Pirmajam sporto meistrui – devyniasdešimt metų!

Šiandien praeityje garsiam Lietuvos futbolininkui Dizmanui Ilgūnui sukanka devyniasdešimt metų.

D. Ilgūnas gimė 1916 m. kovo šeštąją Rusijos Peterburgo mieste (dabar Sankt Peterburgas) daugiavaikėje šeimoje. Dabar garbaus amžiaus sulaukęs futbolo veteranas gyvena Klaipėdoje pas savo vienturtę dukrą Ildą Kiguolienę.

Dizmano tėvas Jonas buvo išsilavinęs žmogus – baigė Peterburgo komercijos institutą, Kaune suorganizavo buhalterijos kursų aukštesniąją komercijos mokyklą, buvo ilgametis jos vedėjas, parašė keletą mokomųjų vadovėlių buhalterijos klausimais. Suprantama, išsimokslinęs žmogus norėjo, kad ir abu jo sūnūs – Dizmanas ir keturiais metais už jį vyresnis Vytautas – eitų jo pėdomis. Deja, tėvo norams ne visai buvo lemta išsipildyti – abu jo sūnūs susižavėjo futbolu.

„Iš pradžių tėvas netgi draudė mums sportuoti. Tačiau pamatęs, kad mudu futbole daug pasiekėme, tapome Lietuvos rinktinės nariais, nusileido”, – prisimena savo jaunystės laikus D. Ilgūnas.

Šiandien garbingą jubiliejų švenčiantis D. Ilgūnas – garsi asmenybė. Jam pirmajam Lietuvoje 1949 mtais buvo suteiktas TSRS sporto meistro vardas. Tais metais dar trys lietuviai – Bronius Galvičius, Zenonas Ganusauskas ir Stanislovas Paberžis – tapo sporto meistrais.

„Praretėjo mano kartos futbolininkų gretos. Tik aš ir S. Paberžis likome iš tų pirmųjų sporto meistrų ketverto”, – kalba jubiliatas.

D. Ilgūnas Lietuvos rinktinėje debiutavo 1937 m. birželio 7 dieną Kaune per rungtynes su Estija (1:2).

Paklaustas, ar prisimena ką nors iš šio susitikimo, D. Ilgūnas šypsosi: „Tai kad labai seniai viskas buvo. Šiaip jau aš su rinktine draugauti pradėjau dar 1936 metais. Buvau išvykęs į Pabaltijo turnyrą Rygoje, nors žaisti ir neteko”.

Lietuvos rinktinėje D. Ilgūnas, rungtyniavęs dešiniojo gynėjo pozicijoje, sužaidė aštuoniolika rungtynių ir pelnė vieną įvartį.

Jau subrendęs, kaip futbolininkas, D. Ilgūnas po karo buvo pakviestas į Vilniaus „Dinamo” (dabar „Žalgiris”) komandą, dalyvavusią TSRS pirmenybėse. Jis buvo pirmasis dinamiečių kapitonas. D. Ilgūnas „Dinamo”, vėliau turėjusio „Spartako” pavadinimą, garbę gynė net 60 kartų.

Be Vilniaus komandos, D. Ilgūnas dar žaidė Kauno LFLS, „Tauro”, „Inkaro” kolektyvuose. Jis ne kartą tapo Lietuvos čempionu.

Šiandien gražią devyniasdešimties metų sukaktį švenčiantis D. Ilgūnas neapsiribojo vien tik futbolu. Jis neakivaizdžiai baigė Sankt Peterburgo Lesgafto vardo kūno kultūros akademiją, Karo mokyklą. 1942-1976 metais jubiliatas dirbo kūno kultūros mokytoju įvairiose Kauno mokyklose, kartu dėstė ir karinį parengimą.

Atkūrus mūsų šalies nepriklausomybę, D. Ilgūnas aktyviai kovojo už prieškario komandų pavadinimų sugrąžinimą. Jo dėka Kaune buvo atkurta LFLS, kurioje jis žaidė. Taip pat D. Ilgūnas daug prisidėjo, kad Kauno sporto kombinato aikštynas būtų pavadintas S. Dariaus ir S. Girėno sporto centru. Jubiliatas padėjo susigrąžinti vardą ir Kauno „Aušros” gimnazijai, kurią jis 1938 metais baigė.

Ir šiandien D. Ilgūnas atkakliai siekia, kad būtų pakeistas Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Vyriausybės pavadinimas. „Ar ne gražiau būtų vadinti šią sporto įstaigą Kūno kultūros rūmais, kaip prieškaryje”, – sako Dizmanas.

„Sovietmečiu man kvepia ir Klaipėdos „Atlanto” klubo pavadinimas. Kodėl uostamiesčiui nesugrąžinus praeityje garsios KSS komandos, „Audros” ar „Švyturio” pavadinimų”, – nostalgiškai kalba futbolo veteranas.

D. Ilgūnas didesnę savo gyvenimo dalį praleido Kaune. Tačiau metų našta jį su žmona Elena privertė apsigyventi Klaipėdoje pas dukrą Ildą. „Ji man į namus kasdien parneša krūvą laikraščių. Juos visuomet perskaitau, o ir kryžiažodžius dar tenka išspręsti. Taigi nuo dabartinio gyvenimo įvykių nesu atsiribojęs”, – sako jubiliatas.

D. Ilgūnas, nors ir sulaukęs garbaus amžiaus, sveikata per daug nesiskundžia. „Tik klubo sąnariai ir kojos šiek tiek neramina. Prasčiau jaučiasi mano žmonelė Elena”, – guodžiasi Dizmanas.

Kaip švęs savo jubiliejų futbolo veteranas? „Ko gero, jį paminėsime kovo 8 dieną. Tada iš atostogų sugrįš duktė Ilda su žentu Artūru, ateis anūkai Patricija ir Haroldas. Kokia čia šventė, kai tiek metų sulauki”, – sako devyniasdešimtmetis žmogus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.