Už Turniškių tvorų – sava tvarka

Vyriausybės įsteigta Turniškes valdanti akcinė komunalinių paslaugų bendrovė buvo tapusi šilta užuovėja ne tik jos vadovams, bet ir jų vaikams.

Paaiškėjo, jog Turniškių komendantu gyventojų vadinamo administratoriaus Algirdo Norkaus sūnus Laurynas buvo užvaldęs šalia garsiųjų kotedžų įrengtą teniso aikštyną. Nors aikštyną įrengė komunalinių paslaugų įmonė, jo vartai atsiverdavo tik L.Norkaus nurodymu.

Su akcinėje komunalinių paslaugų bendrovėje budėtoju operatoriumi įdarbintu Turniškių administratoriaus sūnumi buvo sudaromos ir aikštyno nuomos sutartys.

Tai „Lietuvos rytui” patvirtino teniso aikštyną nuomojančios Turniškėse įsikūrusios Vilniaus tarptautinės mokyklos administratorė Gajara Lukoševičiūtė.

Tarėsi su komendanto sūnumi

„Laurynas Turniškėse atsakingas už teniso kortus. Mes nežinome jo pareigų, tik žinome jį kaip asmenį, su kuriuo reikia tartis dėl teniso kortų”, – neslėpė mokyklos administratorė.

Tačiau G.Lukoševičiūtė nutylėjo, kiek Vilniaus tarptautinė mokykla per vasarą mokėdavo L.Norkui už vaikų treniruotes teniso aikštyne.

Vaikus žaisti tenisą Turniškėse mokiusi Aušra Makarevičiūtė irgi nebuvo kalbi: „Aš už aikštyną susimokėdavau, bet kiek ir kam mokėjau, nenorėčiau skelbti. Tai – konfidenciali informacija. Be to, dabar vyksta tas visas skandalas, ir aš nenoriu kištis į šį reikalą”.

Aikštelė – atvira visiems?

Į skandalą įsivėlusios akcinės komunalinių paslaugų bendrovės vadovai „Lietuvos rytui” vakar negalėjo aiškiai atsakyti, kaip teniso aikštynas Turniškėse tapo L.Norkaus valdomis.

Bendrovės vadovas Valdas Račkys, paklaustas, kas šeimininkauja teniso aikštyne Turniškėse, pareiškė, esą tai – banali istorija.

Jos pasakoti V.Račkys nepanoro, nes vakar skubėjo iš vienos teisėsaugos įstaigos į kitą.

Tačiau bendrovės vadovas tikino, kad Vidaus tarnybos antrojo pulko saugomose Turniškėse esančiame teniso aikštyne neva lankytis gali visi.

„Kas nori, tas žaidžia. Tik aš negaliu, nes stuburą skauda”, – pridūrė V.Račkys.

Anot V.Račkio, norintieji patekti į aikštyną turi susitarti su Turniškių administratoriumi A.Norkumi. Jam reikia ir sumokėti už aikštyno nuomą.

Tačiau bendrovės direktorius vakar neprisiminė, kiek šios paslaugos kainuoja.

Atmintis staiga sušlubavo

A.Norkus „Lietuvos rytui” vakar tvirtino, esą teniso aikštyno priežiūra rūpinasi jis, tačiau niekaip negalėjo pasakyti, kiek kainuoja jį išsinuomoti.

Bendrovės darbuotojas dar labiau sutriko paklaustas, ar tiesa, kad sutartys dėl teniso aikštyno nuomos buvo sudaromos su L.Norkumi.

„Jis buvo išsinuomojęs aikštyną iš bendrovės, rinko pinigus ir tvarkė. Bet tai buvo užpernai. O pernai čia buvo kažkokia kita įmonė. Bet jiems joks biznis, matyt, nepavyko”, – painiai aiškino A.Norkus.

Išgirdo prezidento prašymą

Įtartinų statybų Turniškėse ir kitus skandalą sukėlusius akcinės komunalinių paslaugų bendrovės sandorius narplios laikinoji Seimo tyrimo komisija.

Šalies vadovo Valdo Adamkaus prašymą sudaryti tokią komisiją vakar parėmė net 102 Seimo nariai. Tik 5 parlamentarai balsavo prieš komisijos sudarymą, susilaikė septyni.

Komisijos sudarymui nepritarė Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujami liberalcentristai, kai kurie socialdemokratai, socialliberalas Vaclavas Stankevičius, konservatorius Emanuelis Zingeris ir mišriai Seimo narių grupei priklausantis Henrikas Žukauskas.

Kandidatūros sukėlė sąmyšį

Turniškių skandalui tirti sudaryta 12 Seimo narių komisija, kuriai vadovauti paskirta Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė, o jos pavaduotoju – konservatorius Antanas Matulas.

Iš pradžių vadovauti šiai komisijai valdančioji Seimo Darbo partijos frakcija pasiūlė į skandalingas istorijas ne kartą įsivėlusią Vilmą Martinkaitienę, o Valstiečių liaudininkų frakcija – Seimo vicepirmininko Alfredo Pekeliūno kandidatūrą.

Kilus sąmyšiui dėl šių prieštaringai vertinamų kandidatūrų, frakcijos buvo priverstos jas atšaukti. V.Martinkaitienės pavardės neliko net tarp komisijos narių.

Komisijai – daug užduočių

Komisija turės ištirti, ar visa informacija apie statybas Turniškėse atitinka tikrovę, išsiaiškinti prezidento rezidencijos įkeitimo bei atliktos pastatų rekonstrukcijos aplinkybes.

Taip pat bus tiriama, kokiomis aplinkybėmis buvę pagrindiniai prezidento patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška bei kiti asmenys įsigijo nekilnojamąjį turtą Turniškėse, ar jų veiksmai nepažeidė įstatymų bei tarnybinės etikos principų.

Be to, komisija turės nustatyti, ar valstybei nebuvo padaryta žalos, o jei žala padaryta, įvardyti už tai atsakingas institucijas, pareigūnus, privačius asmenis, taip pat – asmenis, turinčius tokią žalą atlyginti.

Bus aiškinamasi, kaip buvo sudaryta akcinė komunalinių paslaugų bendrovė, kaip ji valdoma, koks turtas jai perduotas, kaip buvo reglamentuotas jo valdymas.

Aiškinasi įvairios tarnybos

Tyrimo išvadas parlamentinė komisija įpareigota pateikti birželį.

Tačiau kai kurie parlamentarai vakar abejojo, ar verta sudaryti tokią komisiją, kuri esą dubliuotų teisėsaugos institucijų tyrimus.

„Seimas galėtų kontroliuoti tyrimo eigą, kas mėnesį ar kas savaitę kviesti atitinkamos institucijos vadovą ir reikalauti ataskaitos, kokie žingsniai padaryti. Sudarinėti komisiją ir dirbti ne savo darbą yra nelogiška. Seimas turi kontroliuoti, o ne tirti”, – teigė Naujosios sąjungos frakcijos atstovas V.Stankevičius, balsavęs prieš komisijos sudarymą.

Kotedžų statybomis ir skandalinga jų pardavimo istorija, sužlugdžiusia dviejų prezidento patarėjų karjerą, ketina domėtis Generalinė prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba bei Valstybės kontrolė.

Komunalinių paslaugų bendrovė įkeitė bankui dalį valdomo turto Turniškėse, tarp kurio – ir prezidento rezidencija, o už gautą paskolą renovavo kotedžus, kurie yra įteisinti kaip komercinės paskirties objektai – viešbučiai.

Miestelį bandys likviduoti

Koks bus šių pastatų likimas, kol kas neaišku. Politikai anksčiau siūlė svarstyti galimybę iš bendrovės ir privačių asmenų išpirkti visus Turniškėse esančius statinius.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Brazauskas vakar Lietuvos radijui sakė, kad šis nekilnojamasis turtas turėtų būti parduotas aukcione: „Mano nurodymu bus sudarytos grupės, kurios ieškos būdų, kaip likviduoti visą šį miestelį, paliekant tik tuos asmenis, kuriems ten priklauso būti”.

Premjero nuomone, Turniškėse esančius pastatus būtų galima privatizuoti garantavus šalies prezidento, premjero, užsienio ambasadorių rezidencijų apsaugą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.