Po pamokų moksleivis vadovauja miesteliui

Jauniausias JAV meras rengiasi abitūros egzaminams

Vidurinės mokyklos moksleivis Maiklas Sešinsas pastaruoju metu yra vienas sensacingiausių žmonių JAV.

Dalyvavęs savo miestelio Hilsdeilo, esančio Mičigano valstijoje, mero rinkimuose, juos laimėjo.

Jau pusmetis, kai dvyliktokas po pamokų vadovauja devynių tūkstančių gyventojų bendruomenei.

Pirmenybė – mokyklai

Hilsdeilo vidurinės mokyklos dvyliktoką M.Sešinsą užtikti neužsiėmusį – laimės dalykas, tačiau laiko jam tikriausiai nepritrūktų, net jei susirastų dar vieną kitą užsiėmimą.

Telefonu atsiliepusi Hilsdeilo administracijos darbuotoja patarė parašyti merui elektroniniu paštu – taip greičiau su juo susisieksime.

„Laiko po pamokų mero pareigoms atlikti tikrai pakanka. Reikia tik gerai viską susiplanuoti. O man tai sekasi. Nusprendžiu, ką kurią dieną turiu padaryti, nesiblaškau. Mokyklai – pirmenybė, bet dažniausiai laiko skiriu vienodai abiem darbams. Laiko planavimas ir prioritetų susidėliojimas labai padeda, be to tikriausiai nieko nespėčiau”, – „Čia ir dabar” atsakė M.Sešinsas.

Ar sunku vadovauti miesteliui? „Tai tas pats kaip dirbti bet kokį kitą darbą. Pats pasirenku kokiu krūviu dirbti: stengtis iš visų jėgų ar gyventi lengviau. Dabar į savo darbą esu pasinėręs visa galva, nes man tai patinka”, – neslėpė meras.

Praleido posėdį

Jaunajam politikui labiausiai patinka susitikti su žmonėmis ir išklausyti jų nuomonę. Sunkiausia – rasti bendrą sutarimą sprendžiant problemas.

Nors tepraėjo pusmetis, kai tapo meru, M.Sešinsas jau turi kuo didžiuotis.

„Reikalauju, kad tarybos nariai būtų atsakingi už atliekamą darbą, dalyvautų kiekviename tarybos susirinkime ir gyventojus informuotų, kas vyksta”, – vardijo savo pasiekimus moksleivis.

Pagal jo pareigas privaloma vadovauti miestelio tarybos susirinkimams ir rengti komisijų posėdžius. Pirmąjį posėdį, kuriame turėjo dalyvauti kaip meras, M.Sešinsas praleido, nes turėjo eiti į mokyklą. Tai buvo planavimo komiteto susirinkimas.

Sprendimus priimančią tarybą sudaro 8 išrinkti atstovai ir meras. Susirinkimai vyksta rotušėje kiekvieno mėnesio pirmą ir trečią pirmadienį nuo septintos valandos vakaro. Merijos miestelyje nėra. Tam tikslui naujasis meras pertvarkė savo kambarį. Būdamas meru jis gauna 250 JAV dolerių algą.

Užsidirbo rinkimams

M.Sešinsas pralaimėjo rinkimus į vidurinės mokyklos moksleivių tarybos viceprezidento postą. Tačiau vėliau iškovojo teisę kurti gimtojo miestelio įstatymus ir balsuoti miesto taryboje.

Savo rinkimų kampaniją jis finansavo iš vasarą užsidirbtų 700 JAV dolerių. Per rinkimus už jį balsavo 732, o už konkurentą 51 metų merą Dagą Inglsą – 668 žmonės. Miestelyje gyvena apie 9 tūkstančius žmonių, tačiau balsavimo teisę turi tik apie 2 tūkstančius.

Žmonėms nerūpėjo, kad D.Inglsui priklauso linksmųjų kalnelių parkas, o M.Sešinsas net savo namų neturi. Gyvena su tėvais ir seseria.

Biuleteniuose nebuvo pavardės

Balsavimo biuleteniuose Maiklo vardo nebuvo, bet rinkimus jis laimėjo. Pagal rinkimų procedūrą, rinkėjams reikėjo ant biuletenio parašyti žmogaus vardą, pavardę, kurį norėtų matyti meru. Net jei kandidato nėra oficialiame sąraše.

Maiklo vardas ten nepateko, nes kai sąrašas buvo sudaromas, moksleivis buvo per jaunas kelti savo kandidatūrą. Tačiau sulaukęs aštuonioliktojo gimtadienio jis pareiškė norą būti kandidatu.

„Maniau, galiu pasiūlyti naują požiūrį. O be to, kokie rinkimai būtų buvę dalyvaujant vienam kandidatui? Kai nėra konkurencijos, neatsiranda naujų idėjų. Jaučiau, kad turėjau prisidėti prie politikos mūsų mieste atnaujinimo”, – sakė M.Sešinsas.

Kandidatas į merus žadėjo sumažinti nedarbo lygį, iškovoti mokesčių lengvatų, atgaivinti valdžios ryšius su gyventojais. Dalis pastarojo punkto jau įgyvendinta.

Reikėjo įtikinti rimtais užmojais

Sunkiausia moksleiviui buvo įtikinti žmones, kad jis nejuokauja ir rimtai rengiasi dalyvauti rinkimuose. Įveikęs šį etapą turėjo dar nemažai padirbėti. „Nors sutikti žmonės tikino norį naujovių, mane palaikė, bet nervinausi, kad jie gali pamiršti mano vardą – juk jo nebuvo sąraše ir reikėjo įrašyti iš atminties. Bijojau, kad niekas nežino mano vardo”, – pasakojo M.Sešinsas.

Maiklą parėmė ne tik eiliniai piliečiai. Ugniagesių departamento atstovai jaunojo mero kandidatūrai pritarė, nes juos sudomino vaikino pažadai, kad būdamas valdžioje įsteigs ketvirtąjį etatą. Departamente dirbantys 3 darbuotojai vos spėdavo suktis net ir turėdami 23 savanorių pagalbą.

„Mano politologijos ir ekonomikos mokytojas Styvenas Braunas sakė, kad elgiausi taip, lyg kandidatuočiau į prezidentus. Bet apie Senatą, prezidento postą galvosiu, kai ateis laikas”, – sakė moksleivis. Būtent S.Braunas patarimais padėjo abiturientui per rinkimų kampaniją.

Pagarba nepriklauso nuo amžiaus

Jaunasis meras tikisi įrodyti jaunimui, kad jų balsas nėra bereikšmis ir jie gali turėti įtakos valdžiai. „Žmonių pasitikėjimui įgyti nereikia nugyventi daugelio metų. Tam užtenka parodyti, kad juos gerbi ir jais rūpiniesi”, – kalbėjo moksleivis.

„Jaunimas čia labai skeptiškai nusiteikęs politikų atžvilgiu, nesupranta, kaip šie stipriai veikia jų kasdienybę. Taip pat jaunimas nejaučia, kad jiems suteikta pakankamai galimybių dalyvauti politikoje. O kaip galima susidomėti šia veikla, jei niekas neleidžia jos išbandyti?” – svarstė M.Sešinsas.

Prieš nosį užtrenkė duris

Vaikino tėvai į jo bandymą tapti meru reagavo skeptiškai. „Jie neįsivaizdavo, į ką aš veliuosi, bet kai pamatė, kiek į rinkimus įdėjau širdies, jie manimi patikėjo šimtu procentų”, – teigė amerikietis.

Rinkimų kampanijos metu netrūko ir juokingų atsitikimų. Kartą vietinei žiniasklaidai filmuojant, kaip Maiklas vaikšto nuo vieno namo durų prie kito ir gyventojams prisistato kaip kandidatas, vienas šeimininkų užtrenkė jam prieš nosį duris. „Tai buvo vienintelis kartas, ir būtent jį pasisekė nufilmuoti”, – juokėsi M.Sešinsas.

Ateityje M.Sešinsas norėtų studijuoti politikos mokslus Hilsdeilo koledže. Be politikos, Maiklas domisi šachmatais, videožaidimais, bendravimu internete.

Lietuvoje jauniausias – 26 metų meras

Pastaraisiais metais JAV merais buvo išrinkti dar du labai jauni vaikinai. Džefris Dankelis buvo devyniolikos, kai 2002 metais tapo mažučio, palyginti net ir su Hilsdeilu, Maunt Karbono vadovu. Tais pačiais metais buvo prisaikdintas ir devyniolikmetis Krisas Portmanas. Juo pasitikėjo Mercerio miesteliuko žmonės.

Jauniausias meras Lietuvoje – Darius Gudelis. 2001-aisiais metais, kai jam buvo 26 metai, 10 mėnesių ir 20 dienų, jis tapo Anykščių rajono savivaldybės meru. Šiuo metu D.Gudelis dirba Prezidento patarėju.

Pagal Lietuvos įstatymus, merą renka savivaldybės taryba. Miesto ar rajono vadovu gali tapti tik šios tarybos narys. Juo gali būti renkamas nuolatinis tos savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną būna sukakę 20 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.