Siūloma riboti pajamų mokesčio lengvatos taikymą

Finansų ministerija parengė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimą, įtvirtinantį galimybę iš apmokestinamųjų pajamų atimti palūkanas, sumokėtas tik už vieną už būsto kreditą.

Šiuo metu įstatyme įtvirtinta galimybė apskaičiuojant apmokestinamąsias pajamas iš pajamų atskaityti už būsto kreditą sumokėtas palūkanas, neatsižvelgiant į tai, kiek kreditų buvo paimta ir kiek būstų įsigyta. Tokia lengvata yra vienas iš veiksnių, didinančių gyvenamojo būsto paklausą ir atitinkamai skatinančių būsto kainų augimą, nes gyventojai dažnai pasinaudoję kreditais įsigyja keletą būstų tam, kad juos perparduotų. Tokia situacija neatitinka pirminio šios gyventojų pajamų mokesčio lengvatos tikslo – sudaryti palankesnes sąlygas gyventojams apsirūpinti gyvenamuoju būstu.

„Mūsų pasiūlymas turėtų teigiamą poveikį ne tik mokesčių politikai, bet ir ekonomikai bei socialinei aplinkai. Ribojama pajamų mokesčio lengvata mažintų perpardavimui įsigyjamų būstų skaičių, nes nebūtų skatinamas būsto įsigijimas ne asmeninėms reikmėms. Tai padėtų subalansuoti gyvenamųjų būstų paklausą ir pasiūlą bei mažintų šių būstų kainą. Ir svarbiausia, tai sudarytų palankesnes sąlygas pajamų mokesčio lengvata pasinaudoti ir apsirūpinti būstu mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms”, – sako finansų ministras Z. Balčytis.

Finansų ministerijos siūlomas įstatymo pakeitimas atitinka Tarptautinio valiutos fondo pateiktas išvadas ir rekomendacijas dėl tvarios fiskalinės politikos vykdymo Lietuvoje. Analogiškos lengvatos ribojamos beveik visose užsienio valstybėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.