Marokietiškos bulvės lietuvius išgąsdino

Daržovių ir vaisių kokybę kontroliuojantys specialistai teigia, kad į parduotuves patenka tik saugūs produktai

Prekybos centruose parduodamos importuotos šviežios bulvės kai kuriems pirkėjams pasirodė įtartinos dėl savo išvaizdos ir neįprasto skonio. Tiek prekybininkai, tiek Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ramina, kad šios daržovės tinkamos vartoti ir nedaro žalos sveikatai.

Nepatiko skonis

Kaunietė Roma K. sakė iš smalsumo nusipirkusi šviežių bulvių. „Jos atrodo labai gražiai, tačiau skonio neįmanoma nusakyti. Jei nežinočiau, kad valgau bulves, to ir nesuprasčiau. Daugiau jų nepirksiu”, – sakė moteris.

Interneto skundų svetainėje taip pat atsirado pastebėjimas šia tema. „Įdomumo dėlei nupirkau šviežių bulvių po 1,99 Lt/kg „Maxima” bazėje Kaune. Deja, tik namuose susipratau jas pauostyti – kvapas buvo kažkokių puvėsių, pelėsių ir dar nežinia ko. Kelias bulves nulupus ir pavirus, pasklido dar baisesnis kvapas – tik ne verdamų bulvių. Išvirusių bulvių skonis buvo kažkoks rūgščiai aitrus. Valgyti nerizikavome”, – dėstė kita kaunietė.

Galima rinktis

„VP Market” atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė informavo, kad „Maximoje” ir „Saulutėje” prekiaujama šviežiomis „Nicola” bulvėmis, atvežtomis iš Maroko.

„Nesame sulaukę nė vieno pirkėjo skundo dėl šių šviežių bulvių. Skonis – subjektyvus dalykas. Dėl to yra auginama tiek daug įvairių bulvių ir kitų daržovių rūšių, kurių skoninės savybės įvairios. Prekybos centruose pirkėjas gali rinktis iš įvairių kelių bulvių rūšių (skiriasi skonis, dydis, yra užaugintų ekologiškame ūkyje ir pan.) ir nusipirkti jam labiausiai patinkančių”, – sakė ji.

Atstovė spaudai pažymėjo, kad, importuojant produkciją į ES šalis, keliami labai aukšti reikalavimai. „Maisto koktybę tikrina maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Be jų leidimo nebūtų įmanoma sutvarkyti muitinės formalumų”, – pažymėjo V.Jakubauskaitė.

Kontrolė – gana griežta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Francas Komarovskis teigė, kad pirkėjai gali būti ramūs pirkdami įvežtas bulves ar kitas daržoves.

„Jeigu prekė yra parduotuvėje – ji patikrinta. Jeigu ne Lietuvoje – tai kitoje Europos Sąjungos šalyje. Kai įvežami produktai iš trečiųjų šalių, pirma kontrolė atliekama pasienyje. Vežant iš ES šalių, pasienyje jokios kontrolės nėra. Tiktai prekybos įmonės nustato, ar viskas gerai. Kai daržovės atvežamos iš kurios nors ES šalies, ten jos jau būna patikrintos. Mes galime atlikti tik papildomą kontrolę po pirkėjų signalo ar per planinį patikrinimą”, – sakė jis.

F.Komarovskis nesistebi, kad iš Maroko atvežtos bulvės yra kitokio skonio. „Jos išaugintos kitomis klimatinėmis sąlygomis. Tos bulvės yra krakmolingesnės. Mes jų negalime uždrausti. Bulvės negali būti pažaliavusios, sušalusios, supuvusios”, – sakė jis.

Jeigu produktai iš trečiųjų šalių pirma patenka į Lietuvą, juos tikrina mūsų šalies specialistai. „Jei tai padarytume netinkamai, viskas išlįstų į paviršių ir blogai baigtųsi. Jeigu blogas produktas patenka į ES, greito reagavimo programa leidžia per pusdienį apie tai informuoti visas ES valstybes. Netinkami produktai, kuriuose yra per daug konservantų, toksinų, pesticidų ir pan., išimami iš prekybos ir sunaikinami”, – sakė F.Komarovskis.

Anot jo, Lietuvoje iš prekybos dažnai išimami riešutai, razinos, džiovinti vaisiai. Su šviežiais vaisiais ir daržovėmis taip atsitinka rečiau.

„Kokias bulves aš valgau? Iš savo daržo. Neuždirbu tiek, kad valgyčiau marokietiškas. Verčiau pinigus išleidžiu egzotiniams vaisiams”, – sakė F.Komarovskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Marokietiškos bulvės lietuvius išgąsdino"

  1. ar

    bandymas 😛 dar 💡 dar 😳 viskas

  2. DD

    Jeigu produktai iš trečiųjų šalių pirma patenka į Lietuvą, juos tikrina mūsų šalies specialistai. „KAD LIETUVA IRGI PRIE TRECIUJU SALIU PRIKLAUSO 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.