Paukščių gripo kilpa – vis siauresnė

Vakar Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė prognozę, kad paukščių gripas Lietuvą pasieks per dešimt dienų.

Beveik neabejojama, kad pirmieji ligos židiniai gali būti užfiksuoti būtent pajūryje, nes pro čia pirmiausiai traukia migruojantys paukščiai.

Grėsminga prognozė

Veterinarai savo prognozes grindžia tuo, kad paukščių gripo židiniai yra labai arti mūsų valstybės.

„Netoli mūsų, už 300 kilometrų, yra paukščių gripas. Prognozuojame, kad per dešimtį dienų tokio susirgimo tarp laukinių paukščių turbūt sulauksime”, – vakar žurnalistams sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Antanas Bauža mūsų dienraštį informavo, kad grėsmė Klaipėdos krašte išties yra didelė.

„Žvelgiant į duomenis, žemėlapius, paukščių gripo žiedas vis siaurėja. Liga jau aptikta Vokietijoje, Lenkijoje, Švedijoje ir artėja link mūsų valstybės. Esame apsupti. Žiema pasitrauks, paukščiai ims migruoti ir gali pernešti mirtiną virusą”, – sakė A. Bauža.

Jis pripažino, kad pirmuosius virusu užsikrėtusius paukščius labiausiai įtikima aptikti būtent pajūryje.

„Migruojantys paukščiai ieško neužšalusių vandens telkinių, properšų, kur galėtų maitintis. Tokių jie gali rasti ir Baltijos jūroje, ir Kuršių mariose. Daug bėdos pridarys masiškai laukuose besibūriuojančios laukinės žąsys”, – teigė veterinaras.

Paukščių gripo pernešėjai kol kas yra išimtinai tik vandens paukščiai – gulbės, antys, žąsys.

A. Bauža informavo, kad ornitologai dar neprognozuoja masinės paukščių migracijos. „Atskrenda paukščiai žvalgai, nušąla kojas, ir grįžta”, – tikino veterinaras.

Perauklės vaikus

Beje, vakar įvairūs Seimo komitetai dalyvaujant atitinkamoms žinyboms surengė specialų pasitarimą esamai situacijai įvertinti.

Anot parlamento Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės, ypač akcentuota būtinybė sustiprinti visuomenės informavimą bei užtikrinti, kad būtų tinkamai pasiruošusios pajūrio savivaldybės.

„Taip pat pritarta, kad į procesus būtų įtraukta Švietimo ir mokslo ministerija, nes būtina informuoti apie grėsmę vaikus. Jie yra auklėjami, kad sergančiam ar sužeistam gyvūnui reikia padėti, tačiau toks kilnus žingsnis gali būti pražūtingas. Aktyviau turėtų įsijungti ir Lietuvos savivaldybių asociacija”, – „Vakarų ekspresui” sakė politikė.

Pasiūlymų paketas šiandien turėtų būti pateiktas Vyriausybei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.