Nukentėję galės sužinoti apie kalinio paleidimą į laisvę

Antradienį Seimui pristatytas įstatymo projektas, kuris užtikrintų didesnę nusikaltimo aukų apsaugą.

Valstybė būtų įpareigota pranešti apie nusikaltėlio paleidimą į laisvę nukentėjusiajam, bent jau tais atvejais, jei nukentėjusiesiems galėtų kilti pavojus.

Gavęs pranešimą nukentėjusysis esant poreikiui galės imtis papildomų apsaugos priemonių nuo galimo kaltinamojo keršto ar naujų nusikalstamų veikų. Informacija apie paleidimą bus suteikiama tik tais atvejais, kai to pageidauja pats nukentėjusysis.

Įstatymo projekte numatoma, kad apie įtariamojo suėmimą prokuroras arba ikiteisminio tyrimo pareigūnas privalo informuoti nukentėjusįjį. Pranešdamas apie įtariamojo suėmimą prokuroras arba ikiteisminio tyrimo pareigūnas turi išsiaiškinti, ar nukentėjusysis pageidauja būti informuotas apie būsimą įtariamojo paleidimą į laisvę.

Kai kuriais įtariamojo ar nuteistojo paleidimo į laisvę atvejais nukentėjusysis taip pat galės imtis įstatyme numatytų priemonių, kad būtų jam pilnai atlyginta žala, jeigu ji nebuvo visiškai atlyginta. Nukentėjusysis apie kaltininko paleidimą į laisvę informuojamas ne vėliau kaip likus 3 dienoms, jeigu paleidžiamas iš įkalinimo vietos, arba ne vėliau kaip likus 1 dienai, jeigu paleidžiamas iš kardomojo kalinimo vietos. Įstatymas įsigaliotų nuo 2006 m. liepos 1 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.