Turniškių ramybę skrodžia skandalo žaibai

Adresas – Vilnius, Turniškių 13A, statusas – negyvenamasis pastatas (viešbutis-svečių namai).

Tokio nekilnojamojo turto vaizdingoje sostinės vietovėje pavyko įsigyti prezidento Valdo Adamkaus komandos nariams. Kaip negyvenamasis objektas šie būstai Registrų centre užfiksuoti todėl, kad Turniškėse gyvenamųjų namų statyti neleidžiama.

Užsienio politikos patarėjas Edminas Bagdonas ir Nacionalinio saugumo grupės vadovas Rytis Muraška įsikūrė kotedžuose, kurie buvo pastatyti įkeitus V.Adamkaus namą „Hansabankui” ir gavus už tai 6 milijonų litų paskolą.

Kaip rašė „Lietuvos rytas”, šio sandorio reikalus tvarkė Vyriausybės įsteigta komunalinių paslaugų bendrovė, kuriai vadovauja Valdas Račkys.

Prezidento patarėjai į Turniškes persikraustė už būstus sumokėję mažesnę nei rinkos kainą.

Savininkai – ne atsitiktiniai

„Lietuvos ryto” žiniomis, kotedžus Turniškėse, be prezidento patarėjų, nusipirko ir paskolą šių būstų statyboms suteikusio „Hansabanko” valdybos pirmininko pavaduotojas Tomas Andrejauskas su žmona Rasa Andrejauskiene, kuri dirba Finansų ministerijos Mokesčių departamente.

Jų kaimynais tapo „Hansabanko” Vilniaus regiono skyriaus valdytojas Darius Indriūnas su žmona Violeta.

Kotedžų savininkais taip pat tapo buvusi Finansų ministerijos pareigūnė Asta Ungulaitienė, ambasadorius Čekijoje Romualdas Kozyrovičius, žinomas gydytojas Karapetas Babajanas.

Pamatė ir užsigeidė

R.Muraška su šeima naujame būste Turniškėse įsikūrė praėjusių metų pabaigoje.

„Paslapties iš to nedariau ir nedarau. Kas paklausia, kur gyvenu, tam ir pasakau, nes anksčiau ar vėliau tai būtų buvę žinoma”, – vakar aiškino prezidento patarėjas.

Jis teigė apie kotedžų statybą sužinojęs vienos viešnagės Turniškėse metu: „Pradėjau klausinėti, ar jie bus parduodami. Man buvo pasakyta, kad dalis bus parduota. Tada ir nusprendžiau parašyti prašymą”.

Anot R.Muraškos, už naujojo būsto kvadratinį metrą jis mokėjęs daugiau nei 6 tūkst. litų. Tam reikalui jis teigė paėmęs paskolą iš banko.

Tuo tarpu paprastiems mirtingiesiems už kvadratinį metrą tektų mokėti po 9 tūkst. litų ar daugiau.

Klausė teisininkų patarimo

Prezidento patarėjų komandos koordinatorius E.Bagdonas Turniškėse gyvena jau metus.

Patarėjas, matyt, nujautė, kad dėl tokio pirkinio kils skandalas, todėl viską iš anksto pasvėrė.

Paklaustas, kodėl kilo mintis įsigyti būstą Turniškėse, E.Bagdonas atšovė: „O kodėl galėjo tokia mintis nekilti? Buvo parduodamas daiktas, ir aš jį nusipirkau.

Jokių teisinių pažeidimų nepadariau, nes pirma konsultavausi su teisininkais. Viskas legalu”.

E.Bagdonas apie parduodamus kotedžus šalia šalies vadovų rezidencijų sužinojo iš skelbimo internete.

„Be to, nuolat lankydamasis pas prezidentą pats mačiau, kad vyksta statybos”, – pasakojo patarėjas.

Derėjosi su keturiais bankais

E.Bagdonas vakar neatskleidė, kiek teko sumokėti už maždaug 180 kvadratinių metrų kotedžą su garažu: „Mokėjau to meto rinkos kaina, nes nepriklausomi nekilnojamojo turto ekspertai dukart per metus vertina naujas statybas.

Taip buvo įvertinti ir kotedžai Turniškėse”.

Patarėjas teigė naują būstą įsigijęs už paskolą. Prieš tai jis derėjęsis su keturiais bankais ir pasirinkęs palankiausias palūkanų sąlygas.

„Teks mokėti ilgalaikę 25 metų paskolą. Tuometinė kotedžų kaina buvo tokia, kad jai gauti vos užteko mano atlyginimo dydžio”, – sakė E.Bagdonas, kuris gauna apie 8 tūkst. litų neatskaičius mokesčių.

Prezidentas buvo informuotas?

Savaitgalį prezidentas V.Adamkus nekomentavo savo patarėjų nekilnojamojo turto sandorių, tačiau ir E.Bagdonas, ir R.Muraška vienu balsu tvirtino, esą šalies vadovas apie šį reikalą viską žinojo.

E.Bagdonas vakar teigė nežinąs, ar Turniškėse neketina įsikurti ir daugiau prezidento patarėjų: „Nemanau, kad, kilus tokiam ažiotažui, kas nors norės ten lįsti”.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė vakar negalėjo atsakyti, ar prezidentas žinojo apie E.Bagdono ir R.Muraškos būstus, kurie buvo statomi už banko paskolą, gautą įkeitus šalies vadovo rezidenciją.

Perkūnas iš giedro dangaus

Tuo tarpu V.Adamkus pripažino, kad rezidencijos įkeitimo bankui istorija jam nėra naujiena: „Sužinojau pernai pavasarį, tai buvo perkūnas iš giedro dangaus. Mane per jėgą greitai permetė per gatvę, skubėk, skubėk”.

Vis dėlto prezidentas nepaaiškino, kodėl iki šiol tylėjo.

Pralaimėjęs rinkimus ir persikėlęs iš tuometinės prezidento rezidencijos į kitoje gatvės pusėje buvusį tuščią namą, V.Adamkus paprašė darbo kabinete iškirsti langą, kad būtų daugiau šviesos.

Prezidentūros kancleris, iš pradžių žadėjęs visus darbus atlikti per dvi savaites, netrukus pranešė, kad Vyriausybės kanceliarijai priklausanti rezidencija yra įkeista bankui. „Iš pradžių net nepatikėjau. Sakau, negali būti, kol pats nepamatysiu dokumentų, netikiu”, – prisiminė V.Adamkus.

STT vadovas – sutrikęs

Vakar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Povilas Malakauskas žadėjo aiškintis, ar įsigydami kotedžus prezidento patarėjai nesinaudojo tarnybine padėtimi ir savo įtaka: „Jei buvo kokia nors įtaka, be abejo, blogai. Bet kartais mes perlenkiame lazdą manydami, kad aukšti pareigūnai nieko negali nusipirkti”.

Prezidento skiriamas pareigūnas neslėpė, kad gerai pažįsta ir E.Bagdoną, ir R.Murašką.

„Man tikrai būtų sunku patikėti, kad jie ką nors padarė nesąžiningai”, – kalbėjo STT vadovas.

Reikalaus atlikti tyrimą

Tuo tarpu vakar „Lietuvos ryto” kalbinti politikai kur kas griežčiau vertina prezidento patarėjų veiksmus.

Seimo Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius šioje istorijoje įžvelgė žongliravimo teisės aktais apraiškų: „Vyriausybės įsteigta bendrovė su valstybės turtu elgiasi lyg su nuosavu. Bankui įkeičiama netgi šalies vadovo rezidencija”.

A.Skardžius svarstė, kad, tapę viešbučio (kotedžai turi viešbučio statusą. – Red.) savininkais, prezidento patarėjai pretenduos ir į valstybei priklausančią žemę po juo.

Politikas įsitikinęs, kad visa ši skandalinga istorija turi būti išsamiai ištirta, tam galėtų būti sudaryta parlamentinė komisija.

V.Adamkaus komandos narius A.Skardžius palygino su Klaipėdos veikėjais, pasistačiusiais namus pajūryje ir užtvėrusiais kitiems žmonėms priėjimą prie Baltijos.

Pavadino įžūliu akibrokštu

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovas Algirdas Monkevičius vakar stebėjosi ne tik tuo, kad valstybės nuosavybė Turniškėse pavirsta privačia.

Anot A.Monkevičiaus, turi būti ištirtas ir prezidento patarėjų vaidmuo šioje istorijoje: „Aš neįsivaizduoju, kaip galima labiau prasilenkti su etika, kai savanaudiškais tikslais pasinaudojama tarnybine padėtimi”.

Politikas pateisino V.Adamkų, kuris galbūt ne viską žinojo. Bet Seimo narys pliekė prezidento patarėjus: „Jie atstovauja institucijai, kuri turi labiausiai siekti ir laikytis moralumo kriterijų. Tai akibrokštas ir smūgis, kurį šiandien dar sunku suvokti”.

Todėl A.Monkevičius tikisi ryžtingų prezidento veiksmų – nešališko tyrimo ir viešų paaiškinimų.

„Mano nuomone, šalies vadovo patarėjai prarado pasitikėjimą ir V.Adamkus šiuo atveju turėtų būti principingas”, – „Lietuvos rytui” pareiškė Etikos ir procedūrų komisijos vadovas.

Atsiranda įtarimų šešėlių

„Nežinau, ką čia ir pridurti. Galiu tik pasidžiaugti, kad tuo metu, kai gyvenau premjero rezidencijoje, ji nebuvo įkeista. Būčiau keistai jautęsis”, – taip V.Adamkaus namo įkeitimą bankui įvertino Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Politikas kritikavo ir kotedžus įsigijusius prezidento patarėjus.

Anot konservatorių lyderio, jie privalėjo įvertinti, kad toks pirkinys visuomenėje sukels šurmulį: „Nors jų veiksmuose gal ir nėra nusikaltimo sudėties, vis dėlto tikėjimo skaidrumu ir padorumu tai tikrai neprideda.

Patarėjai taip pat turėjo galvoti, kad jie mes šešėlį prezidentui”.

Neįžvelgia nieko smerktina

„Šių politikų vertinimų niekaip nevertinu. Tiesiog niekaip. Matyt, kažkas nori, kad mes atsistatydintume. Bet tokius dalykus sprendžia prezidentas”, – vakar kalbėjo R.Muraška, sužinojęs apie Seimo narių griežtus pareiškimus.

Panašiai samprotavo ir E.Bagdonas: „Kodėl turėčiau atsistatydinti? Suformuluokite man bent vieną mintį, bent vieną sakinį, ką aš padariau ne taip! Ar aš pažeidžiau etiką, ar kokius teisės aktus? Ar yra kokių nors apribojimų, kur gali apsigyventi valdininkai, o kur – ne? Juk Turniškėse gyvena daugybė verslininkų ir paprastų žmonių”.

Tačiau prezidento patarėjų koordinatorius prisipažino jau nujaučiąs, kad dabar prasidės įvairiausi komisijų tyrimai ir gali tekti pavaikščioti į apklausas.

Vertė kasdien didėja

Jeigu patarėjai netektų darbo Prezidentūroje, jie neliktų prie suskilusios geldos.

Dabar pardavę kotedžus, valdininkai neblogai uždirbtų.

Kaip minėta, R.Muraška būstą Turniškėse įsigijo už kvadratinį metrą mokėdamas 6 tūkst. litų.

Tuo tarpu jo kaimynystėje įsikūręs gydytojas K.Babajanas už kvadratinį metrą paklojo po 9 tūkstančius litų. Dabar nekilnojamojo turto kainos yra dar labiau ūgtelėjusios. Pavyzdžiui, netoli esančiuose Valakampiuose panašių būstų vieno kvadratinio metro kaina siekia 15 tūkst. litų.

Kotedžų Turniškėse vertę didina ir tai, kad teritorija dieną naktį saugoma, čia įrengiamas teniso aikštynas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.