Tarp Lietuvos ir Baltarusijos – aiški siena

Penktadienį baigta ženklinti Lietuvos ir Baltarusijos valstybės siena, pastatytas paskutinis Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos ženklas – plūduras Gilutės ežere.

Tai pirmoji baigta demarkuoti rytinė išorinė ES siena.

Iki šių metų liepos mėnesio planuojama parengti visus reikiamus sienos demarkavimo dokumentus ir taip baigti įgyvendinti Lietuvos ir Baltarusijos sutartį „Dėl Lietuvos ir Baltarusijos valstybių sienos”.

Valstybės sienos – vienas pagrindinių suverenios valstybės atributų. Jau 1990 metų vasarą Lietuvos Atkuriamasis Seimas pavedė vykdomajai valdžiai nustatyti valstybės sienas. Nuo tada pradėta intensyviai rengtis deryboms dėl valstybės sienų nustatymo.

Derybos dėl Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos delimitavimo prasidėjo 1992 metų sausio mėnesį. Nustatyti šią Lietuvos valstybės sienos atkarpą buvo sudėtinga, nes administracinė linija tarp Lietuvos ir Baltarusijos ėjo ūkių ribomis, kurios buvo nuolat koreguojamos.

Derybos su Baltarusija buvo baigtos 1995 metų vasario mėnesį, pasirašant sutartį „Dėl Lietuvos ir Baltarusijos valstybių sienos”.

Įgyvendinant šią Lietuvos ir Baltarusijos sutartį, 1996 metais buvo pradėti Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos demarkavimo darbai. 2006 metų kovo mėnesį šie darbai baigti.

Bendras Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos ilgis yra 676 kilometrai – 380 km sausumoje, 296 km vandenų paviršiuje. Iš viso įrengti 1959 valstybės sienos ženklai, iš jų 1248 sausumoje, 458 palei upes, upelius ir melioracijos griovius. Valstybės sieną, einančią vandens telkiniais, ežerais ir tvenkiniais, ženklina 71 plūduras 32 kilometrų ilgio pasienio vandenų atkarpoje: Dubo, Grūdos, Drūkšių, Apvardų, Prūto, Gilutės, Raukėtos, Tverečiaus ežeruose, Purvėnų, Jurgionių ir Tausiūnų tvenkiniuose.

Lietuvos atliekami demarkavimo darbai buvo finansuojami valstybės biudžeto lėšomis, didžioji dalis Baltarusijos atliekamų darbų – ES lėšomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.