Kontrabandiniai rūkalai: kovoti gali tik prekybos centrai

Policininkai teigia, kad Klaipėdoje paplitusi prekyba kontrabandinėmis cigaretėmis išnyks tik tada, kai sumažės jų kainos parduotuvėse ir jos nebus masiškai įvežamos pro kiauras šalies sienas.

Pareigūnų teigimu, du svarbiausi „mažmeninės” prekybos nelegaliais rūkalais taškai yra naujosios ir senosios turgaviečių prieigose.

Miestelėnai dažnai piktinasi, kad policininkams šie prekeiviai nerūpi. Patys pareigūnai teigia, jog gaudant kontrabandininkus įdedama daug darbo, tačiau pripažįsta, kad dėl įvairių priežasčių rezultatas nėra toks, kokio tikisi visuomenė.

Spėjo išmesti

„Vakarų ekspreso” reporteriai su dviem uostamiesčio 1-ojo PK apylinkės inspektoriais vyko į senąjį turgų. Artintasi aplinkiniais keliais – anot pareigūnų, „juodieji prekybininkai” yra gerai įsidėmėję ne tik pareigūnų veidus, bet mašinas, netgi privačias.

Jie šį darbą vadina kova su vėjo malūnais. Senosios turgavietės prieigose jau ne vienerius metus kontrabandinius rūkalus pardavinėja tie patys 5-6 asmenys, ir policininkų skiriamos baudos jų nejaudina.

Tądien pareigūnai prie turgaus pagriebė du įtariamuosius, mat kiti spėjo pasišalinti. Vienas sulaikytųjų turėjo keturis pakelius cigarečių, kitas, savo dideliam džiaugsmui, skėsčiojo tuščiomis rankomis.

Manoma, jog gerai teisėsaugininkams pažįstamas vyrukas spėjo prekėmis atsikratyti. Pabandę jį pakalbinti išgirdome kategorišką atsakymą, jog tą gyvenimo dalį, kuri susijusi su nelegalia prekyba, geriau žino policininkai, tad jie tegu ir pasakoja…

Antrasis su cigaretėmis sulaikytas geraširdiško veido vaikinukas pristatytas į komisariatą. Buvo matyti, kad procesiniai veiksmai, pavyzdžiui, protokolo rašymas, jam buvo įprastas dalykas.

Pakeldamas galvą nuo popierių kontrabandininkas atviravo, jog visai neseniai už šį nelegalų verslą jam buvo paskirta 20 tūkst. litų bauda. Taip bendra paskirtų baudų suma išaugo iki 24 tūkst. litų.

25 metų klaipėdietis kartu žmona bei pustrečių metų sūneliu gyvena mamai priklausančiame bendrabučio bute. Dirbti oficialiai nebeplanuoju, turto neturi, tad ir baudos jo nejaudinančios.

Jis pasakojo pernai grįžęs Ispanijos. Tris mėnesius nuo ryto iki vakaro laukuose česnakus rinkęs vyras sugebėjo susitaupyti tik 1 400 litų. Vaikinas mano, jog tai – per sunkus bei per mažai atlyginamas darbas.

Cigaretes slepia sniege

Kitas nuo praėjusio rudens senajame turguje nelegaliomis cigaretėmis prekiaujantis pašnekovas sako, jog uždarbis esantis visai neblogas. Pardavus vieną pakelį cigarečių lieka 20 centų. Per dieną įmanoma parduoti iki 20 blokų cigarečių, tad mėnuo baigiamas turint apie 1 000 litų pelną.

Prekyba, anot jo, ypač sėkminga būna klientams gavus algas. Kontrabandines cigaretes noriai perka tiek jauni, tiek seni, tiek solidžiai atrodantys ponai, tiek paprasti „bomžai”.

Tiesa, esama ir „profesinės rizikos” – tenka nuolat saugotis policininkų, kurie gali pasirodyti iš už kiekvieno kampo. Žiemą cigaretės slepiamos sniege, paprastai po mašinomis ar kitose slaptavietėse. Paslėpęs niekada nežinai, ar rasi ten, kur palikai.

Nors vyrukas ir neigia, tačiau pareigūnams ne paslaptis, kad nelegalūs rūkalai slepiami ir pas turguje kojinėmis ar maisto produktais prekiaujančias bobulytes. Papildomo uždarbio iš nelegalių cigarečių nevengia ir kiti prekybininkai, tačiau jie esantys labai atsargūs.

Yra ir konkurencija. Siūlančiųjų kontrabandines prekes nemažai, tad kiekvienas suinteresuotas būti pirmesnis. Pasirodo, jog geriausias būdas nuginkluoti konkurentą – nusivesti jį į barą ir taip pavaišinti, kad šis taptų nedarbingas.

Vieno sraigtelio problema

1-ojo PK policijos nuovados viršininkas Romas Liaudanskis sako, jog teisėsaugininkai nėra pajėgūs užkamšyti kiaurų šalies sienų ir išgaudyti visus nelegalius prekybininkus. Jei rūkalai dideliais kiekiais įvežami, tai gausėja ir jais prekiaujančiųjų armija.

Šis reiškinys prasidėjęs jau nepriklausomybės atgavimo metais. Esame arti Rusijos sienos, tad atsiradęs kainų skirtumas išradinguosius lietuvius masina tuo pasinaudoti.

Pasak jo, teisėtvarkos mašina sustoja ties sraigteliu, atsakingu už baudų išieškojimą. Nelegalai – beturčiai, todėl nubaustieji kitą ar net tą pačią dieną grįžta į savo „darbo vietas”.

Baudų rekordai

Kontrabandininkai yra tapę ir 3-iojo PK, kurio teritorijoje įsikūrusi naujoji turgavietė, galvos skausmu.

„Jei nuvažiuosite į turgų, nelegalių cigarečių tikrai nusipirksite. Mano nuomone, kariauti su kontrabanda reikia ekonominėmis priemonėmis, o ne baudomis”, – mąsto nuovados viršininkas Gintaras Lasickas.

Viršininkas pateikia tokius pavyzdžius: pernai 3-iojo PK darbuotojai sulaikė 71 cigarečių prekeivį, 2004 metais – 113. Toks skirtumas atsiradęs todėl, kad vienas didžiausių šalies prekybos tinklų ėmė prekiauti tos pačios rūšies cigaretėmis, kokias gabeno ir kontrabandininkai, ir, svarbiausia, už panašią kainą.

Dabar cigarečių kainos turgaus prieigose ir parduotuvėse skiriasi 1-1,5 lito, tad norinčių iš to užsidirbti netrūksta. Nelegalių „biznierių” daugumą sudaro čigonai, ir tūkstantinės baudos jų nejaudina.

Rekordininkai – net trys asmenys, per metus sugebėję gauti po 60 tūkst. litų baudų. Turto jie neturi, tad baudas įmanoma pakeisti tik viešaisiais darbais ar administraciniu areštu.

„Bet ar protinga žmogų pasodinti į areštinę ir maitinti valstybės sąskaita?”, – klausia G. Lasickas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.