STT agentą praturtino nuostolingi sandoriai

Įvairius įtartinus sandorius tiriantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojai atlaidžiai vertina panašia veikla užsiimančius saviškius.

STT Kauno valdybos darbuotojas Mindaugas Vasiliauskas jau keletą metų verčiasi prekyba nekilnojamuoju turtu. Bet jam praturtėti padėjusi nedarbinė veikla nesukėlė įtarimų STT vadovams.

28 metų M.Vasiliauskas pernai gruodį įsikūrė prabangiame bute Kauno senamiestyje.

Nekilnojamojo turto specialistų nuomone, šio būsto kaina gali siekti pusę milijono litų.

M.Vasiliauskas šiame bute gyvena kartu su savo drauge – žinoma sportinių šokių šokėja Edita Daniūte.

Tai – toli gražu dar ne visas STT darbuotojo turtas. Jam šiuo metu dar priklauso mažiausiai trys žemės sklypai Kaune, Kauno rajone ir Palangoje.

Surinktų duomenų nepakako

Kauno valdybos ikiteisminio tyrimo skyriaus vyriausiojo specialisto M.Vasiliausko veikla buvo susidomėta po to, kai tarnybos vadovybę ir Prezidentūrą pasiekė anoniminiai pranešimai.

Statutas draudžia STT darbuotojams užsiimti verslu, tačiau atlikus tyrimą jokių M.Vasiliausko nusižengimų neaptikta.

STT saugumo skyriaus darbuotojų surinktų duomenų nepakako įrodyti, kad M.Vasiliausko sandoriai nekilnojamuoju turtu buvo jo verslas.

Ilgas pirkinių sąrašas

Nekilnojamąjį turtą M.Vasiliauskas pradėjo kaupti dar gyvendamas su savo žmona Irma Vasiliauskiene.

Po skyrybų 2004-ųjų pabaigoje bei 2005 metų pradžioje buvę sutuoktiniai pasidalijo turtą.

M.Vasiliauskui atiteko sklypas su statiniais Svirbygalos gatvėje Kaune. Po poros savaičių jis žemę pardavė.

Po to STT darbuotojas nupirko dar vieną sklypą toje pačioje gatvėje ir žemės su statiniais Vyčio Kryžiaus gatvėje. Vėliau abu sklypus jis pardavė.

Įsibėgėjęs agentas, atrodo, jau nebegalėjo sustoti. Todėl pernai jis įsigijo dar tris sklypus ir būstą Kauno senamiestyje, Arkikatedros bazilikos pašonėje.

Iš sandorių – tik nuostoliai?

STT atstovas spaudai Bernardas Gailius „Lietuvos rytui” patvirtino, kad gavus anoniminį pranešimą buvo atliktas vidaus tyrimas, tačiau jokių M.Vasiliausko nusižengimų neaptikta: „Surinktų duomenų nepakanka, kad šio pareigūno veiksmus būtų galima pavadinti verslu, duodančiu pelną”.

M.Vasiliauskas savo kolegoms paaiškino, kad pelningai pardavė tik vieną sklypą, o visi kiti sandoriai esą buvo nuostolingi.

Bet kaip tuomet paaiškinti, kad tik nuostolių patyręs kaunietis per trumpą laiką sugebėjo įsigyti šitiek brangaus nekilnojamojo turto?

„Jis sugebėjo paaiškinti daugelio sandorių aplinkybes”, – savo kolega didžiavosi B.Gailius.

Kaip išsisukti nuo mokesčių?

Nelegaliai nekilnojamuoju turtu prekiaujantys žmonės pirkimo dokumentuose visada nurodo melagingas kainas.

Paaiškėjus, kad nekilnojamasis turtas parduotas brangiau negu pirktas, sandorio skirtumas būtų apmokestintas. Tokia nuostata taikoma, jeigu žemė ar statiniai žmogui priklausė trumpiau nei trejus metus.

Tikslas – rasti skundo autorių

STT saugumo skyriaus tyrėjai nustatė, kad pirkdamas ir parduodamas nekilnojamąjį turtą M.Vasiliauskas nesinaudojo tarnybos duomenų banke sukauptais duomenimis.

Jis tik porą kartų prašė vadovybės leidimo darbo metu nuvykti pas notarą, kai buvo tvarkomi sandorių dokumentai.

Mėginta išsiaiškinti ir skundų autorių, bet STT agentams jo surasti nepavyko.

Pranešimą parašęs žmogus nurodė neįgalaus vyriškio pavardę ir adresą Kaune. Išsiaiškinta, kad šis kaunietis skundo tikrai nerašė.

Įžvelgia mėginimą keršyti

STT Kauno valdybos viršininkas Eivydas Čekaitis įsitikinęs, kad jo pavaldinys įstatymams nenusižengė. M.Vasiliauską jis vadino vienu geriausių Kauno valdybos darbuotojų.

Į tarnybą atsiųstą skundą dėl M.Vasiliausko veiklos jis pavadino keršto akcija už gerą darbą: „Kiekvienas jaunas žmogus savaip bando kurti savo ateitį. Jeigu tai netrukdo darbui, nėra ir problemos”.

E.Čekaitis mano, kad puolimo ištakų reikėtų ieškoti praėjusių metų lapkritį, kai STT demaskavo kelias neteisėta veikla užsiimančias šalies bendroves.

Šios bendrovės padėdavo didelėms statybų įmonėms gauti Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos leidimus eksploatuoti objektus.

Tarp įtariamųjų ėmus kyšius tąkart atsidūrė net penki aukštas pareigas užimantys inspekcijos darbuotojai.

Demaskuojant kyšininkus nemažai prisidėjo ir M.Vasiliauskas.

„Žmonės neteko gero pajamų šaltinio, todėl dabar siekia keršto”, – E.Čekaitis gynė savo pavaldinį, kuris sugeba gyventi ne vien iš atlyginimo.

Žadėjo demaskuoti savo priešus

Panašiai kalbėjo ir pats M.Vasiliauskas: „Nebuvo jokio prekybos nekilnojamuoju turtu verslo, nemanau padaręs ką nors neteisėta.

Man kerštaujama už tarnybinę veiklą”.

Bet tyrėjas nepaaiškino, kodėl vertėsi prekyba žemės sklypais, jei ji buvo nuostolinga.

STT pareigūnas tik tvirtino nujaučiąs puolimo rengėjus ir žadėjo netrukus juos demaskuoti.

Kaunietis „Lietuvos rytui” pareiškė nenorįs kalbėti apie savo asmeninius reikalus, nes į visus klausimus jau atsakęs STT saugumo skyriaus darbuotojams.

M.Vasiliausko žiniomis, tyrimo išvados jam bus palankios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.