„Bumerio” pagalba Lietuvos rinkoje buvo

Praėjusį savaitgalį buvusios trys nedarbo dienos Lietuvos kino rinką įkvėpė rekordui. Bendros trisdešimties mūsų šalies kino teatruose rodytų filmų pajamos – 508 214 Lt. Tai yra pats geriausias rezultatas nepriklausomos Lietuvos kino rinkos istorijoje. Iš viso kovo 10-13 dienomis filmų pasižiūrėti atėjo 41,5 tūkst. žiūrovų.

Rekordinio savaitgalio flagmanu buvo naujas Piotro Buslovo filmas „Bumeris: antra dalis”. Rusijoje susuktą juostą pamatė 18,1 tūkst. žiūrovų, o bendros filmo pajamos – 233 tūkst. litų. Buvo parduoti visi bilietai į daugelį penktadienio-sekmadienio vakarinių seansų „Forum Cinemas” kino centruose Vilniuje, o didžiausias Kauno miesto kino teatras „Cinamon” šeštadienį ir sekmadienį suskubo paskelbti papildomus naktinius šio filmo seansus.

„Forum Cinemas”, valdantys du didžiausius sostinės kino centrus taip pat šventė rekordą – per praėjusį savaitgalį kino salėse apsilankė 25 190 žiūrovų. Tai yra naujas rekordas per daugiau nei trejus kino teatrų veiklos metus. Kino rinkos atgimimą demonstruoja ir tai, jog žiūrovų skaičius auga ne tik sostinėje – jei prieš metus Vilniaus kino teatrų rezultatai dažnai sudarydavo daugiau nei 75% šalies kino rinkos pajamų, tai praėjusį savaitgalį 41% žiūrovų filmus žiūrėjo ne sostinėje.

„Bumeris: antra dalis” vien per pirmąjį savaitgalį aplenkė savo pirmtako rezultatus trigubai: 2004 m. sausio mėnesį rodytą pirmąją „Bumerio” dalį iš viso kino teatruose tepamatė 6,8 tūkst. Lietuvos žiūrovų. Vis labiau įsisiūbuojančioje kino rinkoje aktyviau dirba platintojai: nepriklausomas ne Holivude susuktas filmas mūsų šalies kino teatrus pasiekė praėjus vos trims dienoms po premjeros Maskvoje. Lietuvos žiūrovai beveik dvigubai „Bumerio 2″ lankomumu aplenkė latvius, kur, dėl tautinės sudėties specifikos, rusiški filmai ypač populiarūs. Tiesa, kaimyninės šalies piliečiai turėjo tradicišką, trumpesnį savaitgalį.

Dėl šios priežasties sunku ‘Bumerio: antros dalies” rezultatus lyginti su ankstesnių kino ekranų hitų pasiekimais: Piotro Buslovo juostos debiutinis rezultatas (233 tūkst. žiūrovų) aplenkė tokius filmus kaip „Haris Poteris ir Ugnies taurė” (202,8 tūkst. Lt. 2005 m. gruodžio mėn.) ar „Aleksandras Makedonietis” (223 tūkst. Lt. 2004 m. gruodžio mėn.) ir yra pats geriausias debiutas nuo antrosios „Žiedų valdovo” trilogijos dalies 2004 metų sausio mėn. (291 tūkst. Lt.). Visgi, objektyviai lyginant būtina atsižvelgti į tai, jog daugelis filmų kovai dėl rekordo turėjo įprastą savaitgalį, kurį sudaro 2 nedarbo dienos ir penktadienio vakaras.

Puikiai praėjusį savaitgalį sekėsi ir kitiems rodytiems filmams – trečioje ir ketvirtoje vietose taip pat įsitaisė premjeriniai filmai, o keturios iš septynių likusių juostų sugebėjo padidinti savo pajamas. Antrojoje vietoje sugebėjo išlikti „Geišos išpažintis”, surinkusi 37,5 tūkst. Lt. ir perkopusi 400 tūkst. bendrų pajamų ribą. Atrodo, Robo Marshallo filmas pajėgus pasiekti ir psichologiškai svarbią pusės milijono litų ribą.

Trečioje vietoje debiutavo romantinė komedija „Tik draugai” – 3,1 tūkst. žiūrovų, 36,6 tūkst. Lt. Trijuose šalies miestuose rodytas filmas pasiekė tiek daug kiek galėjo – nors prie filmo prisidėjo paties tokio žanro lyderių „Amerikietiško pyrago” kūrėjai, įdomesnio siužeto ir garsesnių vardų filmui trūksta pirmiausia, kad galėtų pretenduoti į ypač aukštus rezultatus.

Pasiekimais džiaugtis turėtų ir sudėtingo politinio filmo „Sirijana” platintojai: nelabai žiūrovišką, bet labai aukšto lygio filmą pamatė 2,8 tūkst. žiūrovų (35,2 tūkst. Lt. pajamos). Filmas pelnė nemažai apdovanojimų, tarp jų – „Oskaras” Georgui Clooney už geriausią antraplanį vaidmenį, kas neabejotinai padidino juostos populiarumą. Neblogai kino teatruose sekasi ir „Kuprotui kalnui” – nors filmas netikėtai negavo paties svarbiausio „Oskaro”, filmo žiūrovų Lietuvoje padaugėjo 14%, kas neleido juostai iškristi iš pirmojo pelningiausių filmų sąrašo penketuko.

Ateinantį savaitgalį Lietuvos kino teatruose nėra tokio komerciškai stipraus filmo kaip „Bumeris 2”, bet net trys savaitgalio premjeros ir kasdien rodoma „Pravdos” trumpametražių filmų programa neleis kino rinkai prarasti tempo. Stipriausiu tarp premjerinių filmų turėtų tapti siaubo trileris „Nakvynės namai”, kurio reklama išdidžiai skelbia, jog prie filmo prisilietė pats Quentinas Tarantino (tiesa, tik kaip prodiuseris).

Vaikiškos auditorijos dėmesį artėjantį savaitgalį bandys patraukti „Auklė Makfi”, neblogų rezultatų pasiekusi jau per išankstinius seansus (761 žiūrovai susirinko vos į 8 seansus Vilniuje). Lietuvoje rodoma nedaug neanimacinių filmų, skirtų vaikams, o ‘Viščiukas Cypsius” jau pamažu išsikvepia, todėl istorijai apie piktą auklę gali pasiekti neblogų rezultatų.

Trečioji savaitės premjera – satyrinis miuziklas „Prodiuseriai”. Iš tiesų labai sunku prognozuoti, kaip Lietuvos žiūrovas reaguos į tokio žanro filmą, dėl to ir filmo platintojai nusprendė pernelyg nerizikuoti rodydami filmą tik viename sostinės kino teatre. Juostą aukštyn timptelėti galėtų garsios aktorių pavardės – filme vaidina Uma Thurman, Willas Ferrellas ir visa eilė kitų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.