Elektros tinklai priversti atverti piniginę

Susidėvėjusioms Kauno elektros pastotėms atnaujinti teks išleisti milijonus

Daugumai Kauno vartotojų elektra tiekiama per kritiškos būklės pastotes. Elektros energiją skirstanti ir tiekianti akcinė bendrovė Vakarų skirstomieji tinklai (VST), norėdama išvengti gyventojų ir įmonių nusiskundimų dėl sutrinkančio energijos tiekimo, Kaune į energijos įrenginius kasmet planuoja investuoti po 45 mln. litų.

Kokybė neužtikrinama

Susirūpinti tiekiamos elektros energijos patikimumu elektrikus privertė gyventojų ir verslininkų reikalavimai teikti kokybišką elektros energijos skirstymo ir tiekimo paslaugą. Štai prieš dvi savaites aplink Autobusų stotį gyvenantys kauniečiai ir įstaigos dviem valandoms buvo likę be elektros. Autobusų stotyje neveikė informacijos ir kiti telefonai, nedirbo kasos. Keleiviai bilietus galėjo įsigyti tik autobusuose. Taip atsitiko dėl gedimo Šančių pastotėje.

„Susiklostė kritiška padėtis, dabar elektra kokybiškai ir patikimai gali būti tiekiama tik iš esmės rekonstravus transformatorių pastotes”, – teigė VST Elektros tinklo tarnybos direktorius Rytis Borkys, vakar pristatęs įmonės investicijų planus.

Iš 12 miesto pastočių, kol kas atnaujintos tik dvi. Kitų įrengimai tarnauja jau kelis dešimtmečius.

Amalių pastotė taps moderni

Šiemet planuojama pradėti Amalių pastotės rekonstrukciją. Iš jos elektros energija skirstoma daugiau kaip 18 tūkst. klientų. „Čia dėl menkiausio gedimo sutrikdavo elektros energijos tiekimas, – kalbėjo R.Borkys. – Iš šios pastotės elektros energija tiekiama ne tik pramonės įmonėms, prekybos centrams, bet ir gydymo įstaigoms, šviesoforams”.

Čia esantys įrengimai tarnauja jau 40 metų. Jie pagaminti nesilaikant kokybei keliamų reikalavimų, be to, išseko įrenginių detalių avarinio rezervo atsargos, o kitų tokių seniai niekas negamina. Amalių pastotei atnaujinti įmonei teks atseikėti 12 mln. litų.

Įmonės generalinio direktoriaus Dariaus Nedzinsko teigimu, bendrovė mieste kasmet atnaujins po vieną arba dvi pastotes, tam per metus skirdama apie 45 mln. litų. Be Amalių, per artimiausius kelerius metus rekonstrukcijos darbai numatyti kritiškiausios būklės objektuose – Centro, Noreikiškių, Raudondvario ir Šilainių pastotėse.

Miesto centre – kritiška padėtis

Beveik visiems Senamiesčio ir Naujamiesčio vartotojams šiuo metu elektros energija tiekiama iš labai apkrautos pastotės. Jai taip pat jau daugiau nei 40 metų. „Dėl gedimų išsijungus vienam transformatorių, kyla reali grėsmė ilgam likti be elektros visai Kauno centrinei daliai”, – kalbėjo R.Borkys.

Miesto centre dar išdygs sporto rūmai, „Akropolis”, pradės veikti rekonstruojamas didelis viešbučio ir pramogų kompleksas, todėl nuspręsta pastatyti dar vieną pastotę. Jos darbai turėtų prasidėti šiemet.

Medikams ir ligoniams jau ramiau

Prieš pusšimtį metų statyta Eigulių elektros pastotė pernai tapo viena moderniausių šalyje. Iš jos energiją gauna daugiau nei 16 tūkst. klientų. Į ją akcinė bendrovė VST investavo daugiau nei 15 mln. litų. Visiškai renovuotas pastatas, sumontuoti nauji įrenginiai. Bendrovės vadovai minėjo, kad miesto skirstomųjų tinklų modernizaciją nuo Eigulių elektros pastotės nuspręsta pradėti todėl, kad ji elektrą tiekia Kauno medicinos universiteto klinikoms.

Prieš dvejus metus dėl gedimo Eigulių pastotėje Klinikose maždaug pusantros valandos nebuvo elektros. Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje medikams rankomis teko palaikyti dirbtinį kvėpavimą trims vaikams, kurių gyvybines funkcijas iki dingstant elektrai palaikė speciali aparatūra. Taip pat nutrūko įvairios procedūros kituose skyriuose. Tada tik per plauką išvengta tragiškų pasekmių.

Laukia milijardinės investicijos

D.Nedzinskas minėjo, kad visoje vakarinės Lietuvos dalies teritorijoje VST valdo 192 pastotes. Pusę jų būtina atnaujinti. „Vien vidutinės galios pastotėms turėsime skirti maždaug pusantro milijardo litų”, – tvirtino jis. Modernizacijos laukia ir mažesnės pastotės.

Bendrovė taip pat priversta dengti ir vagių padarytus nuostolius. Kaimuose ilgapirščiai vos ne kasdien grobsto alyvą, laidus. Išleidus alyvą, sudega transformatorių įrengimai, todėl gyventojai kuriam laikui lieka be elektros. Tikimasi, kad vagysčių sumažės, kai į transformatorius bus pradėta pilti speciali mokslininkų sukurta alyva. Ji visiškai netinkama naudoti automobiliams ir traktoriams. Pernai dėl nusikaltėlių VST patyrė žalos už 3 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.