Įsivaikinus vaiką siūloma mokėti vienkartinę 1000 litų išmoką

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teiktam Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projektui. Vienas iš jame siūlomų dalykų – šeimoms, įsivaikinus vaiką, mokėti vienkartinę 1000 litų (8 MGL) dydžio išmoką.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, nuolat galvojama apie tai, kaip paskatinti Lietuvos šeimas įsivaikinti daugiau vaikų. Viena iš tokių paskatų galėtų būti finansinė parama šeimai įsivaikinusiai vaiką.

„Siūlome, jog įsivaikinus vaiką būtų mokama vienkartinė 1000 litų dydžio išmoka. Šiuo metu tokio paties dydžio vienkartinė išmoka mokama gimus kūdikiui, neatsižvelgiant į tėvų pajamas ir turtą. Šeimų, įsivaikinusių vaikus, nuomone, vaikelio įsivaikinimas yra tolygus jo gimimui šeimoje, todėl įsivaikinusios šeimos jautėsi lyg ir diskriminuojamos, nes gimus kūdikiui tokia išmoka skiriama, o įsivaikinus – ne. Tėvai įsivaikinę vaikelį turi pasirūpinti ir jo kraiteliu, jam reikalingais daiktais, visai kaip ir gimus kūdikiui, sudaryti visas sąlygas, kad vaikas kuo greičiau adaptuotųsi šeimoje. Tam ir pasitarnautų ši vienkartinė išmoka – pirminiams vaiko poreikiams tenkinti”, – sako Vilija Blinkevičiūtė.

Vienkartinė išmoka įvaikinus vaiką yra mokama beveik visose Europos valstybėse. Išmokos dydis dažniausiai yra prilyginamas vienkartinės išmokos gimus vaikui dydžiui. Lietuvoje šiuo metu vaiką įsivaikinusios šeimos negauna jokios finansinės paramos.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje buvo įvaikinti 197 vaikai. 81 Lietuvos piliečių šeima įvaikino 87 be tėvų globos likusius vaikus. 110 vaikų tėvais tapo 77 užsieniečių sutuoktinių poros. Įvaikinamų vaikų skaičius kasmet auga. Per 2004 metus buvo įvaikinti 194 vaikai, o 2003 metais – 117 vaikų.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 dienos. Po Vyriausybės pritarimo joms dar turi pritarti Seimas.

Papildomą informaciją teikia Paramos šeimai skyriaus vedėjo pavaduotoja Aušra Gratulevičienė, tel. 2664224

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.