Pinigų srautas – iš vienos įmonės

Tarp tūkstantines sumas Darbo partijai aukojusių kauniečių – didelėmis pajamomis negalintys pasigirti partijos nario vadovaujamos draudimo kompanijos darbuotojai

Stambiausius politinių partijų rėmėjus bandoma apsaugoti nuo visuomenės dėmesio. Vakar „Kauno dienai” pradėjus domėtis, kas slepiasi po milžiniškomis sumomis ir jas paaukojusių asmenų pavardėmis, ėmė aiškėti skandalingi faktai.

Pavyzdžiui, po 30 tūkstančių litų Darbo partijai (DP) aukoję žmonės – eiliniai vadybininkai, dirbantys šios partijos nario Algimanto Čiuderio vadovaujamoje draudimo kompanijoje. Dosnūs rėmėjai tikino partijai atidavę visas savo santaupas, bet sunkiai prisiminė aukų dydžius.

Dosnumo protrūkį sukėlė darbdavys

Dosniausiai praėjusiais metais fiziniai asmenys aukojo Darbo partijai. Net du kauniečiai Audrutė Jonkienė ir Romualdas Kaminskas DP atseikėjo po 30 tūkstančių litų. Abu aukotojai dirba toje pačioje įmonėje – draudimo kompanijoje „Reso Europa”, kuriai vadovauja Darbo partijos narys A.Čiuderis.

R.Kaminskas dirba žalų atlyginimo skyriuje, tačiau šiuo metu atostogauja. Dosnus politinės partijos rėmėjas negali prisiminti, kiek skyrė politinei organizacijai. „Tai privatus reikalas, nenoriu sakyti. Susikūrė nauja partija, nutariau paremti”, – tikino didelėmis pajamomis negalintis pasigirti kaunietis.

Aukotojų sąraše nurodyta, kad R.Kaminskas skyrė 30 tūkstančių litų, tačiau atrodo, kad jis pats to nežino. Tai paaiškėjo po to, kai „Kauno diena” rėmėjo pasiteiravo, kodėl jis paaukojo būtent 20 tūkstančių. Sąmoningai net kelis kartus pakartojome klaidingą sumą, tačiau R.Kaminskui ji nesukėlė jokių abejonių. „Žiūriu į ateitį, gal partija ilgiau išsilaikys? Kodėl pasirinkau būtent tokią sumą? Tiek turėjau pinigų, – sakė rėmėjas, išsamiau nieko nenorėjęs komentuoti. – Gyvenime žmogus gali ir susitaupyti, ar ne?”

Pasiteiravus, kur draudimo bendrovės darbuotojas dirbo iki tol, jis padėkojo už pokalbį ir padėjo telefono ragelį.

Per dieną – 70 tūkst. litų

Vos po kelių minučių pokalbis baigėsi ir su kita „Reso Europa” darbuotoja A.Jonkiene, paaukojusia taip pat 30 tūkst. litų. Ši moteris siejama su Darbo partijos Kauno skyriaus pirmininku, Seimo nariu Sauliumi Girdausku. Ji ne kartą dirbo įvairių ralio varžybų organizatorių komandoje, pavyzdžiui, ralyje „Vilnius 2005” ėjo vyr.sekretoriaus pavaduotojo pareigas. Šiose varžybose startavo ir Seimo narys.

„Tiksliai neatsimenu, kiek aukojau, atrodo, trisdešimt kelis tūkstančius. Tiesiog pasitikiu Darbo partija. Tai nemaži pinigai, bet nenoriu telefonu apie tai kalbėti. Abejoju ir dėl to, ar galėčiau susitikti”, – sakė rėmėja ir piktinosi, kad dienraštis domisi jos finansiniais reikalais.

„Nereikia pasakoti, kad esu viena stambiausių aukotojų. Nieko nenoriu kalbėti”, – pokalbį baigė draudimo kompanijos vadybininkė.

Tą pačią 2005 metų kovo 7 dieną po 10 tūkstančių, be jau minėtų asmenų, paaukojo ir kiti kauniečiai – Marius Bertlingas ir Valentinas Anzelmas Keblys. Pastarasis taip pat dirba minėtos draudimo kompanijos Žalų atlyginimo skyriuje.

Preliminariais „Kauno dienos” skaičiavimais, per vieną dieną vien „Reso Europa” darbuotojai Darbo partijai paaukojo 70 tūkstančių litų.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymas numato, kad vieno fizinio ar juridinio asmens auka negali viršyti 30 MGL, vadinasi, daugiau nei 37500 litų.

Algimantas Čiuderis, dirbantis draudimo bendrovės „Reso Europa” Kauno atstovybės direktoriumi, vakar neatsiliepė į mobiliojo telefono skambučius.

Beje, kaunietis praėjusiuose Seimo rinkimuose gavo aukštą 45-ąją vietą Darbo partijos kandidatų į parlamentą sąraše. Tuomet jis taip pat buvo dosnus šios politinės jėgos rėmėjas, skyręs per 60 tūkst. litų.

Įnašai – iš neturtingųjų rankų

Tą pačią kovo 7-ąją savo piniginę plačiai atvėrė ir UAB „Staida” vadovas Raimondas Mikša, jis Darbo partijai skyrė 20 tūkstančių litų. Kaunietis taip pat nebuvo linkęs kalbėti apie motyvus, kurie jį paskatino aukoti. „Norėjau ir aukojau, koks jums skirtumas?” – klausė verslininkas.

Jis sakė Darbo partijai aukojęs dar ir todėl, kad jai priklauso ne vienas jo bičiulis. „Padariau gerą įspūdį, ir tiek, tačiau šiemet neketinu aukoti. Pinigus skirsiu kokiems labdaros fondams”, – sakė DP rėmėjas.

Dosnios Darbo partijai ir buvusios Lietuvos laisvės sąjungos aktyvistės – buvusio šios partijos nario Ričardo Pauliukonio žmona Lolita Vladislava ir jau minėto A.Čiuderio, neoficialiais duomenimis, giminaitė ar artima bičiulė Aldona Leokadija Jankauskienė. Jos partijai skyrė po 25 tūkstančius litų.

Darbo partijos Kauno skyriaus darbuotojos apie šias aukotojas sakė neturinčios jokių žinių, tik patvirtino, kad moterys nėra DP narės. Apie aukotojas jokios informacijos nepanoro teikti ir DP iždininkė Marina Liutkevičienė. Ji atsisakė bendrauti su „Kauno diena”.

L.V.Pauliukonienė prieš kelerius metus dirbo bendrovėje „Automobilių stovėjimo aikštelės”. Buvę bendradarbiai užsiminė, kad tuomet Pauliukonių šeima sunkiai vertėsi.

Tai patvirtina ir Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas. Jis sako, kad buvę šios partijos nariai Pauliukoniai niekada nerėmė LLS, esą tam neturėjo lėšų. „Atvirkščiai, jiems reikėjo paramos. Tai ne jos pinigai”, – tikino V.Šustauskas.

Prieštaringos reputacijos politikas sakė gerai pažįstantis šią kauniečių šeimą, todėl, jo manymu, DP pateiktas sąrašas nėra tikslus. „Ne kartą buvau ir jų namuose, mačiau, kaip jie sunkiai verčiasi”, – sakė V.Šustauskas.

Vadina sutapimu

Abejonių kelia ir kitų partijų finansinės ataskaitos. Kai kurias politines jėgas taip pat dosniai remia fiziniai asmenys, tačiau tarp jų – mažai kauniečių.

Tuo tarpu DP atstovai nelinkę komentuoti jų partijos ataskaitoje iškilusių abejonių ir neįprasto kauniečių dosnumo. „Nemanau, kad galėtume jums pateikti aukotojų kontaktus ar kitokią informaciją apie šiuos asmenis. Visus duomenis, kuriuos norėjome pateikti, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija”, – sakė Darbo partijos sekretorius Vytautas Gapšys.

Jis sutapimu linkęs vadinti ir tai, kad didžioji dalis partijos rėmėjų dirba vienoje įmonėje. „Visos mūsų aukos pagrįstos įstatymais. Jei atitinkamoms institucijoms kils klausimų, rėmėjai į juos atsakys”, – žadėjo DP sekretorius.

Įtaria neskaidrų finansavimą

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad norint apkaltinti partijas neskaidriu finansavimu trūksta pakankamai tvirtų įrodymų, tačiau abejonių pateiktos ataskaitos jam kelia. Galbūt būna atvejų, kad partija surenka iš jai prijaučiančių žmonių po nedidelę sumą, o šiuos pinigus įformina kaip vieno asmens paramą. Be to, rėmėjas, norintis paaukoti didesnę, nei leistina, sumą arba likti nežinomas, gali pervesti šiuos pinigus per kitą žmogų”, – atvirai kalbėjo Z.Vaigauskas.

Neatmetama galimybė, kad partijos dalį paramos gauna „vokeliuose” ir jos niekur nenurodo, o tai jau yra buhalterinės apskaitos pažeidimas, užtraukiantis teisinę atsakomybę. Bausmė gresia ir už partijos rėmimą per kitus asmenis, jei taip bandoma „išplauti pinigus”.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Povilas Malakauskas prisipažino taip pat nesantis tikras, kad politikai finansuojami skaidriai. Jo teigimu, norint užkirsti kelią šiai negerovei būtinas kur kas efektyviau nei dabar veikiantis teisinis ir praktinių veiksmų mechanizmas. Šiuo metu esą nėra galimybių įrodyti, kad kelias dešimtis metų pradirbęs, tačiau dabar bedarbiu esantis asmuo negalėjo sutaupyti keliasdešimt tūkstančių litų, kuriuos pervedė partijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.