Mėgstamiausias skaičius – nulis

Net ir milijonierius vienijančios partijos tvirtina neturinčios jokio turto

Lietuvos politinės partijos nelinkusios kaupti didelių turtų arba juos viešai demonstruoti. Didesnės daugumos partijų finansinių deklaracijų skiltyse apie turimą turtą įrašyti nuliai.

Net viena didžiausių šalyje Darbo partija, vadovaujama multimilijonieriaus ir vienijanti nemažai verslininkų, nurodo neturinti jokio nekilnojamojo ar kitokio turto.

Kitos parlamentinės politinės jėgos, išskyrus socialdemokratus ir konservatorius, turto turi gana nedaug.

Sukėlė įtarimų

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) praėjusią savaitę pateiktose 2005 metų finansinėse deklaracijose Lietuvos politinės partijos turėjo nurodyti turimą registruotiną turtą, tai yra pastatus ir patalpas, žemės sklypus, automobilius. Taip pat turi būti įvertintas ir neregistruotinas turtas, tai yra įvairi organizacinė technika, baldai ir kita.

Milijoninį turtą valdančio Viktoro Uspaskicho vadovaujama valdančioji Darbo partija deklaravo visoje Lietuvoje turinti 60 skyrių. Bet skiltyse apie registruotiną ir neregistruotiną turtą įrašyti nuliai. Partijos atstovai teigia, kad skyriai visose Lietuvos savivaldybėse, taip pat centrinė būstinė Vilniuje dirba nuomojamose patalpose, todėl jokio nekilnojamojo turto „darbiečiai” tvirtina neturintys. Patalpų nuomai per metus išleidžiama daugiau kaip milijonas litų.

Darbo partija tikisi šiemet arba kitąmet įsigyti kelias patalpas. Tam iš partijos biudžeto numatoma skirti kelis šimtus tūkstančių litų.

Tačiau VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui kelia įtarimų, kad tokia didelė ir įtakinga partija neturi absoliučiai jokio turto ir tvirtina nuomojanti netgi organizacinę techniką. „Kai kurios kitos partijos į savo deklaracijas kruopščiai įrašė viską, ką turi, – ir kompiuterius, ir kopijavimo aparatus, ir visa kita. Tuo tarpu ši partija visiškai nieko nenurodė. Matyt, viską nuomojasi. Mano galva, reikėtų tai patikrinti”, – „Kauno dienai” sakė Z.Vaigauskas.

Partijų finansines deklaracijas visą kovą tikrins mokesčių inspektoriai ir nepriklausomi auditoriai. Pasak VRK vadovo, jie turi ir inventorizuoti partijų turimą turtą.

Socialdemokratai kruopščiai viską surašė

Daugiausiai narių ir 60 skyrių turinti valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) yra bene turingiausia politinė organizacija šalyje. Ji deklaravo turinti įvairaus ilgalaikio materialaus turto už 1,3 milijono litų.

Ši partija taip pat disponuoja žeme už 7 tūkst. litų, 43 pastatais ir patalpomis už 805 tūkst. litų, įvairia org. technika – kompiuteriais, televizoriais, radijo imtuvais, kopijavimo aparatais – už 168 tūkst. litų, trimis automobiliais už 138 tūkst. litų, kitu inventoriumi už 139 tūkst. litų. Bet iš turimo turto LSDP nepasipelno. Tvirtina visą turtą naudojanti tik partijos reikmėms.

Per praėjusius metus LSDP įsigijo trejas patalpas savo skyriams Kalvarijoje, Palangoje ir Radviliškyje, taip pat automobilį „Volkswagen Passat”. Iš viso turtui įsigyti socialdemokratai išleido 167 tūkst. litų.

Naujoji sąjunga (socialliberalai) nurodė neturinti registruotino turto.

Tačiau deklaruota, kad ataskaitiniu laikotarpiu už 6 tūkst. litų įsigytos patalpos Zarasuose. Tai, matyt, bus įvertinta ir įrašyta į šių metų finansinę deklaraciją. Socialliberalų neregistruotino turto likutinė vertė siekia beveik 52 tūkst. litų.

Valstiečių liaudininkų sąjunga nurodė turinti vienerias patalpas, kurių įsigijimo vertė tėra vos 3 tūkst. litų. Iš savo turto panaudojimo ši partija pernai gavo pajamų už 9,4 tūkst. litų.

Turi padalinių ir užsienyje

Opozicinė Tėvynės sąjunga nurodė turinti net 87 padalinius, iš jų 11 yra užsienyje: – 5 JAV, 3 – Kanadoje, 2 – Didžiojoje Britanijoje ir 1 – Australijoje. Ši partija deklaravo pernai įsigijusi patalpų Trakuose, Akmenėje, Alytuje, Tauragėje, taip pat dvi automobilių stovėjimo aikšteles Vilniaus senamiestyje, šalia savo būstinės. Įsigyta ir daugiau kaip 4 tūkst. bendrovės „Lietuvos aidas” paprastųjų vardinių akcijų.

Tėvynės sąjunga nurodė per 2005-uosius už 200 tūkst. litų formaliai įsigijusi patalpas Vilniaus senamiestyje, kurios buvo pastatytos ant šiai partijai lengvatinėmis sąlygomis 99 metams išnuomoto žemės sklypo.

Statyba kainavo daugiau kaip 9 mln. litų. Už ją konservatoriai statybos organizacijai atsilygino dalimi prestižinėje ir brangioje Vilniaus vietoje esančių patalpų – 7 butais, sporto klubu, automobilių stovėjimo aikštele.

Tėvynės sąjunga taip pat nurodė turinti neregistruotino turto, kurį įvertino daugiau kaip 162 tūkst. litų. Ši partija tvirtina negaunanti pajamų iš turto disponavimo ir naudojimo.

Liberalų ir centro sąjunga turi įsigijusi administracinių patalpų Vilniuje už 58 tūkst. litų ir butą taip pat Vilniuje, įsigytą už beveik 50 tūkst. litų. Neregistruotino turto deklaruota už 60 tūkst. litų. Pernai ši partija išpirko patalpas Trakuose. Iš nuosavybės teise valdomo, disponuojamo ir naudojamo turto liberalcentristai pernai uždirbo kiek daugiau kaip 12 tūkst. litų.

Pasipelno iš turimo turto

Nušalintojo Prezidento Rolando Pakso vadovaujama Liberalų demokratų partija nurodė pernai turėjusi tik lengvąjį automobilį, kurio vertė – 25 tūkst. litų.

Lietuvos krikščionys demokratai deklaravo turintys patalpas Telšiuose ir Trakuose. Jų bendra įsigijimo vertė siekia beveik 15 tūkst. litų. Kito neregistruotino turto likutinė vertė – 42 tūkst. litų.

Lenkų rinkimų akcija turi vieną seną lengvąjį automobilį „Audi 80” už 5 tūkst. litų. Jis pernai ir buvo įsigytas.

Egidijaus Klumbio vadovaujama Tautos pažangos partija deklaravo turinti dvejas patalpas, kurias įvertino 53 tūkst. litų. Iš nuosavybės teise priklausančio turto valdymo, naudojimo ir disponavimo per praėjusius metus ši partija gavo nemažai pajamų – 49 tūkst. 993 litus. Tai visos šios partijos praėjusių metų deklaruotos pajamos.

Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga tvirtina neturinti registruotino turto. Neregistruotino turto likutinė vertė – 1,6 tūkst. litų. Tiek įvertinta partijos turima org. technika nuomojamose patalpose Vilniaus centre.

Centro partija deklaravo turinti neregistruotino turto už 1,7 tūkst. litų.

Lietuvos rusų sąjunga deklaravo, kad turi neregistruotino turto, kurio bendra likutinė vertė yra kiek daugiau kaip 10 tūkst. litų. Pernai ši partija įsigijo kompiuterį už 3 tūkst. litų.

Likusių nedidelių ir neįtakingų partijų deklaracijose turimo turto skiltyse surašyti vieni nuliai.

Beveik visų mažųjų ir neįtakingų partijų centrinės buveinės įregistruotos tų partijų vadovų gyvenamuoju adresu Vilniuje arba Kaune.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.