Gelbėti susirgusius padeda ir gaisrininkai

Medikams kartais neįmanoma patekti pas ligonį per duris.

Tada į pagalbą kviečiami priešgaisrinės tarnybos gelbėtojai, kad įliptų į butą pro langą. Vienas toks atvejis, kai pas sunkų ligonį į butą teko lipti per langą, įvyko prieš keletą savaičių. Tik taip diabetinės komos ištiktam žmogui pavyko išgelbėti gyvybę.

Išgirdo dejavimą

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Fedaravičiūtė nesureikšmino to, kad kartais ligonius tenka gelbėti pasitelkiant į pagalbą gaisrininkus.

Tai, kas aplinkiniams atrodo įspūdingai, medikams tėra kasdienybė, nors, pasak B.Fedaravičiūtės, panašūs įvykiai ir nėra labai dažni.

„Paprastai mes gaisrininkus į pagalbą kviečiamės, kai patys negalime išnešti pro duris arba įkelti į automobilį sunkiasvorio ligonio. Tenka į pagalbą gelbėtojus kviesti ir, kada negalime atidaryti durų, nors kaimynai ar artimieji prašo apžiūrėti ligonį. Neseniai pas sunkų diabetinės komos ištiktą ligonį, kuris pats nebegalėjo atidaryti durų, gaisrininkai lipo per langą. Tik taip buvo galima pas jį patekti. Medikus šiam ligoniui iškvietė kaimynai, išgirdę iš jo buto sklidusį dejavimą”, – kalbėjo medikė.

Kviečia policiją

Per langą tenka lipti ir pas tuos pacientus, kurie dėl kokių nors priežasčių tyčia užbarikaduoja duris ir neįsileidžia medikų.

Susidūrę su agresyviais, apsvaigusiais nuo alkoholio arba paveiktais psichinės ligos ligoniais, dėl savo pačių saugumo medikai į pagalbą pasikviečia ir policiją. Kartais toks būdas būna vienintelis apžiūrėti ligonius.

Padeda nešti

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos operacijų vadovas Stasys Kapsevičius sakė, kad jam dažniausiai yra tekę pagelbėti medikams nunešti sunkiasvorius ar neįgalius ligonius laiptais žemyn arba padėti įkelti į greitosios medicinos pagalbos automobilį.

„Tokių atvejų, kai padedame panešti ligonius, pasitaiko nedažnai – maždaug porą kartų per mėnesį. Greitosios medicinos pagalbos stotyje daugiausiai dirba moterys. Medikų vyrų ten nedaug. Tad kartais vien moterims su vairuotoju būna per sunku ant neštuvų užkelti ligonį. Tada į pagalbą medikai pasikviečia mus”, – aiškino S.Kapsevičius.

Įkelia į lovą

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gelbėtojams tenka padėti ir į lovą įkelti iškritusius sunkius ligonius.

„Būna, kad vienas pasilikęs namuose žmogus iškrenta iš lovos, o įlipti atgal nesugeba. Tada paprastai jie iškart skambina mums ir važiuojame padėti. Dažnai tokiais atvejais tenka arba laužti duris, arba į butą lipti per balkoną”, – pasakojo operacijų vadovas.

S.Kapsevičius sakė, kad jei prireikia laužti ligonio buto duris arba lipti pro langą, gaisrininkai į įvykio vietą važiuoja drauge su medikais ir policija. Tai padeda apsidrausti nuo melagingų iškvietimų.

Paprastai telefoniniai sukčiai, meluojantys, kad atsitiko nelaimė ir reikalinga gaisrininkų pagalba, išsigąsta perspėjimų, kad į įvykio vietą drauge su gelbėtojais važiuos policija, ir iškvietimą atšaukia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.