Skaudi akistata su policininkais

Policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus užmojai gerinti policijos įvaizdį – nė motais eiliniams pareigūnams net ir gimtajame jo mieste Alytuje.

Atrodo, kai kuriems uniformuotiems pareigūnams smagu rodyti savo galią žmonėms, kurie, pakliuvę į jų rankas, tampa bejėgiai.

Septyniolikmetis alytiškis E. M. savo pirmąjį susidūrimą su policija turėtų prisiminti ilgam.

Po šios akistatos vaikinui buvo diagnozuotas galvos smegenų sukrėtimas, jam prireikė neurologo ir psichologo pagalbos, gerai besimokantis vienuoliktokas nebegali lankyti mokyklos.

„Policininkai mane mušė, tyčiojosi ir žemino”, – tvirtino anksčiau jokių reikalų su teisėsauga neturėjęs nepilnametis.

Nukentėjusysis kreipėsi į Vaikų teisių apsaugos tarnybą ir prokuratūrą. „Tai – ne skundai, tai – pilietiškumas”, – savo poziciją paaiškino E. M..

Incidentas – dėl vienos frazės

Incidentas, kurio aplinkybes dabar tiria ir prokurorai, ir pati policija, įvyko vasario 14-ąją.

Įsimylėjėlių švente vadinamos dienos vakarą eidami gatve penki jaunuoliai pamatė automobilį sustabdžiusius policininkus.

Kažkas iš kompanijos tarstelėjo, kad šventės proga pažeidėjas gaus baudą. Replika užgavo policininkų savimeilę.

„Netikėtai vienas pareigūnas priėjęs griebė mane už apykaklės ir jėga nutempė į tarnybinį automobilį. Kai paklausiau, ką padariau, sulaukiau smūgių į apatinį žandikaulį”, – pasakojo E. M..

Jis teigė policininkų smurtą ir patyčias kentęs ir automobilyje, ir vėliau nuvežtas į policijos komisariatą.

Smūgiai į apatinį žandikaulį, per viršugalvį, spyriai į pilvą, palydimi įžeidžiančiais, užgauliais žodžiais. Visa tai tikino patyręs į policininkų rankas patekęs nepilnametis.

„Vienas policininkas smaugė, o kitas buvo skaudžiai užlaužęs anksčiau sužalotą ranką”, – patirtą smurtą vardijo vaikinas.

Delsė kviesti tėvą

Nepilnametis tikino keletą kartų reikalavęs, kad būtų iškviestas jo tėvas, tačiau iš pradžių niekas iš pareigūnų to nedarė.

Nedalyvaujant tėvui, policininkai nepilnametį nuvežė ir į ligoninę. Jie norėjo, kad čia būtų paimta jo kraujo girtumui nustatyti.

Bet medikai atsisakė imti tyrimams nepilnamečio kraujo be tėvų leidimo.

„Supykę policininkai apšaukė medikes, o vienai jų matant smogė man į žandikaulį”, – pasakojo vaikinas.

Jo tėvas Vilmantas Malaškevičius skambučio atvykti į komisariatą pasiimti sūnaus sulaukė apie vidurnaktį.

„Iš pradžių tuo net nepatikėjau. Niekaip negalėjau suvokti, už ką jis galėjo ten patekti”, – sakė alytiškis.

Aiškaus atsakymo, kodėl sūnus atsidūrė policijoje, jis neišgirdo ir atvykęs į komisariatą.

„Edgaras stovėjo prie sienos išraudusiu veidu, sutrikęs.

Niekas nesugebėjo paaiškinti, ką jis padarė. Nepilnamečių reikalų inspektorius liepė vežti sūnų į ligoninę girtumui nustatyti. Iškart pasakiau, kad to nedarysiu.

Jam tuomet labiau reikėjo psichologo pagalbos”, – sakė V.Malaškevičius.

Septyniolikmetis sakė, kad tą vakarą buvo išgėręs alaus.

„Policininkai buvo sustabdę žmogų ir, matyt, tikėjosi iš jo gauti pinigų. O čia pasipainiojo paaugliai. Suaugusiojo gal būtų ir nevežę į komisariatą, o prieš jaunimą jautėsi ereliai”, – piktinosi V.Malaškevičius.

Neskuba smerkti ar teisinti

Gavus alytiškio skundą, policijoje buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Dabar jis sustabdytas ir bus tęsiamas, tik baigus prokuratūroje atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Be aiškaus pagrindo nepilnametį į policijos komisariatą atgabenę ir jį čia laikę trys patrulių kuopos policininkai nuo pareigų nenušalinti.

Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, Alytaus komisariato vadovas Antanas Kalvaitis atsisakė atskleisti į incidentą su nepilnamečiu įsivėlusių policininkų pavardes. Jie savo paaiškinimuose pateikė kitokią Valentino nakties įvykių versiją.

Patruliai teigė, kad jiems kalbantis su sustabdyto automobilio vairuotoju vienas iš pro šalį einančių jaunuolių demonstratyviai pareiškė, kad policininkai prašys pinigų.

Tuomet vienas pareigūnų jam paaiškino, kad tokie žodžiai žeidžia jų garbę ir orumą. Nuo vaikino sklido alkoholio kvapas, jis elgėsi įžūliai.

Į komisariatą jis buvo nuvežtas, norint nustatyti asmenybę ir surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Vaikinas neva ne iš karto pasakė savo pavardę.

„Kol kas negaliu teigti, ar pareigūnai buvo teisūs, ar ne.

Matyt, nevisiškai teisūs”, – pripažino Alytaus komisariato vadovas A.Kalvaitis.

Pasak jo, sūnų iš komisariato pasiimdamas tėvas pasirašė atitinkamos formos dokumentą, kuriame nurodyta, kad niekam pretenzijų dėl jo būklės neturi. V.Malaškevičius teigė tokio dokumento nepasirašęs.

Septyniolikmečiui jau surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnui. Jis išsiųstas į teismą.

Skundų būna ne vienas

„Po incidento buvau sukvietęs visus patrulius, kalbėjausi su jais. Tyli galvas nuleidę”, – pasakojo A.Kalvaitis.

Jis pripažino, kad skundų dėl policijos patrulių darbo būna ne vienas.

Neoficialiuose pokalbiuose jų elgesiu piktinasi ir patys policininkai. Užsiminus apie šį incidentą, nė vienas Alytaus policijos pareigūnas nepasakė, kad to negalėjo būti.

Dažniausias išgirstas komentaras – atodūsis ir klausimas: „Ko iš jų norėti?” Daugelis pripažino, kad būtų užtekę pastabos nepilnamečiui, vežti jo į komisariatą nebuvo reikalo.

„Karšti ir vėl pasikarščiavo”, – kalbėjo savo sistemą pažįstantys pareigūnai. Karštais dažnai vadinami mobiliojo patrulių būrio policininkai.

Ar verta kovoti su sistema?

Prieš keletą metų su šio būrio pareigūnais teko susidurti ir V.Malaškevičiui.

„Išėjęs iš baro, sėdau į savo automobilį. Dar nepradėjus važiuoti, prisistatė policininkai ir pareiškė, kad aš neprisisegęs saugos diržo.

Mane irgi nutempė į komisariatą, net neleidę užrakinti automobilio. Grįžęs jo neberadau: buvo pavogtas. Parašiau pareiškimą, bet automobilį atgavau ir išsipirkau pats”, – pasakojo alytiškis.

Tąsyk dėl pareigūnų veiksmų jis nesikreipė į prokuratūrą. Advokatė patarė geriau nekovoti su sistema, o kartu – ir su valstybe.

Tačiau kai su sistema teko susidurti jo sūnui, vyras nusprendė nebetylėti: „Šiandien taip atsitiko mano vaikui. Rytoj jo vietoje gali būti kitas”.

V.Malaškevičių labai sukrėtė po incidento su policija ištarti sūnaus žodžiai: „Man dar tik septyniolika, o gyvenimas atrodo kažkoks juodokas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

8 atsiliepimai į "Skaudi akistata su policininkais"

  1. www

    Taip taip, jie VISAGALIAI

  2. nuomonė

    Mentai drąsūs prieš nekaltus ir lenkiasi nusikaltėliams.

  3. kava

    Kažkokia nesąmonė. ims tau policininkai ir tampysis su tuo vaikėzu šiaip sau. Aišku kaip dieną- pacanas kol buvo su gauja, tai drąsuolis- tikiu, kad ir policininkus užgauliojo, ir tyčiojosi, ir girtas buvo (kitaip nebūtų bijojęs leisti tirti kraują ir tėvas aišku už sūnelį). Pro paauglius dienos metu baisu praeiti- tai nuo alkoholio, tai nuo narkotikų apsvaigę, ar šiaip žiaurūs. O čia dar bando angelus vaidinti… Tik nereikia lia lia, kad be niekur nieko jį policija pričiupo, tarsi jie neturėtų rimtesnių darbų.

  4. SAULE

    NENORECIAU TIKETI KAD TOKS JAU NEKALTAS.BE REIKALO NEBUTU PAEME.NEKALTU NEIMA SIAIP SAU NUO GATVES 😛

  5. to kava

    matyt mieloji kava, tu negyveni alytuje ir nezinai kokie mentai. ten ir uz nieka gali gauti i pasirdzius

  6. fuzzy

    su sistema nepakovosi, reikia asmeniskai su kiekvienu atsiskaityti…

  7. STACHAS

    VYTI TOKIUS MENTUS IR JŲ VADOVUS IŠ POLICIJOS IR TEISTI KAIP NUSIKALTĖLIUS. NET TARYBINIAIS METAIS MENTAI TAIP NESIELGĖ. GĖDA SULAUKUS NEPRIKLAUSOMOS LIETUVOS IR JOS TOKIŲ POLICININKŲ. KIEK TAI TESIS. NEGI VYRIAUSIAS KOMISARAS NESIIMS JOKIŲ PRIEMONIŲ. JEI TAIP – KUO GREIČIAUSIAI TURĖTŲ ATSISTATYDINTI.

  8. mjarga

    jie yra kieti kol ragu neaplauzai. as tai zinau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.