Dalinis Saulės užtemimas kovo 29

Daugelis prisimena ne taip seniai, 2005 m. spalio 3 dieną stebėtą dalini Saulės užtemimą. Stebint iš Lietuvos jo metu Mėnulis uždengė apie ketvirtadalį Saulės disko ploto. Tuo tarpu Ispanijos ir kai kurių Afrikos šalių gyventojai galėjo matyti žiedinį Saulės užtemimą.
Tie, kas negalėjo atitrūkti nuo darbų, turi dar vieną progą pasižiūrėti į šį gamtos reiškinį. Šių metų kovo 29 dieną, trečiadienį, apie 13:01 val. Lietuvos laiku Mėnulio kraštas palies Saulės diską ir pradės lėtai jį uždenginėti. Didžiausias užtemimas bus apie 14:03 val., kuomet stebintiems Lietuvoje Mėnulis bus uždengęs pusę Saulės disko. Užtemimas baigsis Mėnuliui nuslinkus nuo Saulės disko. Lietuvoje tai įvyks apie 15:05 val.

Saulės ir mėnulio užtemimai Žemėje kartojasi apytikriai kas pusę metų. Bet dėl nuolat besikeičiančios Mėnulio, Žemės ir Saulės tarpusavio padėties, jie kas kartą matomi kitoje vietoje.
Kitas dalinis Saulės užtemimas Lietuvoje bus matomas tik po pustrečių metų – 2008 rugpjūčio 1 d.

Saulės užtemimas įvyksta kai Mėnulis, skriedamas aplink Žemę, atsiduria tiesiai tarp Saulės ir Žemės. Mėnuliui esant arčiau Žemės vyksta pilnas užtemimas. Kai Mėnulis būna toliau nuo Žemės, matome žiedinį užtemimą. Pilno užtemimo metu ant Žemės krenta iki 270 km skersmens Mėnulio šešėlis, judantis iki 3360 km/h greičiu. Patekusieji į šį šešėlį mato kaip Mėnulis visiškai uždengia Saulę. Toliau nuo šešėlio matomi daliniai užtemimai. Kuo toliau nuo centrinės linijos, tuo mažesnė Saulės disko dalis uždengiama. Kovo 29 dieną pilnas Saulės užtemimas bus matomas Libijoje, Egipte, Turkijoje (Antalija). Tad atostogaujantys tuose kraštuose turės puikią progą pamatyti Lietuvoje itin retą reiškinį. Paskutinis pilnas Saulės užtemimas Lietuvoje buvo matomas 1954 birželio 30 d., o artimiausias pilnas Saulės užtemimas Lietuvoje bus matomas tik 2142 gegužės 25 d.

Esant palankioms oro sąlygoms astronomai mėgėjai kovo 29 d. pakvies visus norinčius stebėti Saulės užtemimą Vilniuje, o esant galimybėms ir kituose Lietuvos miestuose.

Ilgai nemiegantys naktimis ir mėgstantys pažiūrėti į Mėnulio pilnatį, naktį iš kovo 14 į 15 galės stebėti pusšešėlinį Mėnulio užtemimą. Jo metu Mėnulio ryškumas sumažės nedaug, bet šiek tiek pakeis spalvą dėl Žemės atmosferos poveikio Saulės spinduliams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.