Marius Veselis: „MTV – nacionalinės garbės reikalas”

Vasario pradžioje spaudoje pasirodė pranešimai, jog Marius Veselis palieka TV3 žinias. Apie savo naująją darbovietę vyriškis tąkart nutylėjo, teigdamas, jog tai bus didžiausias jo gyvenimo iššūkis.

Viešai apie savo gyvenimo iššūkį vienuolika metų TV3 „žinių berniuku” dirbęs M. Veselis prakalbo tik praėjusios savaitės pradžioje, kai Londone įsikūręs „MTV Networks Europe” patvirtino, kad vyriškis taps „MTV Baltic” generaliniu direktoriumi.

Naujųjų pareigų M. Veselis imsis iškart po to, kai balandžio viduryje bus išdalyti Lietuvos garbės apdovanojimai. Didžiausią televizijų tinklą visame pasaulyje turinti MTV kompanija dar šiemet įžengs į Lietuvą, Latviją ir Estiją. Pagrindinis „MTV Baltic” biuras įsikurs Vilniuje. Baltijos šalyse bus sukurti trys nacionaliniai kanalai, transliuojami kabeliniais, skaitmeniniais ir palydoviniais tinklais.

„MTV Baltic” generaliniu direktoriumi, regis, tapote neatsitiktinai. Lokalizuoti MTV kanalą trijose Baltijos šalyse buvo jūsų idėja. Be to, nuo pat pradžių dalyvavote rengiant šį projektą.

Čia tik Londonas taip sako. Nekuklu būtų teigti, jog „MTV Baltic” – tik mano idėja. Aš tik pasiūliau tokią mintį žmonėms, kuriuos pažinojau iš šio kanalo. Jei rusai turi MTV, kuo prastesni mes? Manau, jog tai – nacionalinės garbės reikalas. MTV – didžiausias televizijos tinklas pasaulyje. Jo strategija – plėstis ir kiekvienoje šalyje „kalbėti” tos šalies kalba. Pagaliau ir mes tapome MTV šeimos dalimi.

Ar Baltijos šalių MTV kanalai kuo nors skirsis nuo originaliosios MTV versijos?

Nei kokybe, nei grafika, nei vaizdu Baltijos MTV kanalai nesiskirs nuo originaliosios versijos. Tiesa, Lietuvos, Latvijos ir Estijos MTV kanaluose apie 5-10 procentų visos programos bus vietinės laidos ir muzikiniai klipai. Visa kita – naujausi muzikiniai kūriniai iš viso pasaulio.

Tiesa, prieš išleisdami vietines laidas turime gauti patvirtinimą iš Londono centrinio biuro, kad jos atitinka MTV standartus. Kontrolė labai griežta, nes siekiama užtikrinti kokybę.

Ar gali centrinis Londono biuras tiksliai žinoti, kokios laidos reikalingos Lietuvai?

Juk tam ir formuojama vietinė komanda, kad Londonui pasakytų: „Ei, mums tai netinka”. Gal kalbėdamas per daug sureikšminu Londono kontrolę. MTV vadovaujasi visai kitokia filosofija nei kitos žiniasklaidos įmonės. Ten yra daug laisvės, liberalumo, santykiai neformalūs. Man patinka su jais dirbti – lengva, nėra ypatingų hierarchijų ir pan.

Ar Lietuvos muzikantai gali tikėtis, kad kanalas „MTV Lietuva” rodys jų vaizdo klipus?

Taip. „MTV Lietuva” nerodys muzikinio klipo vien tik Lietuvai. Jį matys ir Latvijos, ir Estijos, ir kitų šalių MTV žiūrovai. Patekti į eterį turės galimybę tik tie vaizdo klipai, kurie bus suprantami ne tik lietuviams, bet ir latviams, estams. Muzika turės būti labai gera.

MTV laidų vedėjai – drąsūs ir laisvai jaučiasi prieš kameras. Ar mūsų šalyje surasite žmonių, atitinkančių, kaip jūs sakote, MTV standartus?

Prieš skambutį kaip tik peržiūrėjau kitose šalyse vykdomas atrankas. Pritaikysime tą patį atrankos modelį, kuriuo naudojasi ir kitos MTV kanalus turinčios šalys. Lietuvai, Latvijai ir Estijai atrinksime po du vedėjus – vaikiną ir merginą. Tai bus visiškai nauji veidai. Mūsų planas – atsirinkti vedėjus iš žiūrovų. Norime suteikti jaunimui, žiūrinčiam MTV, galimybę tapti mūsų šeimos nariais. Atranka, kurią paskelbsime per artimiausius du mėnesius, bus vykdoma tam tikrais etapais. Manau, jog tai bus didelė atranka – vedėjus rinksime kartu su produkcijos specialistais iš MTV centrinio biuro.

Panašu, kad įsidarbinti „MTV Baltic” kanale – prestižo reikalas?

Žmonės, kurie jau yra įdarbinti, įskaitant ir mane patį, gali pasakyti, kokias sudėtingas atrankas jiems teko pereiti. Trys darbo interviu: su manimi, valdyba ir centriniu Londono biuru. Jei nors vienas nepatvirtins, darbo negaus. Pradedantiesiems dirbti „MTV Baltic” gali atrodyti, kad tai – prestižo reikalas. Gal. MTV visame pasaulyje yra daugiau nei televizija. Tai – idėja, dėmesys, net kultas, sukurtas prieš 25-erius metus. MTV niekada nežiūri į kitas televizijas kaip į konkurentus. Ji – nepriklausoma ir visada yra šalia to, kas vyksta aplinkui.

Nė vienas Lietuvos TV kanalas tiek dėmesio jaunimui neskiria, kiek MTV. Regis, konkurencijos kitiems kanalams nesudarysite.

Būtent todėl MTV ir ateina. Televizijos kanalai – LNK, BTV, TV3, – su kuriais ateity galbūt bendradarbiausime, savo vietą rinkoje jau turi. Palyginti su Vakarais, mūsų šalies rinkoje nėra specializuotų televizijos kanalų. MTV bus pirmoji, bandysianti šią nišą užpildyti. Jaunimas iki šiol neturėjo geros vakarietiškos pramogos. Tiesa, Lietuvos, Latvijos ir Estijos rusai turi specializuotą kanalą „Pirmasis Baltijos kanalas”. MTV bus pirmasis vakarietiškas specializuotas kanalas. Kažkas net bandė juokauti, jog tai bus Bušo ir Putino kova. Politikos čia įžvelgti nereikia. MTV – apolitiška.

Kiek valandų per parą dirbate?

Ačiū Dievui, kad ruošiant TV3 žinias nereikia dirbti kiekvieną dieną, tik kas antrą savaitę. Tai gelbsti. Šiuo metu prie „MTV Baltic” dirbu po 18 val. ar net daugiau per parą. Pavargstu.

Ar Lietuvoje nuo balandžio vidurio būsite retas svečias?

„MTV Baltic” šalių centras įsikurs Vilniuje. Čia nemažai praleisiu laiko. Tačiau blaškymosi tarp Londono, Rygos ir Talino neišvengsiu.

„MTV Baltic” generalinio direktoriaus pareigas M. Veselis vadina gyvenimo iššūkiu. TV3 nuotr.

Skamba kaip utopija

„Balticum” TV programų direktorius Vladas Straupas naujojo specializuoto kanalo atsiradimą Lietuvoje ir kaimyninėse Baltijos šalyse vertina teigiamai, tačiau abejoja, ar „MTV Lietuva”, 5-10 procentų visos programos skirsianti lietuviškiems klipams ir laidoms, turės kuo užpildyti eterį.

„Nežinau, ką jie rodys. Gal suks tuos penkis klipus, kurie mūsų šalyje sukuriami per metus, – svarstė pašnekovas. – Lietuvoje nėra šou industrijos, todėl nėra nei kam gerų dainų atlikti, nei kam muzikinių klipų sukurti. Muzikantus, dirbančius gerai, galima ant rankų pirštų suskaičiuoti.

Tiesa, teko matyti rusiškąjį MTV variantą. Va, jie turi ką rodyti. Jų industrija didelė – daug atlikėjų, masinė klipų gamyba. Lietuviams vietine produkcija užpildyti 5-10 procentų visos kanalo programos – labai daug. Bet gal jie rodytų dar estų, latvių ir kitų šalių muzikinius klipus.”

V. Straupas abejojo, ar mūsų šalyje susukami muzikiniai klipai atitiks MTV keliamus klipo kūrimo reikalavimus.

„Per MTV kanalą rodomi klipai turi būti nufilmuoti kino kamera. Neatitikę kokybės kontrolės keliamų reikalavimų, nė vienas klipas į eterį neišeis. Lietuvoje su kino kamera kažkada buvo nufilmuotas tik grupės „Bix” muzikinis klipas”, – sakė pašnekovas.

Paklaustas, ar naujojo MTV kanalo atsiradimas gali pakoreguoti kabelinių televizijų darbą, pašnekovas svarstė: „Šiuo metu mūsų kabelinė televizija retransliuoja skandinaviškąją MTV versiją. Ar gali mus priversti nutraukti kontraktą ir vietoj skandinaviškosios versijos imti transliuoti „MTV Baltic”, nežinau. Manau, tai – laiko ir derybų klausimas. Kitas dalykas, abejoju, ar žiūrovams dėl to bus geriau. Apskritai nelabai įsivaizduoju, kaip viskas bus. Ši naujiena skamba utopiškai. Galiu įtarti, jog „MTV Baltic” kanalas bus panašus į skandinaviškąjį. Tik pakeis pavadinimą ir Baltijos šalyse pardavinės reklamą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.