Praeitimi kvepiantis prielipas – ir Seime

Seimo vadovai, kibę įnirtingai vanoti Turniškėse kerojančio valstybinės akcinės bendrovės verslo užkulisius, nemato, kas dedasi jų panosėje.

Vyriausybės bendrovės kotedžų sandoriais besipiktinantys parlamentarai jau ne vienerius metus užmerkia akis prieš valstybinės įmonės „Greminta” veiklą. Ši įmonė priklauso Seimo kanceliarijai ir aptarnauja parlamento virtuvę.

„Greminta” naudojasi išskirtinėmis sąlygomis – ji nemoka nei už parlamentui priklausančių patalpų nuomą, nei už kai kurias paslaugas.

Be to, Seimo kanceliarija šiai bendrovei nuolat moka pinigus už įvairių čia vykstančių renginių aptarnavimą.

Antai praėjusią kadenciją šiai bendrovei kas mėnesį buvo mokama maždaug po 6 tūkst. litų vien už tai, kad ji sutikdavo šiuos renginius aptarnauti.

Seimo ūkio vadovai dosniai atseikėja biudžeto lėšų ir tų patalpų, kuriomis naudojasi „Greminta”, remontui.

Pavyzdžiui, prieš metus skyrus beveik 3,5 mln. litų Seimo rūmų remontui, buvo atnaujinta restorano banketų salė, nors ji visai neseniai buvo remontuota.

„Greminta” teikia paslaugas ir kai kurioms kitoms valstybės institucijoms.

Vyksta ir vestuvių puotos

Pastaruoju metu įmonė „Greminta” įsigudrino teikti komercines paslaugas ir privatiems asmenims. Seimo rūmuose jie gali rengti puotas ir savaitgaliais, ir švenčių dienomis.

Tokiais atvejais puotautojai į restoraną patenka ne per apsaugos postais saugomus įėjimus, o tiesiai pro duris, vedančias į šalia Seimo III rūmų esančią automobilių stovėjimo aikštelę.

Kai kurie Seimo nariai, į savo kabinetus užsukantys ir savaitgaliais, „Lietuvos rytui” nustebę pasakojo, jog jiems yra tekę ne tiktai girdėti vestuvių ir kitokių pokylių ūžesį, bet ir susidurti su puotautojais.

Yra pasitaikę, kad politikams ir kanceliarijos valdininkams restorano durys būna uždarytos dar gerokai prieš darbo dienos pabaigą. Sutrikusiems lankytojams paaiškinama, kad restoranas „aptarnauja svečius”.

Įsiklauso į rekomendacijas

„Gremintos” direktorė Vidmanta Žižienė „Lietuvos rytui” patvirtino, kad bendrovės veikla neapsiriboja vien oficialių asmenų aptarnavimu.

„Tačiau aptarnaujame ne bet kokius, o su kanceliarijos ar Seimo narių rekomendacijomis.

Ši mūsų veikla jokiu būdu nėra labai intensyvi. Gaunamos iš kokių nors pokylių pajamos – mizeris”, – tikino „Gremintos” vadovė.

Ši bendrovė reklamuojasi kone visose pagrindinėse pramogų bei paslaugų verslui skirtose interneto svetainėse.

Bet V.Žižienė tvirtino, jog „Greminta” tai darė tik kartą: „Buvome anksčiau padavę skelbimą, buvo daug pageidavimų ir pasiūlymų. Tačiau tokie renginiai tuoj pat ėmė kirstis su oficialiais. Pokylius teko skubiai atšaukti. Žmonės buvo labai nepatenkinti, todėl dabar taip nedarome”.

Paklausta, ar galima Seime atšokti vestuves, V.Žižienė atsakė teigiamai ir prisiminė, kad neseniai čia buvo surengta dviejų kanceliarijos tarnautojų šeimos šventė.

Mįslingos politinės intrigos

Praėjusią kadenciją į Seimą patekę politikos naujokai nekart bandė domėtis V.Žižienės vadovaujamos įmonės veikla, ragino skelbti parlamento aptarnavimo konkursą, kuriame galėtų dalyvauti ir privačios bendrovės. Buvo piktinamasi ne tiktai privilegijuota „Gremintos” padėtimi, bet ir vidutine paslaugų kokybe.

Opozicija netgi mėgino sudaryti specialią Seimo komisiją, kuri pasidomėtų kanceliarijos ūkine ir finansine veikla. Bet jos steigimas virto paslaptinga politine intriga.

Nemažai Seimo narių, pasirašiusių parlamento nutarimo steigti komisiją projektą, savo parašus atsiėmė. Nors jie nepaaiškino, kodėl pakeitė nuomonę, užkulisiuose buvo kalbama, kad jie neatlaikė didžiulio kanceliarijos vadovų ir juos globojančių politikų spaudimo.

Kai kurie pernelyg smalsūs Seimo nariai netgi esą nebūdavo aptarnaujami parlamento restorane.

Šią bendrovę ypač globoja Seimo kancleris Arvydas Kregždė, Finansų departamento vadovė Danutė Petrauskienė, Bendrųjų reikalų departamentas.

Yra ir tvirtas „Gremintos” užnugaris – Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

Vicepirmininkas tik dūsauja

Vienas dabartinės kadencijos Seimo naujokų vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas iš pradžių irgi mėgino rimčiau pasidomėti „Greminta”. Jis net buvo prabilęs apie konkursą aptarnauti restoraną.

Bet iš didelio debesies buvo mažai lietaus. Vicepirmininko veikla apsiribojo tik pasiūlymais A.Kregždei ir V.Žižienei, kad restorane būtų gaminamas skanesnis maistas.

„Lietuvos rytas” paklausė A.Pekeliūno, ar jis nemano, kad Turniškes ir Vyriausybės kanceliariją sukrėtęs skandalas yra gera proga atidžiau pasidomėti ir „Gremintos” veikla.

Tai išgirdęs politikas ėmė sunkiai dūsauti: „Mes bandėme taip paviršutiniškai žiūrėti. Bet, atrodo, viskas ten buvo gerai. Visko gali būti, gal ir vėl pažiūrėsime”.

Opozicija – griežtesnė

Tuo tarpu opozicijos atstovas liberalas Eligijus Masiulis buvo kur kas griežtesnis: „Visiškai akivaizdu, kad Seimas negali reikalauti iš kitų institucijų maksimalaus skaidrumo, kai jo paties kanceliarijos veikla yra nevisiškai skaidri.

Ten, kur tarpsta valdiškos kontoros veikla, kurią galėtų sėkmingai atlikti jų blokuojamos ir stumiamos privačios įmonės, atsiranda visokių pagundų tiek valdininkams, tiek politikams”.

Šis politikas buvo vienas praėjusią kadenciją nepavykusio maišto prieš kanceliariją ir „Gremintą” dalyvių.

„Ne paslaptis, jog kai kurie žmonės savo parašus atsiėmė dėl to, kad jiems buvo daromas didžiulis spaudimas. Juos spaudė tam tikras ratas asmenų, suinteresuotų, kad padėtis liktų tokia, kokia buvusi, – kalbėjo E.Masiulis. – Toks, matyt, yra mūsų Seimo valdžios nepakitęs nomenklatūrinis mentalitetas. Jie dar nuo sovietinių laikų įpratę prie specialių valstybės įmonių su „savu” personalu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.