Boikotuoti kačių dar nereikia

Žmonių sąmonėje bręstanti psichozė dėl Lietuvą galinčio pasiekti pavojingojo gyvybei paukščių gripo peraugo ir į nerimą dėl namie laikomų gyvūnų, kurie taip pat gali užsikrėsti mirtinu virusu H5N1.

Į „Vakarų ekspreso” redakciją nuolat kreipiasi kates privačiuose namuose ar butuose laikantys skaitytojai, kurie teigia nesuprantantys, kaip nuo viruso apsaugoti su augintiniais bendraujančius vaikus.

Akivaizdu, kad pagal biurokratines normas katėms bus paskelbtas boikotas. Tiesa, tik toms, kurios gyvena paukščių gripo židiniu paskelbtose vietovėse.

Neįsileisti kačių

Vakar pranešta, jog Vokietijoje aptiktos dar dvi paukščių gripu užsikrėtusios katės. Nugaišę gyvūnėliai rasti Riūgeno saloje Baltijos jūroje. Anksčiau būtent čia buvo užfiksuotas pirmas atvejis Europoje, kai paukščių gripu užsikrėtė katė.

Tuo tarpu, iš Austrijos atėjo gera žinia: čia dvi iš trijų paukščių gripu užsikrėtusių kačių virusą nugalėjo.

Tiesa, Pasaulio sveikatos organizacijos pareigūnai pagrindo džiūgauti nemato. Anot jų, pranešimai, kad katei užsikrėtus paukščių gripu nematyti jokių ligos simptomų, gali reikšti, jog virusas adaptuojasi prie žinduolių ir potencialiai kelia didesnį pavojų žmonėms.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras savo ruožtu pateikė keletą rekomendacijų gyventojams, laikantiems kates stebėjimų zonoje – 10 kilometrų spinduliu alpink tą vietą, kur buvo nustatytas paukščių gripas.

Pirmiausiai rekomenduojama namines kates laikyti namuose ir neišleisti jų į lauką, kad būtų išvengta kontakto su galimai užsikrėtusiais laukiniais paukščiais.

Kačių, kurios kartais ateina į namus, neįsileisti į vidų ir kiek įmanoma vengti kontakto su jomis. Taip pat patariama pastebėjus, kad katė serga ar turėjo kontaktą su laukiniais paukščiais, nedelsiant iškviesti veterinarijos darbuotojus.

Miestuose laikomas kates patariama vedžioti lauke kaip šunis – su pavadėliu.

Svarbu higiena

Vis dėlto mūsų šalies Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro darbuotojai ramina, kad šiuo metu Lietuvoje nėra jokio reikalo boikotuoti kates.

„Rekomendacijos vengti kontakto su katėmis galioja tik tose vietovėse, kuriose yra užfiksuotas paukščių gripo židinys. Jei taip įvyko, su katėmis kontaktuoti yra rizikinga. Tačiau reikia pabrėžti, kad kol kas dar nėra nustatyta nė vieno atvejo, kad paukščių gripu žmogus užsikrėstų nuo katės”, – „Vakarų ekspresui” sakė minėto centro darbuotoja Nerija Kuprevičienė.

Specialistė tvirtino, kad europiečiai gana perdėtai bijo užsikrėsti paukščių gripu, nes čia yra laikomasi visai kitokių higienos normų nei Azijoje.

„Ten žmonės itin artimai kontaktuoja su užsikrėtusiais ar kritusiais paukščiais. Mes rekomenduojame neliesti kritusių ar sergančių paukščių, dažnai plauti rankas, nekontaktuoti su katėmis viruso židinio zonoje. Taip pat nevalgyti termiškai neapdorotos paukštienos”, – sakė N. Kuprevičienė.

Ji informavo, kad kol kas dar nėra nė vieno atvejo pasaulyje, kad paukščių gripu būtų užsikrėtę ir šunys.

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Petro Mačiulskio, paskelbti teiginiai, kad paukščių gripu užsikrėtusios katės nugaišo būtent dėl šios ligos, esą laužti iš piršto.

„Iš tų gyvūnų buvo tik išskirtas paukščių gripo virusas, tačiau niekas neįrodė, kad jie nugaišo būtent nuo viruso H5N1. Jie galėjo kristi ir nuo paprasto gripo. O simptomai sergančios katės, nesvarbu, ar tai būtų paukščių gripas, ar kita liga, – tipiški. Gyvūnas tampa mieguistas, nejudrus, gali viduriuoti, neėda, sutrinka kvėpavimas”, – mūsų dienraščiui pasakojo P. Mačiulskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.