Vaiko kambarys – jo tvirtovė

Vaikų kambario interjeras pirmiausia turi patikti ne tėvams, o pačiam vaikui.

Todėl įrenginėjant atžalai skirtą kambarį būtina paisyti jo norų.

Prieš pradėdami projektuoti vaiko kambarį, pirmiausiai pagalvokite, kuris jūsų vaiko charakterio bruožas yra pats ryškiausias. Tai ypač svarbu, nes mažiesiems vienišiams, nenuoramoms ir išsiblaškėliams netiks vienodo interjero kambariai.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, jog vaikus įvairios spalvos veikia kiek kitaip nei suaugusiuosius.

Be to, nereikia pamiršti, kad vaiko kambarys – universalus. Jame atžala ir žais, ir miegos, ir mokysis, ir priiminės draugus.

Dažyti praktiškiau

Interjero dizainerių teigimu, svarbiausia, kad vaikų kambaryje būtų užtektinai šviesos. Ne visada tinka ir itin ryškios spalvos.

Renkantis spalvą, kuri vyraus vaiko kambaryje, visų pirma reikia atsižvelgti į mažojo norus ir būdą.

Jei vaikas labai energingas, reikėtų vengti monotoniškai ryškių sienų, nes jos jį dar labiau aktyvintų.

O jei atžala rami, ryški geltona ar oranžinė spalvos kaip tik jam teiktų energijos.

Geriausiai sienas dažyti pastelinėmis spalvomis, o baldus ir atskiras interjero detales – žaislus, pagalvėles – parinkti ryškias.

Vaikų kambario sienas rekomenduojama dažyti, o ne klijuoti tapetais.

Pirmasis variantas kur kas praktiškesnis – pabodusią dažytų sienų spalvą nesunkiai pakeisite ir lengvai nuvalysite nešvarumus.

Įvairių spalvų ir raštų tapetai gali greitai įkyrėti, ypač jei kambarį įrenginėjate ilgam laikui – paūgėjusiam vaikui tapetai su piešiniais greičiausiai nepatiks.

Reikia daug erdvės

Augdami vaikai patiria daug įspūdžių, greitai keičiasi jų norai ir poreikiai.

Žaisdami jie pradeda pažinti pasaulį, todėl projektuojant kambarį svarbu sukurti nenuobodžią erdvę.

Vaikui ypač patiks, o ir kambariui žaismingumo suteiks įvairios margos detalės: spalvotos užuolaidos, piešiniai ant sienų, lubų ar baldų. Kambario akcentais gali tapti ir ryškios pagalvėlės, užklotai, minkšti žaislai.

Svarbiausia palikti daug vietos judėti, žaisti.

Jei kambaryje nėra pakankamai erdvės, žaidimo dalimi galima paversti baldus. Tokios detalės kaip minkšti foteliukai, kamuoliai atlieka ir baldo funkciją, tačiau gali tapti ir žaislu bei priemone linksmybėms.

Tačiau nereikia pamiršti, jog judrus vaikas retai pagalvoja, kad gali susižeisti. Už jį apie tai turėtų susimąstyti tėvai. Todėl labai svarbu, kad vaiko kambaryje būtų kuo mažiau aštrių kampų ir kitokių pavojingų detalių.

Vaikai mėgsta kambaryje matyti savo piešinius, todėl ant sienos galima pritvirtinti jiems kabinti skirtą lentą. Dalį spintelės galima padengti minkštu audiniu, ant kurio vaikas pats galėtų prismeigti savo darbelius. Ant metalinių paviršių juos tvirtinti galima magnetais.

„Įsibrovėlių” zona

Įrenginėjant vaikų kambarį, būtina atsižvelgti ir į vaiko charakterio savybes.

Jei vaikas mėgsta žaisti atsiskyręs nuo visų ir būti vienumoje – jis vienišius.

Norint tokiam vaikui sukurti jaukią ir patogią erdvę, būtina jo kambarį padalinti į dvi funkcionalias zonas: jo asmeninę erdvę ir vietą „įsibrovėliams”.

Pasinaudokite „podiumo” metodika ir padalinkite kambarį į dvi dalis: vienoje jų padarykite pakylą (maždaug 50-60 cm aukščio), po ja bus patogu pastumti žaislų ir žaidimų dėžes; o žemutinę zoną paverskite žaidimų erdve.

Jos nereikėtų užkrauti baldais. Grindų danga galėtų būti žaisminga, vaizduojanti kelius, miesto gatves ar futbolo lauką.

Vietoje sofos numeskite ant žemės keletą tvirtų pagalvėlių.

Mergaitės kambaryje reikia moteriškų ir jaukių akcentų. Pastatykite žemutinėje zonoje kompaktišką baldų komplektą: stalelį ir keletą krėslų. Mergaitei bus malonu čia priimti drauges.

Efektyvus „asmeninės erdvės” sprendimas – lova „antrame aukšte”.

Spalvos ramina

Vaikai nenuoramos visuomet yra visų linksmybių ir nuotykių sūkuryje. Dėl jų kyla nemažai rūpesčių, tačiau jei sukurtumėte nenuoramai tinkamą ugdančią aplinką, yra šansų, kad iš jų išaugs lyderiai ir laimėtojai.

Erdvės skirstymas į funkcionalias zonas tiks ir nenuoramoms.

Miego zonai tinka raminanti pastelinė spalvinė gama. Pavyzdžiui, šviežumo ir ramybės įspūdį suteikia žydra spalva.

Žalia padeda atsikratyti nuovargio ir susierzinimo, disciplinuoja.

Spalvų reikšmių vertėtų paisyti ir renkantis grindų dangą.

Nenuoramų energija turi būti kažkur išlieta saugiai. Todėl kambaryje turi būti ir sporto kampelis: įrenkite gimnastikos sienelę, pakabinkite virvines kopėčias, nupirkite aukštą lovą, į kurią galima įlipti kopėčiomis ir nuo jos nučiuožti, supamąjį krėslą ir pan. Tai tinkamiausias arsenalas nenuoramoms.

Geriausia – minimalizmas

Sunkiausia – išsiblaškiusiems vaikams.

Įrenginėdami kambarį tokiam vaikui, skirkite ypatingą dėmesį jo darbo vietai.

Kad vaiko dėmesio neblaškytų pašalinės smulkmenos, rašomasis stalas turi būti atskirtas nuo žaidimų zonos. Statykite darbo stalą ant aukštesnės pakylos, ant kurios reikia užlipti laipteliais.

Interjeras turi nuteikti vaiką darbingai, todėl pakabinkite pasaulio žemėlapį, laikrodį, kalendorių ar įvairių lentelių su matais ir vienetais, dar tiktų magnetinė lentelė įvairiems „priminimams” pasižymėti – išsiblaškėliui jie padės kovoti su užmaršumu. Tačiau nepadauginkite aksesuarų!

Optimaliausias stilius – minimalizmas. Tegu kambarys būna vienspalvis, nes margumynas tik trukdys susikoncentruoti.

Parūpinkite įvairių žaislų ir žaidimų dėžių-konteinerių – tegu vaikas savarankiškai išrūšiuoja visą savo „turtą”. Tai pirmas išsiblaškėlio žingsnis į organizuotumą!

Prireiks kantrybės

Kurdami vaiko kambario interjerą leiskite ir vaikui išreikšti savo skonį, parodyti iniciatyvą: kartu rinkite baldus, užuolaidas, grindų dangą ir pan. Kuo anksčiau vaikas ims suprasti savo polinkius, pagrįsti savo pasirinkimą, ieškoti kompromiso, tuo lengviau jam bus ateityje.

Žinoma, tėveliams prireiks nemažai kantrybės ir pedagoginės brandos, tačiau išaugs jūsų tarpusavio supratimas, nes, kaip ir bet koks kitas bendradarbiavimas, kambario dizaino sprendimo ieškojimas suartins jus. O svarbiausia – jūsų numylėtinis augs patogioje ir mieloje aplinkoje, ir dar ne kartą nudžiugins jus puikiais rezultatais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vaiko kambarys – jo tvirtovė"

  1. ash

    nium labas 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.