SEB Vilniaus bankas išleidžia su JAV ir Japonijos akcijų indeksais susietas obligacijas

Didžiausias Lietuvoje komercinis SEB Vilniaus bankas kovo–balandžio mėnesiais platins šešias naujas su akcijomis susietų obligacijų emisijas. Šių trejų metų trukmės obligacijų pelningumas bus susietas su Japonijos ir JAV įmonių akcijų kainų indeksais. Šiandien Vertybinių popierių komisija patvirtino šių emisijų dokumentus.
Vienos obligacijos įsigijimo kaina priklausys nuo pasirinkto pelno ir rizikos santykio ir bus 100, 110 arba 115 litų. Su Japonijos įmonių akcijų kainų indeksu TOPIX susietų obligacijų investavimo koeficientai bus ne mažesni kaip 70, 160 arba 195 procentai. Su JAV įmonių akcijų kainų indeksu S&P 500 susietų obligacijų mažiausia investavimo koeficiento reikšmė bus atitinkamai 50, 120 arba 150 procentų. Investavimo koeficientas priklauso nuo obligacijos įsigijimo kainos ir rodo, kokia akcijų indeksų portfelio vertės padidėjusi dalis tenka obligacijos turėtojui.
Naujas emisijas SEB Vilniaus bankas platins nuo kovo 27 iki balandžio 25 dienos.
„Praėjusiais metais ekonomikos augimas Japonijoje buvo didžiausias per pastarąjį dešimtmetį. Analitikai prognozuoja, kad šis tempas artimiausiu metu nelėtės. Šiems ir ateinantiems metams numatomas daugiau nei 2 proc. šalies BVP augimas”, – sakė SEB Vilniaus banko Finansų rinkų departamento direktorius Vykintas Misiūnas. SEB Vilniaus bankas pernai jau platino su Japonijos akcijų kainų indeksu TOPIX susietas obligacijas. Nuo 2005 m. kovo mėnesio šis indeksas pakilo 34 procentais. „Pernai įsigiję su šiuo indeksu susietų obligacijų dabar gali pasinaudoti galimybe jas pelningai parduoti ir gautas lėšas investuoti į naujos emisijos vertybinius popierius”, – sakė banko atstovas.
Pasak V. Misiūno, pagrindiniai JAV įmonių pelningumą skatinantys veiksniai yra didelis darbo našumas ir palanki pasaulinės ekonomikos plėtra. Analitikai pabrėžia, kad ateinantys metai bus ypatingai palankūs finansų, energetikos ir sveikatos apsaugos sektoriuose veikiančioms įmonėms ir tai darys įtaką jų akcijų kainoms.
TOPIX indeksas yra apskaičiuojamas įvertinus daugiau kaip 1,6 tūkst. Japonijos įmonių akcijų kainas. Visų šių įmonių akcijos yra kotiruojamos pirmajame Tokijo akcijų biržos sąraše – taigi TOPIX indekso pokyčiai priklauso nuo visos Japonijos ekonomikos pokyčių. Šiame sąraše yra Toyota, Mitsubishi, Honda, Canon ir kitos žinomos bendrovės.
S&P 500 indeksas yra apskaičiuojamas atsižvelgiant į 500 JAV įmonių akcijų kainas. Į sąrašą atrenkamos tos įmonės, kurios geriausiai atitinka atstovaujamo sektoriaus rinkos dydį, likvidumą ir augimo tempus. Šis indeksas apibūdina daugiau kaip 80 proc. visos JAV akcijų rinkos ir dažnai naudojamas kaip vienas iš šalies ekonomikos rodiklių. Į šį indeksą įskaičiuojamos tokių bendrovių kaip Microsoft, Procter&Gamble, General Electric, Pfizer ir kitų pasaulinių kompanijų akcijų kainos.
Su akcijomis susietos obligacijos ypatingos tuo, kad jų grąža priklauso nuo akcijų indeksų pokyčių. Skirtingai nei investuojant tiesiogiai į akcijas, įsigijus su akcijomis susietų obligacijų, išsaugoma nominalioji obligacijų vertė, jei jos išlaikomos iki išpirkimo dienos. Dar vienas šių obligacijų privalumas – jų likvidumas: su akcijomis susietas obligacijas bet kada galima parduoti bankui.
SEB Vilniaus bankas yra Lietuvos obligacijų rinkos lyderis ir su akcijomis susietų obligacijų rinkos šalyje pradininkas. Nuo 2003 metų bankas yra išleidęs obligacijų, kurių nominalioji vertė yra 1,346 mlrd. litų. Pagal Lietuvos centriniame vertybinių popierių depozitoriume užregistruotų galiojančių obligacijų nominaliąją vertę bankas 2006 m. kovo 9 d. užėmė 57,4 proc. šalies rinkos – bendra jo išleistų galiojančių obligacijų vertė yra 982 mln. litų. Šeštadalis visų banko išleistų obligacijų yra susietos su akcijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.