Uždrausti vaisiai – niekieno sode

Vis labiau plintantys azartiniai lošimai internete – neteisėtas vaisių skynimas niekam nepriklausančiame sode.

Taip galima pavadinti internete veikiančias svetaines lietuvių kalba, kuriose siūloma lažintis, statyti pinigus ir išlošti.

Azartinių lošimų rinkos prievaizdai perspėja, jog toks verslas – nelegalus, tačiau jie nežino efektyvių būdų, kaip su juo kovoti.

Situacija – dviprasmiška

Nelegalios lažybų kontoros veikia panašiu principu kaip ir gerai žinomos užsienio lažybų kontoros internete: reikia pervesti pinigus už sporto varžybų rezultatą į tam tikrą sąskaitą.

Tačiau tarp jų yra skirtumas – gauti ir statyti pinigus lietuviškose svetainėse negalima. Galiojančiame Azartinių lošimų įstatyme apskritai nėra žodžio „internetas”.

Todėl Valstybinės lošimų priežiūros komisijos pirmininkas Česlovas Blažys neslėpė atsidūręs dviprasmiškoje situacijoje: „Lietuvių kalba veikiančios lažybų svetainės, kuriose siūloma statyti pinigines sumas, yra nelegalios. Kita vertus, ši problema neišspręsta ir tarptautiniu lygiu”.

Kova – be rezultatų

Vis dėlto lošimų priežiūros komisijos pirmininkas patikino, jog su azartinių lošimų svetainėmis, veikiančiomis lietuvių kalba, bandoma kovoti. Tiesa, dar nenuspręsta, kuris kovos ginklas geriausias.

„Mes tas svetaines žinome. Jas galima blokuoti, be to, yra ir kitų būdų”, – kalbėjo Č.Blažys. Galiausiai jis pripažino, kad kontroliuoti internete teikiamas paslaugas yra labai sunku.

„Jei ir susekame svetainių prižiūrėtojus, siunčiame jiems raštus. Tačiau jie svetainę atidaro jau kitu vardu ir veikia toliau”, – kovotojo su vėjo malūnais kailyje pasijutęs lošimų prievaizdas.

Paprastai kontaktinė informacija tokiose svetainėse būna tik jos įkūrėjų elektroninio pašto adresas.

Nebando slėpti veiklos

Lažybų verslo sergėtojai kol kas mina tik ant vienos svetainės autorių kulnų. Tiesa, dėl to kalti patys savininkai, net nemėginantys slapstytis.

„Lietuvos rytas” jau rašė apie Lietuvos futbolo federacijos sprendimą įsigyti bendrovės, kuri siūlo lažintis internete, 17 proc. akcijų.

Futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius svetainėje net reklamuoja galimybę išlošti internete iš lažybų.

Dėl tokių veiksmų Valstybinė lošimų priežiūros komisija pradėjo tyrimą. Visa jų medžiaga jau persiųsta Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. Netrukus su tuo taip pat bus supažindinti prokurorai.

„Šioje svetainėje siūloma ne tik lažintis, bet ir žaisti pokerį. Už tai jau gresia baudžiamoji atsakomybė”, – kalbėjo Č.Blažys.

Gauna leidimą kitose šalyse

Daugelį lažybų internete organizatorių nuo kontrolės apsaugo tai, kad svetainės paprastai registruojamos lengvatinių mokesčių zonose.

Lažybų rengėjai teigia turintys valstybės, kurioje įregistruota svetainė, licenciją. Dažniausiai minimos šalys – Kosta Rika, Gibraltaras, įvairūs salynai.

„Tai – tas pat, jeigu mes tose šalyse gautume licenciją prekiauti alkoholiu, tačiau degtinę pardavinėtume Lietuvoje”, – palygino legaliai veikiančios lažybų bendrovės „Omnibetas” vadovas Vygerdas Jonikas.

V.Joniko nuomone, verstis lažybomis Lietuvoje turėtų tik bendrovės, kurios turi licenciją mūsų šalyje.

Tačiau verslininkas sutiko, kad kontroliuoti interneto lažybų svetaines sunku.

Britai leido legalizuotis

„Šalys, kuriose lažybos yra populiarios, šią problemą sprendžia savaip. Pavyzdžiui, britai neseniai suteikė galimybę legalizuotis tokių svetainių autoriams”, – pasakojo lažybų bendrovės vadovas.

„Omnibetas” ir dar kelios bendrovės ketina siūlyti lažybas internete, kai tik bus tai leidžiama. Šiuo metu jų svetainėse galima sužinoti statymų kursus, bet pinigai priimami ir išduodami tik lažybų kontorose.

Surinktų daugiau mokesčių

„Omnibeto” vadovo nuomonei pritaria ir šalyje loterijas rengiančios bendrovės „Olifėja” generalinis direktorius Antanas Muraška: „Jei negalime kontroliuoti visų šių svetainių veiklos, reikia leisti legalizuotis. Europos pavyzdžiai rodo, kad kito kelio nėra”.

A.Muraškos teigimu, tokiu būdu valstybė surinktų daugiau mokesčių. Be to, anot „Olifėjos” vadovo, lietuviškų bendrovių svetainėse lažintis būtų kur kas patikimiau, jos sudarytų konkurenciją nelegaliems lažybų rengėjams.

Totalizatorių rengėjų nėra?

Mūsų šalyje vykstančiose žirgų lenktynėse paprastai siūloma dalyvauti totalizatoriuose. Tačiau nė viena Lietuvos bendrovė neturi licencijos organizuoti totalizatorių.

Vadinasi, daugybę metų žirgų lenktynėse rengti totalizatoriai buvo nelegalūs?

Išgirdęs šitokį „Lietuvos ryto” klausimą, Valstybinės lošimų priežiūros komisijos pirmininkas tiktai traukė pečiais: „Galbūt tai būna kokie nerimti totalizatoriai?”

Dalyvauti totalizatoriuje kasmet siūloma ir populiariausiose žirgų lenktynėse, vykstančiose Sartuose. Į jas kone kasmet atvyksta ir premjeras Algirdas Brazauskas.

Žirgų mėgėjams – per brangu

Č.Blažys aiškino, kad totalizatorių rengėjams taip pat reikėtų gauti licenciją, atitikti įvairius reikalavimus. Tačiau neatsirado nė vieno, kuris būtų gavęs tokį leidimą.

„Žirgų sporto atstovai domėjosi, bet tai jiems pasirodė per brangu”, – pripažino komisijos pirmininkas. Pasak jo, kas norėjo verstis azartinių lošimų veikla Lietuvoje, į rinką atėjo jau anksčiau.

Balandį – naujas įstatymas

Balandžio pabaigoje Vyriausybei bus pateikta naujojo Azartinių lošimų įstatymo redakcija. Joje jau bus išdėstyta, kas Lietuvoje gali verstis lažybų verslu internete.

Įsigaliojus naujajai tvarkai ir lietuviai jau legaliai galės statyti bei gauti išloštus pinigus internete.

Tiesa, šiuo verslu galės užsiimti tik licenciją turinčios įmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.