Elektrinėse orkaitėse maistą galima gaminti ir garuose

Buities technika prekiaujančių įmonių atstovai pastebi, kad dauguma pirkėjų, ypač įsigijusių naujus būstus, mieliau renkasi montuojamas orkaites.

Jos, kaip ir stacionarios, gali būti elektrinės ir dujinės, tačiau pastarosios visiškai nepopuliarios.

„Pirkdami montuojamą orkaitę žmonės paprastai renkasi kokybiškesnę, turinčią daugiau funkcijų”, – sakė UAB „Avitelos prekyba” buitinės technikos vadybininkė Asta Ežerinskienė.

Būna ir garinių

Elektrinės orkaitės mėgstamos, nes kepa tolygiau. Dauguma jų turi ventiliatorius, kurie tolygiai paskirsto temperatūrą, ir galima kepti iškart kelias skardas.

„Elektrinės orkaitės gali ir neturėti ventiliatoriaus. Tai yra vadinamosios statinės, turinčios kaitinimo iš viršaus bei apačios funkcijas ir kepintuvą. Net ir be ventiliatoriaus tokios orkaitės kepa tolygiau nei dujinės. Statinės paprastai yra stacionarios, jos ir pigesnės”, – sakė A. Ežerinskienė.

Elektrinės orkaitės gali turėti ir maisto gaminimo garuose funkciją, tačiau tokios yra gana brangios.

Į specialų rezervuarą orkaitėje pripilama vandens, jis įkaitinamas, ir atsiradusiuose garuose gaminamas maistas. Tokiu būdu paruošti patiekalai išsaugoja daugiau vitaminų, yra sveikesni, be riebalų.

Montuojamos orkaitės gali būti ir vadinamosios savarankiškos – kaitlentę galima įrengti nebūtinai virš orkaitės, o ten, kur pirkėjui patogiau. Orkaitės ir kaitlentės valdymas tokiu atveju yra atskiras.

Brangesnės tiek elektrinės, tiek dujinės orkaitės turi teleskopinius bėgelius, kurie laiko skardas – taip jas patogiau išimti.

Užprogramuojami receptai

Kai kurios elektrinės taip pat turi specialų mėsos termometrą. Pasak UAB „Topo technika” buities technikos skyriaus vedėjo Rolando Banio, kepant įsmeigus tokį termometrą į mėsą, orkaitė išsijungia, kai mėsoje pasiekiama užprogramuota temperatūra. Taip patiekalas gerai iškepa ir nesudega.

Elektrinės orkaitės gali turėti ir šaldytų produktų atlaidinimo funkciją. Taip pat būna orkaičių su mikrobangų krosnele. Šie prietaisai mažesni ir, beje, nėra populiarūs.

Elektrinės orkaitės gali turėti laikrodžius, kuriais galima užprogramuoti įsijungimo ir išsijungimo laiką. Yra ir tokių, kuriose įvesti receptai. Kepant, pavyzdžiui, žuvį, orkaitės displėjus patars, kokia reikalinga temperatūra, kepimo laikas ir pan.

Orkaitės turi užraktus nuo vaikų, kad šie kepant negalėtų atidaryti durelių, o turinčiosios sensorinį valdymą – užrakinamą displėjų, kad vaikai spaudydami nepakeistų nustatytos kepimo programos.

Pasak R. Banio, kai kurios orkaitės turi aušinimo sistemą, kad neįkaistų sienelės ir nebūtų gadinami baldai. Geresnė šilumos izoliacija priklauso ir nuo stiklų skaičiaus durelėse – kuo jų daugiau, tuo durelės vėsesnės. Tokios orkaitės yra ir ekonomiškesnės.

Savo funkcijomis montuojamos ir stacionarios elektrinės orkaitės yra panašios.

Stacionarių viryklių su dujinėmis orkaitėmis nuperkama nemažai, ypač seniems butams, sodo nameliams, nes jos pigesnės už elektrines. Anot R. Banio, dujines virykles galima jungti ir prie gamtinių dujų butuose, ir prie baliono – šiuo atveju reikės tik pakeisti purkštukus.

Mėgstamos stacionarios viryklės su elektrine orkaite ir dujiniu viršumi, nes, pasak R. Banio, ne visur yra pakankamai galingi įvadai, kad būtų galima rinktis ir elektrinę kaitlentę.

Madingiausia – metalas

Šiuolaikines orkaites valyti nėra sudėtinga. Kai kurios iš jų turi vadinamosios ekoemalės vidinį paviršių, kuris lengvai nuvalomas. Pasak A. Ežerinskienės, valyti tokią orkaitę reikėtų netrukus po gaminimo, kol ji dar neatšalo, ir naudoti specialias valymo priemones.

Kai kurios orkaitės turi pirolizės funkciją – pasiekus 500 laipsnių temperatūrą visi nešvarumai sudega ir nubyra. Pasak R. Banio, naudojantis šia funkcija elektros sąnaudos yra nemažos, tačiau patogu tai, kad pačiam šeimininkui nereikia vargti.

„Būna, bet jau labai retai, ir katalitinių orkaičių. Paprastai jos būna stacionarios. Riebalai nuo tokios orkaitės sienelių nubyra esant 200 laipsnių temperatūrai, tačiau tokios sienelės nėra ilgaamžės, jas reikės keisti”, – sakė R. Banys.

Kai kurios orkaitės ant ventiliatoriaus turi riebalų filtrus, atlenkiamus kepintuvus. Taip patogiau valyti jų vidų.

Kad būtų patogu valyti, daugumos orkaičių durelės, neretai ir stiklai, yra išimami.

Šiuo metu populiariausios yra metalo spalvos orkaitės. Pasak A. Ežerinskienės, metalo nereikia bijoti – yra specialių nerūdijančio plieno valiklių, kurie apsaugoja paviršių nuo pirštų atspaudų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.