Šv. Kristoforo kamerinis orkestras pažymi kompozitoriaus J. Juzeliūno 90- metį

Ar pamenate, kaip labai seniai, kuomet dar nuobodžiavote mokyklos suole, muzikos mokytoja kalbėjo jums apie didį kompozitorių Julių Juzeliūną? Ji, tikriausiai, pasakojo apie profesoriaus keliones, veiklą Sąjudyje, teorinius darbus, apie tai, kad jis išugdė daugybę šiandienos kompozitorių, tarp jų – Feliksą Bajorą, Vytautą Laurušą, Vytautą Montvilą, Onutę Narbutaitę, Gintarą Sodeiką, Mindaugą Urbaitį ir daugybę kitų, t.y. ji bandė įtikinti jus, kad tai buvo tikrai nepakeičiamas žmogus lietuvių muzikos pasaulyje. Ir pamokos pabaigoje būtinai skambėjo „Afrikietiški eskizai” – iki šiol vienas ryškiausių lietuviškų opusų su egzotiškais juodaodžių muzikos elementais.

Šv. Kristoforo orkestro koncerte, skirtame kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno devyniasdešimtmečiui „Afrikietiškų eskizų” neišgirsime. Visuomet siekiantis parengti kuo įdomesnį ir šviežesnį ausiai repertuarą prof. Donato Katkaus vadovaujamas orkestras parengė Poemą-koncertą (1961), Koncertą vargonams, smuikui ir styginių orkestrui (1963), penktąją kompozitoriaus chorinę simfoniją „Lygumų giesmės” (1982) ir „Dėkojimą” violončelei ir kameriniam orkestrui (1992), dedikuotą Andrejui Sacharovui, pašventusiam savo gyvenimą kovai dėl žmogaus teisių sovietinės diktatūros laikais. Pastarasis kūrinys įtrauktas į repertuarą neatsitiktinai: kovo 10-ą Nacionalinėje filharmonijoje vyksiančio koncerto programa skirta paminėti Nepriklausomybės atkūrimo šventę, kuri buvo tikrai svarbi profesoriui Juzeliūnui – aktyviam Sąjudžio veikėjui.

Vakaro metu drauge su orkestru pasirodys net trys nuostabūs solistai ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos merginų choras, vadovaujamas profesioriaus Povilo Gylio.

Smuiku grieš Ingrida Armonaitė – LMTA styginių katedros docentė, tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti Lietuvoje ir užsienyje, nuolatos dalyvaujanti įvairiuose muzikos festivaliuose ir kviečiama griežti su užsienio orkestrais. Smuikininkė neretai propaguoja lietuvių kompozitorių kūrinius, tad romantiška Juzeliūno muzikos dvasia jai tikrai nėra svetima.

Žymus violončelininkas Rimantas Armonas taip pat pagarsėjęs kaip puikus lietuvių kompozitorių opusų interpretatorius, jo „sąskaitoje” – virš 20 pasaulinių lietuviškų kūrinių premjerų. Šis iškilus muzikas taip pat aktyviai koncertuoja Lietuvoje bei užsienyje, tačiau suranda laiko pedagoginiam darbui, būdamas LMTA profesoriumi.

Tarptautinių konkursų laureatė Renata Marcinkutė Lesieur yra viena iš nedaugelio Lietuvos vargonininkių, turinčių ir pianistės, ir vargonininkės diplomą. Pasirodydama su Lietuvos chorais, orkestrais, ansambliais ir rengdama solines programas, atlikėja vėl ir vėl įrodo nuostabaus karališkojoinstrumento skambesio spalvų neišsenkamumą, ir siekia to išmokyti ir LMTA studentus, dėstydama vargonų ir klavesino katedroje.

Kaip minėta, koncerte pasirodys ne tik akademijos dėstytojas, bet ir studentės – merginų choras, taip pat galintis pasigirti šlovinga biografija, profesionalumu ir aktyviu dalyvavimu Lietuvos muzikiniame gyvenime.

Tad kovo 10-ą dieną 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje klausytojų laukia gražus ir prasmingas vakaras su nuostabiais atlikėjais, istorinės šventės nuotaikomis ir tokio pažįstamo, svarbaus ir nepelnytai retai prisimenamo kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno muzika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.