Kauno šokio teatro „Aura” premjera: apie „Išvykimus” visomis prasmėmis

Kovo 21 d. 18 val. Kauno valstybiniame dramos teatre bus pristatyta šokio teatro „Aura” premjera „Išvykimai”.
Nors tai vienos valandos šokio spektaklis, tačiau, pasak choreografo Andriaus Kurieniaus, jį galima suskirstyti į keturias dalis: „Nepažįstamieji”, „Konfliktas”, „Atsisveikinimas” ir „Iš šono”. Daugiausia paslapties išlieka dalyje „Konfliktas”. „Jis tik mums, t.y. tiems, kurie ją atlieka, suprantamas. Nesinori apie tai pasakot, aiškinti, nes tuomet ši dalis taptų banaloka, – teigė choreografas. – Paliekama daugiau vietos žiūrovų fantazijai. „Iš šono” – siužetas kuriasi vietoje, reikia tik spėti pamatyt, kas vyksta, nes scenoje yra daug judančių žmonių.”
„Išvykimai” – tai pasakojimas apie žmonės, apie ekstremalią situaciją, kai nori kur nors išvykti, kažką palikti, atsisveikinti. „Tai stresinė situacija, dėl to žmonės reaguoja į pasaulį kiek aštriau, – teigė choreografas. – Yra daug kartų sėdėta oro uostuose, išvykimo kambariuose, visiškoje nežinomybėje, nes niekur negali iš ten išeiti. Sėdi ir lauki, kol kažkas atidarys duris ir tu pateksi į vieną arba į kitą pusę.” Spektaklyje nesistengta konkretizuoti, kas yra išvykimas, tiesiog norėta parodyti išvykimus visomis prasmėmis. Išvykti, išlikti… o toliau žodžių žaismas.
Spektaklyje šoka dešimt „Auros” šokėjų, tačiau tik trys iš jų yra keleiviai, kiti – oro uosto darbuotojai. „Tai tarsi pokštas, nes nuolat, kiekviename spektaklyje, visi ieško trejybės, nesvarbu kas ją sudarys: jis jie, jie jos ir t.t.”, – aiškina pašnekovas.
Andrius Kurienius – žinomas aktorius bei choreografas, ne pirmą kartą bendraujantis su šokio teatru „Aura”. Ankstesni choreografo darbai kurti „Aurai” – tai „Antianfas”, „Diena po to” ir „Don Žu”. „Auros spektaklyje nėra vien tik mano choreografija. Yra šokėjų pasiūlyta kūryba – dirbama improvizacijos principu. Vėliau ji išgryninama, – teigia choreografas. – Per spektaklį lieka tik lengva improvizacija.” Kostiumus ir scenografiją kūrė dailininkė Marta Vosyliūtė.
Sekančią dieną, po premjeros, teatro vadovė Birutė Letukaitė išskrenda į Kanadą. Ji yra pakviesta stebėti Vankuveryje vykstančio Tarptautinio šokio festivalio. Kvietimą atsiuntė jau žiūrovams pažįstamas Kokoro šokio teatras, pasirodęs 15-ame tarptautiniame modernaus šokio festivalyje Kaune ir Vilniuje. Šis teatras yra vienas iš Vankuverio šokio festivalių organizatorių. B. Letukaitės kelionė yra finansuojama Kanados užsienio reikalų ministerijos. Kauno šokio teatras „Aura” dar rudenį buvo pakviestas dalyvauti šiame festivalyje 2007-aisiais metais.
B. Letukaitė vizito metu ne tik stebės šį metinį festivalį, bet ir su festivalio organizatoriais bandys ieškoti finansinių galimybių „Aurai” pristatyti Lietuvos šiuolaikinį šokį Kanadoje. Po festivalio teatro vadovė savaitę planuoja bendrauti su Kanados lietuvių bendruomene, kurią papildo ne vienas Kauno menininkas trumpesniam ar ilgesniam laikui įsikūręs Vankuveryje. Susisiekti su buvusiais kauniečiais padeda režisierius Arvydas Lebeliūnas ir aktorė Ieva Zelionkaitė, neseniai grįžę iš „emigracijos” Kanadoje ir praeitą sekmadienį pristatę premjerą Menininkų namuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.