Daugumai policininkų užsienio kalba nebūtina

Gerinant policijos įvaizdį siekiama, kad pareigūnai būtų išsimokslinę ir mokėtų bent vieną užsienio kalbą. Padidėjus užsieniečių srautui policininkams tampa sudėtinga bendrauti su kitų šalių piliečiais ir suteikti jiems reikalingą informaciją. Nepaisant to, Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Virginijus Mačėnas įsitikinęs: „Magistraliniuose keliuose budintiems Eismo priežiūros pareigūnams užsienio kalba nebūtina, nes visi dokumentai pildomi nacionaline kalba, jos reikia tik bendraujant”.

Kol kas „trypčioja vietoje”

Kai kurių šalies komisariatų vadovai organizuoja užsienio kalbų tobulinimosi kursus pareigūnams. Ir mūsų miesto Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai užsienio kalbas tobulina ne tik kas ketvirtį vykstančiuose kursuose šalyje, bet važiuoja ir į užsienį.
Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Personalo skyriaus viršininkė Elona Kelerienė PB sakė, kad pareigūnams tokius kursus organizuoja Lietuvos policijos mokymo centras pagal Policijos departamento patvirtintą programą. Tačiau jis nepajėgus greitai išmokyti visų norinčių, todėl komisariatai patys ieško galimybių gauti finansavimą ir, pasirašę sutartį su mokymo centru, sudaro sąlygas pareigūnams tobulinti užsienio kalbos įgūdžius.
„Mūsų komisariatas kol kas trypčioja vietoje, – pripažino E.Kelerienė. – Kas ketvirtį siunčiame po vieną pareigūną tobulintis užsienio kalbų į Krašto apsaugos kalbų mokymo centrą Pajuostyje. Šiemet jau siuntėme keturis VPK pareigūnus – vieną patrulį ir tris iš vidurinės bei aukštesniosios pareigūnų grandies”.
Anot pareigūnės, norinčiųjų mokytis yra daug, tačiau žiūrima, kuriems tai yra reikalingiausia darbe. „Tobulintis kalbų siunčiame ir į užsienį. Pernai iš VPK trys aukštesniosios grandies pareigūnai buvo išvykę į Bulgariją, Vokietiją ir Estiją. Eiliniams pareigūnams kalbų tobulinimosi užsienyje kursai neorganizuojami”, – sakė ji.
Kursuose pareigūnai mokosi tris mėnesius. Dauguma jaunų policininkų, pasak viršininkės, neblogai būna išmokę anglų kalbą mokykloje. Be to, beveik visi yra baigę dar ir pirmąją pakopą Kauno Mykolo Riomerio policijos mokykloje. Tad, E.Kelerienės tikinimu, keliuose pareigūnai susikalba anglų kalba. O jei prireikia rimtesnės pagalbos, pasinaudojama vietiniais rezervais – VPK yra keletas aukštesniosios ir viduriniosios grandies pareigūnų, gerai kalbančių angliškai.

Dokumentai pildomi tik lietuviškai

Dažniausiai su užsieniečiais susiduria magistraliniuose keliuose budintys kelių priežiūros pareigūnai. Tačiau, kaip išsiaiškino PB, didelių problemų tai nesukelia, nes, pasak VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininko Virginijaus Mačėno, Lietuvoje administracinis ir baudžiamasis procesai gali būti vykdomi tik nacionaline lietuvių kalba, todėl visi dokumentai, eismo taisyklių pažeidimo protokolai pildomi tik lietuviškai.
„Tvarkydamas administracinę bylą pareigūnas neturi teisės kalbėti kita kalba, – aiškino PB V.Mačėnas. – Tam reikalingas oficialius įgaliojimus turintis vertėjas. Pareigūnui užsienio kalba reikalinga tik tiek, kiek reikia bendrauti, kad sugebėtų užsieniečiui suprantamai paaiškinti, kol atvyks vertėjas. Mano pareigūnai, dirbantys magistraliniuose keliuose, užsienio kalbą moka tiek, kad susišnekėtų su užsieniečiais”.
Viršininko manymu, patrulis tiesiog negali išmokti visų Europos Sąjungos šalių kalbų, nors kiekviena kalba yra lygiavertė ir kiekvienos šalies pilietis teoriškai turi teisę reikalauti, kad su juo būtų bendraujama būtent jo nacionaline kalba.

Vertėjai būtini

Anot V.Mačėno, tik oficialius įgaliojimus turintis vertėjas gali tarpininkauti su užsieniečiu ir pareigūnu, išaiškinant užsieniečiui, kokį pažeidimą jis padarė ir pildant dokumentus. „Yra pasitaikę ir sudėtingų situacijų, – pasakojo Eismo priežiūros skyriaus viršininkas. – Vieną kartą mes netgi pralaimėjome bylą teisme, kai Lenkijos pilietis pareiškė protestą dėl jam inkriminuojamų pažeidimų ir teigė, jog jam nebuvo sudaryta sąlygų bendrauti pageidaujama kalba. Įstatymiškai šis užsienio pilietis buvo teisus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Daugumai policininkų užsienio kalba nebūtina"

  1. EGO

    TAI AR ISVIS POLICININKAI KA NORS BAIGE? JEI NET ANGLU KALBOS PAGRINDU NEZINO

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.