Turniškių paslaptys – už septynių užraktų

Valstybės valdos – ne visiems

Po Vyriausybės stogu veikianti akcinė bendrovė prestižinį sostinės Turniškių rajoną pavertė zona, kurioje galioja savi įstatymai.

Tai paaiškėjo po šalį sudrebinusio skandalo, kuris iš postų jau nuvertė du pagrindinius šalies vadovo Valdo Adamkaus patarėjus Edminą Bagdoną ir Rytį Murašką. Jie įtarimų sukėlusiomis aplinkybėmis čia nusipirko kotedžus.

Vakar pabandę patekti į Turniškes „Lietuvos ryto” žurnalistai dar kartą įsitikino, jog net įkelti koją į valstybei priklausantį pušyną nėra paprasta: čia pripažįstamas tik prie Vyriausybės įsteigtos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės vadovo Valdo Račkio žodis.

Įrengti du kariškių postai

Prie įvažiavimo į Turniškes žurnalistus sustabdė Vidaus reikalų ministerijai priklausančio vidaus tarnybos antrojo pulko kariai.

Kariškiai atsisakė pakelti vidury Turniškių gatvės įrengtą užtvarą aiškindami, kad, norint patekti į teritoriją, būtina gauti bendrovės vadovo V.Račkio leidimą – bent žodinį.

Mes tokio leidimo neturėjome, nes važiuodami į Turniškes tiksliai žinojome, kad mums jis ir nebūtinas. Trečiadienį pats V.Račkys parlamentarams prisipažino, kad apsaugos postai šioje teritorijoje įrengti neteisėtai.

Bet kariškiams nurodymų atverti vartus mirtingiesiems vakar dar nebuvo duota.

Leidimą išdavė komendantas

„Aš vidaus tarnybos pareigūnas ir vykdau įsakymus. Man duotas įsakymas be leidimų nieko nepraleisti. Aš jį vykdau. Susitarkite su V.Račkiu ir važiuokite”, – mojuodamas instrukcija „Lietuvos ryto” žurnalistams aiškino vienas iš dviejų sargybinių.

Nesutikus paklusti jų reikalavimui, kariai puolė kažkur skambinti. Kaip vėliau paaiškėjo, skambinta V.Račkiui, bet bendrovės vadovas telefono nekėlė.

Tačiau kariškiams pavyko prisiskambinti Turniškių administratoriui Algirdui Norkui.

Karių pavadintas komendantu A.Norkus leido žurnalistams įeiti į ypatingąją teritoriją tik po keliolika minučių trukusių derybų. Tačiau automobilį reikėjo palikti už vartų.

Tuo metu į Turniškes nesustodamas pralėkė premjero Algirdo Brazausko kortežas, prie užtvaro trumpai stabtelėdavo šio kvartalo gyventojai. Jie kariškiams rodydavo specialius leidimus.

Gavę A.Norkaus leidimą galėjome vaikščioti laisvai. Prie kai kurių namų išvydome, neoficialiomis žiniomis, neteisėtai pastatytas pavėsines, kur prestižinės teritorijos gyventojai stato automobilius.

Gyventojus stebino pašaliniai

Pabandėme aplankyti kai kuriuos Turniškių gyventojus. Radome Kovo 11-osios Akto signataro Rolando Paulausko būstą. Tačiau namuose buvusi jo dukra tikino, kad tėvas ką tik išvyko.

Paskambinusi mobiliuoju telefonu ir pranešusi, kad su R.Paulausku norėtų pakalbėti žurnalistai, signataro dukra perdavė: „Sakė varyti jus lauk”.

Kur kas draugiškesni buvo prezidento V.Adamkaus ir A.Brazausko rezidencijas saugantys Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai.

Sustabdę Turniškių gatve, kuri skiria šių politikų namus, einančius žurnalistus pareigūnai paprašė parodyti darbo pažymėjimus.

„Tik nelipkite per tvoras”, – paprašė apsaugininkai.

Tarp valstybės vadovų rezidencijų nutiesta gatve ramiai ėjo ir dvi paauglės. Jų paklausus, ar ir mes galime eiti užtverta teritorija, merginos gerokai nustebo išvydusios pašaliečius: „Mes tai čia gyvename. O kaip jūs patekote?”

Tradicijos susiklostė seniai

Savo kabinete žurnalistus išvydęs komendantu Turniškėse vadinamas A.Norkus irgi nepuolė jų vyti lauk.

Bet administratoriumi prisistatęs A.Norkus negalėjo aiškiai atsakyti, kodėl V.Račkys sprendžia, ką galima įleisti ir ko ne: „Tai yra saugoma teritorija, ir viskas. Kodėl saugoma? Klauskite vadų. Aš atsakingas tik už teritorijos priežiūrą, valymą, jos tvarkymą”.

Anot A.Norkaus, tvarka, jog į šią teritoriją galima patekti tik su gyventojų ar V.Račkio leidimu, yra nusistovėjusi nuo seno.

„Tokia Turniškių vidaus tvarka, ir viskas”, – daugelį žurnalistų klausimų atrėmė valdininkas.

Administratorius „Lietuvos rytui” taip pat aiškiai neatsakė, ar jo atstovaujama akcinė komunalinių paslaugų bendrovė Vidaus tarnybos pulkui moka už apsaugą: „Na, matyt, taip”.

Pavadino sovietmečio palikimu

Turniškėse šeimininkaujančios akcinės komunalinių paslaugų bendrovės stebėtojų tarybos pirmininkas Jonas Šniaukšta vakar „Lietuvos rytui” vis dėlto buvo priverstas pripažinti, kad užtvarai yra iškilę neteisėtai.

Vyriausybės ūkio skyriaus vedėjas aiškino, kad tvoros Turniškėse – sovietmečio palikimas: „Dėl jų dabar kyla daug nesusipratimų, manoma, kad ši teritorija yra vos ne kažkoks karinis strateginis objektas.

Bet, paruošus bendrovės investicijų projektą, pradėtas rengti ir visos teritorijos detalusis planas. Kai jis bus patvirtintas, visos tos tvoros bus nuimtos, nes Turniškių žemė bendrovei nepriklauso. Ji nuomoja tik žemę po jai priklausančiais pastatais”.

Anot J.Šniaukštos, ši teritorija priklauso miestui, ir V.Račkys negali uždrausti vilniečiams čia laisvai vaikščioti.

Miškas turi būti atviras

Tai, kad Turniškės turi būti atviros visiems piliečiams, įsitikinusi ir Vilniaus miesto Plėtros departamento dokumentų tvarkymo poskyrio vedėja Gaiva Auglienė.

Valdininkė „Lietuvos rytui” paaiškino, kad akcinei komunalinių paslaugų bendrovei suformuoti tik sklypai po jų turimais pastatais.

Visa kita teritorija šiai bendrovei nepriklauso. Tai – valstybinė žemė. Ji negali būti aptverta.

Daugiau nei du trečdalius Turniškių užima valstybinės reikšmės miškas.

Pareigūnė teigė, kad tokį statusą turintis miškas turi būti atviras visiems gyventojams. Tą patį vakar „Lietuvos rytui” patvirtino ir Vilniaus apskrities viršininkas Gintaras Gibas.

Įsakymą davė J.Bernatonis

Tuomet kodėl prie įvažiavimo atsirado vidaus tarnybos antrojo pulko kariai?

Tokį klausimą „Lietuvos rytas” vakar pateikė Vidaus reikalų ministerijos sekretoriui Stanislovui Liutkevičiui.

Už vidaus tarnybos pulkus atsakingas pareigūnas tvirtino, kad kariškiai prie Turniškių pasiųsti 2002 metų vasarį tuomečio vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio įsakymu papildžius šių dalinių nuostatus.

Tačiau S.Liutkevičius neatsakė, kokiu pagrindu premjero bičiulis J.Bernatonis išplėtė Vidaus tarnybos pulkų nuostatus ir į juos įtraukė Turniškių apsaugą: „Tai – politika, ir aš nenoriu į ją veltis”.

Pareigūnas patikino „Lietuvos rytą”, jog kol Vidaus reikalų ministerija iš Vyriausybės kanceliarijos ar kitos valdžios institucijos negaus kitokio nurodymo, Turniškės ir toliau bus saugomos.

Anot S.Liutkevičiaus, jeigu būtų nuspręsta čia panaikinti apsaugą, tai būtų padaryta su dideliu džiaugsmu.

„Mes turime kur tuos žmones panaudoti. Juk apsaugos postams Turniškėse nėra skirta specialių etatų. Tie kariai yra atitraukiami nuo konvojavimo ar nuo valstybinės reikšmės objektų apsaugos”, – „Lietuvos rytui” pareiškė ministerijos sekretorius.

Kur plaukia pinigai už apsaugą?

„Ar pulkai yra kalti, kad teritorijoje, kurią jie saugo, buvo leista kurtis privatiems objektams?” – kalbėjo ministerijos sekretorius ir pabrėžė, kad vidaus tarnybos pulkams už Turniškių apsaugą nemokama nė cento.

Pareigūno teigimu, vidaus tarnybos pulkas šią funkciją atlieka nekomerciniu pagrindu.

Tuo tarpu čia kotedžą nusipirkęs atsistatydinęs prezidento patarėjas E.Bagdonas yra viešai pareiškęs, jog jie tvarkingai moka ne tiktai už komunalines paslaugas, bet ir už apsaugą.

Kur tuomet plaukia gyventojų pinigai?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.