OMX Baltijos biržos rengia Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimus

Šiandien OMX biržos Vilniuje, Taline ir Rygoje pradeda bendrą Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimų projektą. Šio projekto metu bus išrinkti geriausi Baltijos vertybinių popierių rinkos dalyviai. Projektas tęsis ištisus 2006 metus, per kuriuos bus įvertintos visos Baltijos biržų Einamajame ir Oficialiajame prekybos sąrašuose listinguojamos bendrovės bei Baltijos biržų nariai. Nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti specialioje Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimų ceremonijoje, kuri įvyks šių metų pabaigoje.

Johan Ruden, OMX Baltijos rinkos padalinio prezidentas pabrėžia, kad Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimai – tai geras būdas paskatinti Baltijos biržų listinguojamas bendroves tobulinti informacijos atskleidimą rinkai, pagal geriausios praktikos šioje srityje standartus: „Tai padės daugeliui Baltijos bendrovių tapti labiau matomomis, todėl ir patikimesnėmis investuotojams. Bendrovės turės galimybę palyginti save su kitomis listinguojamomis įmonėmis ir jų informacijos pateikimo praktika, matys, kuriose srityse, palaikant ryšius su investuotojais, joms ateityje dar reikėtų tobulėti”.

Dalia Jasulaitytė, Vilniaus vertybinių popierių biržos prezidentė, pritaria, kad nors pagrindinį apdovanojimą gaus viena bendrovė, tačiau šio projekto naudą turėtų pajusti visos listinguojamos įmonės, Baltijos biržų nariai ir investuotojai: „Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimų pagrindinis tikslas yra ne tiek išrinkti geriausius rinkos dalyvius, kiek atkreipti bendrovių dėmesį, jog labai svarbu pateikti kokybišką informaciją apie savo veiklą ir esminius įvykius, tobulinti bendrovės valdymą, palaikyti gerus ryšius su investuotojais. Tokiu būdu kuriama skaidresnė, etiškesnė rinka, didėja pasitikėjimas bendrovėmis, investuotojų akyse auga pačių bendrovių vertė”.

Pagrindinė Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimų nominacija yra „Geriausia Baltijos biržose listinguojama bendrovė”. Projekto metu taip pat bus išrinkta:

– „Geriausia mažos kapitalizacijos bendrovė” (kapitalizacija mažesnė nei 50 milijonų eurų);

– „Geriausia kiekvienos biržos (Vilniaus/Talino/Rygos) bendrovė”;

– „Geriausias bendrovės interneto tinklalapis”;

– „Labiausiai per metus patobulėjusi bendrovė” (ši nominacija bus taikoma nuo 2007 metų).

Bendrovės bus vertinamos ir joms skiriami taškai pagal aiškiai nustatytus, apibrėžtus ir lengvai išmatuojamus kriterijus. Projekto metu bus vertinama:

– Bendrovės metų ataskaita

– Bendrovės periodinės ataskaitos

– Bendrovės esminiai įvykiai

– Bendrovės interneto tinklalapis

– Investuotojų nuomonė.

Pačioms įmonėms specialiai kreiptis ir pareikšti norą dalyvauti šiame projekte nereikia – visos be išimties Oficialiajame ir Einamajame prekybos sąrašuose listinguojamos bendrovės bus įtrauktos į vertinimą. Projektas nepareikalaus jokių papildomų pastangų ar papildomų duomenų iš vertinamų bendrovių: vienintelis analizės ir vertinimo šaltinis bus visiems viešai prieinama informacija apie konkrečios įmonės veiklą. Bus vertinama ta informacija, kurią bendrovės paskelbs nuo 2005 metų liepos 1 dienos iki 2006 metų birželio 30 dienos. Bet koks taisyklių, taikomų informacijos atskleidimui, nesilaikymas sumažins bendrovei skiriamų taškų sumą.

Baltijos vertybinių popierių rinkos apdovanojimų metu bus išrinktas ir „Geriausias Baltijos biržų narys”. Pagrindiniai kriterijai, kuriais remiantis bus vertinami nariai, yra jų prekyba akcijomis ir skolos vertybiniais popieriais bei prekybos ir atsiskaitymo taisyklių laikymasis.

Vertinimo kriterijų nustatymui ir projekto rezultatų apibendrinimui buvo suformuota vertinimo komisija. Komisiją sudaro žiniasklaidos, akademinės bendruomenės bei biržų atstovai. Komisijos pirmininku išrinktas nepriklausomas atstovas – Geoffrey Mazullo („Partners for Financial Stability” programa). Bendrovių vertinimą atliks Stokholmo Ekonomikos mokyklos Rygoje studentai, prižiūrimi biržų darbuotojų. Studentai iš šio projekto taip pat gaus nemažai naudos, nes jiems bus suteikta galimybė studijų metu įgytas žinias pritaikyti praktikoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.