Keliai jūros link – tik išrinktiesiems

Klaipėdos savivaldybės architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Almantas Mureika garsiai kalba vienaip, bet tyliai daro kitaip.

Viešai pareiškęs, kad Lietuvos pajūryje nėra ir negali būti jokių uždarų gyvenamųjų zonų, šis valdininkas pamiršo pridurti, jog pats įsikūrė Girulių kvartale, kuris neteisėtai atitvertas nuo kitų žmonių.

Buvusios pionierių stovyklos teritorijoje prieš porą metų išdygusiame gyvenamųjų namų kvartale gyvena nemažai žinomų klaipėdiečių. A.Mureikos namas dydžiu išsiskiria iš kitų daugmaž vienodos architektūrinės stilistikos kvartalo pastatų.

Valdininko kaimynystėje prabangų namą pasistatė buvusi Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho patarėja Lina Domarkienė, dabar dirbanti Ūkio ministerijos sekretore.

Šalia stūkso gyventi į pajūrį persikėlusios estrados veteranės Birutės Petrikytės, turtingų verslininkų būstai.

Svetimi į kvartalą nepateks

Neapsikentę gretutine Palangos gatve į statybvietes važinėjančių sunkvežimių dundėjimo šio kvartalo gyventojai pernai kreipėsi į Klaipėdos valdžią ir prašė leidimo įrengti čia sunkiojo transporto eismą ribojančius ženklus.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Egidijaus Prižginto vadovaujama komisija pritarė šio ramybės oaze vadinamo Girulių kvartalo gyventojų norui.

E.Prižgintas dabar ir pats stebėjosi, kaip komisija sutiko apriboti transporto judėjimą prestižiniame rajone, kur nėra jokių įstaigų, prekybos centrų ir pramonės įmonių.

A.Mureika tvirtino nedalyvavęs posėdyje, kur buvo svarstomas jo namo kaimynų prašymas.

Sėkmės padrąsinti Girulių naujakuriai užsigeidė gyventi dar ramiau – per kvartalą jūros link vedančią Sūkurio gatvę jie panoro atitverti, kad į teritoriją negalėtų įvažiuoti pašaliniai žmonės.

Sūkurio gatvė – viešojo naudojimo erdvė. Bet automobilius ties ja dabar sustabdo automatinė užtvara. Ją gali pakelti ir nuleisti tik slaptą kodą žinantys vairuotojai – prestižinio kvartalo gyventojai.

Juosia nelegalūs aptvarai

E.Prižgintas teigia, jog savivaldybė nesvarstė prašymų atitverti Sūkurio gatvę. Privačių namų savininkai šią užtvarą įsirengė savavališkai – be jokių oficialių leidimų.

Girulių ir Melnragės seniūnijos vadovė Vanda Dorčienė daugmaž įsivaizduoja, kaip nelegaliai atitveriamos miesto gatvės: „Įtakingi namų savininkai patys prieina prie valdininkų ir viską susitvarko”.

Sūkurio gatvę blokavusi užtvara – ne pirma Giruliuose nelegaliai išdygusi kliūtis, sauganti prabangių namų savininkų ramybę, bet ribojanti kitų žmonių teises naudotis viešojo naudojimo erdvėmis.

Dar viena užtvara užkirto kelią į pajūrį ir aklina zona pavertė naują kvartalą šalia poilsiautojų pamėgto Girulių paplūdimio.

Čia į savo naujus namus įsikėlė net du buvę Klaipėdos merai liberalcentristai – Benediktas Petrauskas ir Povilas Vasiliauskas. Abu jie yra miesto tarybos nariai.

Tvora nelegaliai apjuostame prabangių namų kvartale įsikūrė ir buvusi Klaipėdos apskrities viršininkė socialdemokratė Virginija Lukošienė, praradusi postą dėl to, kad toleravo nelegalias statybas Kuršių nerijos nacionaliniame parke.

Žmones vaiko sargybiniai

Pirmoji prie kopagūbrio priartėjusi gyventojų bendrija savo vedliu išsirinko didelę viešojo administravimo patirtį sukaupusį jūrų uosto įmonės „Transfosa” generalinį direktorių B.Petrauską. Miesto taryboje jis vadovauja strateginiam Ūkio komitetui.

Rūpindamasis savo ir kaimynų gerove B.Petrauskas pranoko A.Mureiką.

Kvartalas iš visų pusių atitvertas taip, kad į jį net pelė neprasmuks.

Namų savininkų ramybę ištisą parą saugo bendrijos pasamdyti sargybiniai.

Sargai prisipažino, kad pagrindinis jų darbas – kasdien vaikyti neteisėtai atitverta Skautų gatve prie jūros einančius žmones, stabdyti automobilius, kurie nepriklauso čia įsikūrusiems bendrijos nariams.

Darbdavių nurodymai vykdomi – kai kurie į Skautų gatvės kvartalo teritoriją įžengę žmonės buvo sulaikyti ir be jokių paaiškinimų nugabenti į policiją.

Apie neteisėtą piliečių judėjimo laisvės ribojimą viešoje vietoje informuotas policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius kol kas jokių veiksmų nesiėmė.

Valdininkai stebėjosi

Girulių senbuviai dar pernai vasarą kreipėsi į seniūniją ir prašė, kad būtų atverta Skautų gatvė. Tačiau pažadėjęs susitikti su žmonėmis ir išsiaiškinti B.Petrauskas užsisklendė tvoromis apjuostų pastatų rezervate.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė, tik iš žurnalistų sužinojusi apie savavališkas užtvaras, teigė, kad detaliuosiuose planuose jos nenumatytos.

„Tarsimės su bendrijomis, kad žmonės vėl galėtų laisvai vaikščioti gatvėmis”, – pažadėjo J.Simonavičiūtė.

B.Petrausko vadovaujamos bendrijos savivale stebėjosi ir A.Mureika: „Klaipėdoje jokių specialių zonų nėra, jei nekalbėsime apie gamybos įmones ar karinius objektus”.

Paklaustas apie neteisėtą užtvarą Sūkurio gatvėje, kuri saugo įvažiavimą į jo namus, valdininkas tikino prie jos niekuo neprisidėjęs, nelegalus įrenginys esą išdygęs be jo žinios: „Giruliuose retai būnu, mano namas čia dar nebaigtas”.

Bendrijų veikla bus tiriama

Leidimus statyti autotransporto eismą mieste reguliuojančius kelio ženklus, užtvaras gali suteikti tiktai savivaldybės Saugaus eismo komisija, į kurią įtrauktas ir A.Mureika.

Klaipėdos policijos eismo priežiūros skyriaus viršininkas Saulius Švėgžda sakė žinąs tik vieną miesto centre teisėtai įrengtą užtvarą, dėl kurios įsiplieskę nesutarimai nesibaigia iki šiol.

„Jei gatvėse, kiemuose yra daugiau tokių užtvarų, jos pastatytos nelegaliai, provokuoja interesų konfliktus”, – pripažino S.Švėgžda.

Iš pajūrio kvartalų žmones vaikančios gyventojų bendrijos dabar pačios atsidūrė teisėsaugos akiratyje.

Dėl neteisėtų gatvių užtvėrimų policija rengiasi pradėti oficialų ikiteisminį tyrimą.

Tvoromis gynėsi nuo vagišių

Tuo tarpu B.Petrauskui atrodo, kad savavališkai užtvertų kelių net negalima vadinti gatvėmis.

Jo požiūriu, tai – nereikšmingi aklagatviai, kuriuose eismas tik laikinai apribotas saugant savininkų turtą.

„Skautų gatvės kvartalą apjuosėme tvoromis, kai čia vyko statybos. Bijojome, kad vagys neišgrobstytų po atviru dangumi paliktų statybinių medžiagų, įrenginių”, – aiškino buvęs meras.

Bet beveik dviejų metrų aukščio metalinės ir mūrinės tvoros nepanašios į laikinus statinius, kurie bus nugriauti.

Negana to, gindamiesi nuo nekviestų lankytojų šeimininkai vartus ištepė juodu dvokiančiu tepalu.

Beje, B.Petrauskas irgi įtrauktas į savivaldybės Saugaus eismo komisiją.

„Lietuvos ryto” žiniomis, jis labai norėjo būti jos narys.

Kėsinasi į visuomeninį turtą

Savivaldybės skyriaus vedėjas A.Mureika teigė, jog nemažai pinigų į kvartalo sutvarkymą investavę jo kaimynai brangina bendruomeninį turtą ir nenori, kad jis būtų niokojamas.

Girulių naujakuriai iš tiesų savo lėšomis išasfaltavo gatves, išgrindė šaligatvius, pasėjo vejas.

„Keičiant rekreacinę žemių paskirtį, žmonės tampa brangių sklypų, statinių savininkais.

Bet kvartalų gatvės, laisvi plotai nėra privati jų nuosavybė. Tai – visuomeninis turtas”, – aiškino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas E.Prižgintas.

Tuo tarpu prabangūs namai vis labiau artėja prie Girulių paplūdimių zonos.

Buvusios vaikų stovyklos „Baltijietis” teritorijoje šiuo metu sparčiai statomas dar vienas prestižinis individualių namų kvartalas.

Atsibudo ir Vilniaus politikai

Praėjusį pirmadienį apie užtvaras pajūryje parašius savaitiniam žurnalui „Ekstra”, padėtimi Klaipėdoje susidomėta ir Vilniuje.

Seimo Liberalų frakcijos atstovai paprašė Valstybinės mokesčių inspekcijos ištirti, iš kokių pajamų buvusi apskrities viršininkė V.Lukošienė įsigijo prabangų namą ant jūros kranto.

Politikams kilo abejonių, ar vadovaudama apskričiai susikompromitavusi valdininkė galėjo teisėtais būdais gauti pajamų namui prestižiniame aptvertame kvartale įsigyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Keliai jūros link – tik išrinktiesiems"

  1. Pilietis,

    judėjimo laisvės apribojimas,teritorijos pasisavinimas-nusikaltimas,o su nuskatėliais kalba turi būti trumpa-BAUSMĖ. Tai būtu lagiška demokratinėje piliečių valstybėje.
    Betgi nusikaltėliai ne piliečiai,o antžmogiai,kuriems nusišikti ant piliečių, nes netgi piliečių [absoliučios daugumos] atstovė ponia Simonavičiūtė žada TARTIS su nusikaltėlių bendruomene. Vargšelė,užjaučiu-čia ne Europa,čia LIETUVA

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.