Lietuvoje ja suserga 18-25 metų jauni asmenys. Kasmet Lietuvoje išaiškinama apie 80 naujų šios ligos atvejų. Manoma, kad sergančiųjų išsėtine skleroze Lietuvoje skaičius gali siekti apie 1,6 tūkst. žmonių. Sveikatos statistikos duomenimis, Lietuva pagal sergamumą IS priskiriama prie aukštą paplitimo rodiklį turinčių šalių. Sergamumo IS rodiklis 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje siekia 55 susirgimo atvejus. Panašūs sergamumo rodikliai registruojami ir kitose Baltijos šalyse.

Nepaisant daugybės atliekamų tyrimų, anot L.Malcienės, kol kas niekas negali tiksliai pasakyti, kas sukelia išsėtinę sklerozę, tačiau manoma, kad šią ligą išprovokuoja virusinės infekcijos. L.Malcienė pažymėjo, kad tik nuo šių metų pradžios Sveikatos apsaugos ministro Ž.Padaigos sprendimu, išsėtinės sklerozės gydymas interferonais yra prieinamas visiems, kam jis reikalingas pagal atitinkamas medicinines indikacijas.

Išsėtinė sklerozė – tai įvairi visą gyvenimą trunkanti būsena, paveikianti daugelį (išsėtinė) centrinės nervų sistemos (CNS) vietų, dėl ko galvos ir nugaros smegenyse atsiranda pažeidimai ar randai (sklerozė). Įvairių asmenų, sergančių IS, simptomatika gali skirtis, kadangi ji pažeidžia nervų sistemą įvairiose vietose.
Priklausomai nuo dominuojančio pažeidimo, žmogus gali prarasti kalbą, sutrinka rijimas, regėjimas, pusiausvyra ar nevaldo rankų ir kojų. Moterys šia liga serga du kartus dažniau nei vyrai. Pastebėta, kad išsėtinė sklerozė dažnesnė ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. Visame pasaulyje išsėtine skleroze serga apie 2,5 mln. žmonių.

Daugiau informacijos apie Išsėtinės sklerozės centrą, galima rasti KMUK Išsėtinės sklerozės centro interneto svetainėje: www.is-centras.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.