Žemėtvarkininkams – švelnios bausmės

Prireikė dvejų metų, kol buvo paskelbtas nuosprendis skandalingojoje žemės sklypų dalybų patraukliose pajūrio vietose byloje. Tačiau dviejų valdininkų nuopelnai buvo įvertinti švelnesne nei tikėtasi bausme – jiems atimta teisė pusketvirtų metų dirbti valstybės tarnyboje.

Tarnyba piktnaudžiavę ir tarnybinių pareigų neatlikę bei valstybei didelę žalą padarę buvęs Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento direktorius Stanislovas Tamolis (gim. 1950 m.) ir buvęs Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vedėjas Gintautas Stankus (gim. 1962 m.) išvengė ne tik laisvės atėmimo bausmių, bet ir baudų.

S. Tamoliui ir G. Stankui uždrausta po trejus metus ir šešis mėnesius dirbti valstybės tarnyboje.

Tačiau tai kaltinamuosius mažai jaudina – G. Stankus jau dveji metai privačios įmonės matininkas, tik S. Tamolis dirba departamente, kuriam prieš skandalą vadovavo, tiesa, žemesnėse pareigose.

Teismas konstatavo, kad būdami tiesiogiai atsakingi už žemės ir miško grąžinimo gyventojams klausimus, S. Tamolis ir G. Stankus ne kartą pažeidė nuosavybės į nekilnojamąjį turtą teisių atkūrimą reglamentuojančius įstatymus bei daugelį teisės aktų.

Taip jie neteisėtai sau bei savo giminaičiams, o taip pat ir kitiems piliečiams leido įsigyti miško ir žemės sklypus patraukliose pajūrio vietose Klaipėdos rajone. Dėl to valstybė patyrė 140 tūkstančių litų žalą.

S. Tamolis nusikalto grąžindamas sau 2,5, o sūnui – per 13,6 hektaro dydžio žemės sklypus. Tą padaryti jis padėjo dar 22 asmenims. G. Stankaus „padėjo” 18 asmenų, o savo žmonai suteikė net keturis sklypus.

Ar pavyks valstybei atgauti dėl S. Tamolio ir G. Stankaus nusikalstamų veiksmų prarastą žemę, priklausys nuo to, kaip baigsis pradėtos nagrinėti civilinės bylos.

Iš pradžių šioje Klaipėdos apygardos prokuratūros Apylinkės teismui perduotoje didelės apimties baudžiamojoje byloje figūravo penkių valstybės tarnautojų pavardės.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos skyriaus agentai įtarimus, be S. Tamolio ir G. Stankaus, buvo pareiškę trims žemesnės grandies pareigūnėms – Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vyriausiajai juriskonsultei Nailei Rutavičienei (gim. 1975 m.) bei šio skyriaus vyresniosioms žemėtvarkininkėms Dianai Pačkauskienei (gim. 1971 m.) ir Rimai Petkienei (gim. 1968 m.).

Jos įtartos netinkamu tarnybinių pareigų atlikimu. Tačiau suėjus senaties terminui, bylos prieš jas nutrauktos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.