Bauginantis virusas – galimybė pagyvinti verslą

Europoje pasitvirtinant vis naujiems paukščių gripo atvejams, gerokai išaugusias pajamas skaičiuoja ne tik Lietuvos farmacininkai, bet ir specialios aprangos pardavėjai, kai kurių rūšių mėsos produktų gamintojai

Farmacininkai ir maisto pramonininkai prognozuoja, kad artimiausiu metu dar labiau suaktyvės prekyba gripui gydyti skirtais medikamentais ir kai kurių rūšių mėsos gaminiais.

Tai lems patvirtinti įtarimai, kad už 300 kilometrų nuo Lietuvos, Lenkijoje, nugaišusios gulbės sirgo žmogui pavojinga paukščių gripo forma.

Pastarosiomis savaitėmis išaugusia apyvarta džiaugiasi apsauginių kostiumų ir respiratorių tiekėjai – jų pardavimai viršija visų laikų rekordus.

Pramonininkai sako neabejojantys, kad už grėsmingų pranešimų slypi ir verslo interesai.

Globalioje informacinėje erdvėje sąmoningai akcentuojant gripo grėsmę, esą siekiama gerinti atskirų pramonės sektorių finansinius rodiklius ir atsikovoti rinkas.

Farmacininkai operatyviai reaguoja į epidemijas

Vieningai sutariama, kad dėl kilusio paukščių gripo pavojaus daugiausiai papildomų pajamų gaus farmacijos sektorius. Šveicarijos farmacijos kompanija „Roche” artimiausiu metu ketina susitikti su keturiomis generinių vaistų gamintojomis ir aptarti galimybes didinti paukščių gripui gydyti skirto vaisto „Tamiflu” gamybos apimtis.

Pastaruoju metu „Tamiflu” paklausa labai išaugo ir gerokai viršija pasiūlą, nors pastaruosius trejus metus „Roche” šio vaisto gamybos apimtis kasmet dvigubino.

Apie stringantį vaisto tiekimą kalba ir „Roche” atstovai Lietuvoje.

Bendrovės atstovai informavo, kad gana brangaus medikamento paklausa po truputį auga ir Lietuvoje. „Aišku, negalime pasigirti dvigubais pardavimais, tačiau vaistų paklausa šiek tiek išaugo”, – pripažino „Roche” atstovai Lietuvoje.

Tarptautinė Šveicarijos vaistų gamintoja skaičiuoja neregėtus pelnus. „Kol kas nenoriu prognozuoti mūsų pajamų. Aišku, ketiname dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose, tačiau norėdami laimėti galime būti priversti mažinti vaistų kainą. Sunku pasakyti, ar gausime didesnį pelną”, – svarstė „Roche” atstovai Lietuvoje.

Minima Šveicarijos vaistų kompanija jau ne kartą įrodė gebanti operatyviai reaguoti į galimai kylančias epidemijas, joms įveikti siūlydama įvairius medikamentus. Pasaulio žinių milžinė CNN kėlė versiją, kad prie tokių projektų dirba kelių sričių profesionalai – nuo farmacininkų iki viešųjų ryšių ir reklamos specialistų, esą keliolika kartų padidinti vaisto pardavimus galima tik vienu atveju – eskaluojant galimai kilsiančios visuotinės epidemijos grėsmę.

Tokie teiginiai grįsti ir ankstesniais pavyzdžiais, kai prieš dvejus metus Azijoje kilo SARS epidemijos pavojus, Šveicarijos farmacijos kompanija „Roche” sukūrė testą virusui, sukeliančiam ūmų kvėpavimo takų sindromą, nustatyti. SARS protrūkis 2002 metų pabaigoje ir 2003 metų pradžioje 30-yje pasaulio šalių nusinešė daugiau kaip 800 žmonių gyvybę, dar beveik 8500 žmonių užsikrėtė šia liga, tačiau dabar teigiama, kad paukščių gripas kelia didesnę grėsmę žmonėms nei staigus ūmus respiracinis sindromas (SARS).

Pardavimai išaugo pusantro karto

Visus rekordus muša ir latvių gaminamo remantadino pardavimai. Lietuvoje išplitus paukščių gripui, už valstybės lėšas rizikos grupės žmonėms būtų dalijami šie 8 litus kainuojantys vaistai. Vaistą gamina latvių kompanija, jai Lietuvoje atstovauja bendrovė „Olfarma”. Įmonės vadovė Natalija Šadrina patvirtino, kad pernai Lietuvoje parduota pusantro karto daugiau šio preparato.

„Didžiąja dalimi šį pokytį lėmė Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymas”, – sakė „Olfarma” vadovė N.Šadrina. Panašius kiekius šio medikamento įsigijo Latvijos ir Estijos sveikatos apsaugos ministerijos. Kai kurie ekspertai buvo išreiškę nuomonę, kad remantadinas apskritai neefektyvus žmogui pavojingoms paukščių gripo atmainoms gydyti.

Kol kas Latvijos vaistų gamintojai spėja gaminti šį medikamentą, gamykla dirba visu pajėgumu. „Gal ir galima kalbėti apie padidėjusį jų pelną, tačiau mes, atstovai, papildomų pajamų negavome”, – tikino „Olfarma” vadovė.

Ši kompanija į Lietuvą neeksportuoja jokių kitų vaistų, galinčių efektyviai veikti paukščių gripo virusą, todėl „Olfarma” vadovė sako abejojanti, ar, Europoje plintant šiai ligai, jos įmonė skaičiuos iki šiol neregėtus pelnus. „Esu tikra, kad neturime laukti, kol virusas ateis į Lietuvą, tam turime rengtis. Visiškai pritariu tam, kad rūpinamasi vaistų atsargomis”, – sakė N.Šadrina. Vis dėlto vėliau pripažino, kad pasklidus informacijai apie galimas epidemijas visuomet išauga medikamentų paklausa.

Apsauginių kostiumų pardavėjams – aukso amžius

Gerokai padidėjo įvairių apsauginių kombinezonų paklausa. Virusams atsparius vienkartinius rūbus perka ne tik Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, bet ir paprasti žmonės, ornitologai. Vienkartiniais kostiumais, respiratoriais, pirštinėmis, gaubtuvais prekiaujančios bendrovės „Baltijos tiekimas” parduotuvėse ir sandėliuose jaučiamas didelis sujudimas.

Žmonės domisi apsaugos priemonėmis, daugelis perka pačius patikimiausius kombinezonus. „Daug kas skambina, klausia. Sujudę paukštynų darbuotojai ir net į gamtą ketinantys vykti lietuviai”, – sakė „Baltijos tiekimo” pardavimų vadovė Gražina Proniušina. Vieno komplekto, kurį sudaro kombinezonas, pirštinės, akiniai, respiratorius, specialūs batai, kaina svyruoja nuo 20 iki 50 litų. „Daiktai vienkartiniai, todėl nėra labai brangūs”, – kalbėjo šiomis savaitėmis aukso amžių išgyvenančios įmonės vadovė.

Lietuvoje tokiais gaminiais prekiauja vos kelios bendrovės, kol kas didelės konkurencijos šios įmonės nejaučia. „Gal ir keistai nuskambės, tačiau, kilus pandemijos grėsmei, netikėtai pagerinome įmonės finansinę padėtį”, – atvirai kalbėjo G.Proniušina.

Kelis šimtus kombinezonų įsigijo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. „Kol kas jie bus naudojami per pratybas. Specialią aprangą paraginome įsigyti ir regionuose įsikūrusius tarnybos padalinius”, – sakė Administravimo ir skubios prevencijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Valerija Bučinskienė. Per pratybas naudojami kombinezonai apsaugo tik nuo dulkių. Nustačius paukščių gripo atvejus, tarnybos darbuotojai dėvėtų patikimesnes apsaugos priemones.

Didesnės pajamos – kiaulienos ir jautienos perdirbėjams

Prie nepaprastų apsaugos būdų pratinasi ir mėsos perdirbėjai, laikomasi gerokai aukštesnių higienos reikalavimų. Lietuvos maisto perdirbėjų asociacijos tarybos pirmininkas Eugenijus Gudžiūnas sako, kad kol kas vartotojai neskuba keisti mitybos įpročių. „Situacija gali pasikeisti. Lietuvos vartotojus nesunku prognozuoti prisiminus kempinligės atvejus. Tariamas šios ligos pavojus turėjo įtakos jautienos produktų gamintojams bei augintojams, jie patyrė didžiulių nuostolių”, – prisimena E.Gudžiūnas.

Kol vieni laukia galimų nuostolių, jautienos ir kiaulienos produktų gamintojai prognozuoja padidėsiančią paklausą. „Kol kas rinkoje nėra aiškių persiskirstymo požymių, tačiau tikėtina, kad žmonės pirks ne paukštienos produktus. Lietuvai tai neturės tokios didelės įtakos kaip kitoms Europos šalims, kuriose siauresnė įmonių specializacija. Lietuvoje daugelis gamina ir jautienos, ir kiaulienos, ir vištienos produktus”, – pastebi E.Gudžiūnas.

Jis neabejoja, kad Europos gamintojai sąmoningai eskaluoja paukščių gripo pavojų, esą dėl šių priežasčių Prancūzijos paukštienos pramonė atsidūrė ties žlugimo riba. „Rinkos pokyčius lemia daugiau propagandiniai pavojai. Vyksta aiškūs procesai. Kad ir kaip būtų, atskiri ūkio sektoriai siekia išpešti kuo daugiau naudos. Vieno produkto pakeitimas kitu lemia didžiulius finansinius pelnus. Tam pasitelkiama ir gerai apgalvota strategija”, – įsitikinęs Lietuvos maisto perdirbėjų asociacijos tarybos pirmininkas.

Ir Lietuvoje perdirbėjai taiko įvairias viešųjų ryšių technologijas, tačiau, anot E.Gudžiūno, tai nedaro tokios didelės įtakos kaip globalus informacijos srautas.

Mažmeninės prekybos bendrovių teigimu, žmonių baimė dėl paukščių gripo šiek tiek veikia paukštienos ir jos gaminių pardavimus Lietuvoje. Kai kurie prekybininkai tvirtina, kad juntamas importuotos paukštienos pardavimų mažėjimas, tuo tarpu lietuviška paukštiena toliau sėkmingai realizuojama.

Pirkėjai vietoje šios mėsos renkasi kitokią – jautieną, kiaulieną ir avieną. Bendrovės „Norfos mažmena” atstovas spaudai Darius Ryliškis yra sakęs, kad baimė dėl paukščių gripo juntamas. Jo teigimu, sumažėjo importuotos vištienos kaina. Be to, Europos šalyse pabrango kitokios mėsos, ypač kiaulienos, produktai, tad jie gali brangti ir Lietuvoje. O tai gamintojams ir perdirbėjams garantuos didesnes pajamas.

Prekyba vyksta ir internetu

Europos verslininkai gerokai išradingesni už lietuvius. Jie pateikė ne vieną naujos kartos prekę, kuri turėtų padėti apsisaugoti nuo paukščių gripo. Didžiausias skandalas kol kas kilo Čekijoje, kai šios šalies mineralinio vandens gamintojai paskelbė, kad jų produktas gali apsaugoti nuo mirtino viruso.

Atsakingos institucijos jau paragino pašalinti mineralinį vandenį iš prekybos ir pagrasino baudomis.

Europos sostinėse galima įsigyti ir įvairių suvenyrų, ant jų vaizduojami nugaišę paukščiai ir skelbiama apie neva tuoj prasidėsiančias „gastroles”. Ant kai kurių kepuraičių net atspaudžiami vietovių, kuriose nustatyti gripo atvejai, pavadinimai.

Ir lietuviai gali įsigyti ne vieną prekę apsilankę „Ebay” interneto svetainėje. Čia siūloma apsauginių kaukių, dezinfekcijos priemonių ir kilimėlių. Tiesa, Lietuvoje tokios prekės gerokai pigesnės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.