Gerumas nelaukia specialios dienos

Moksleiviai ir saviveiklininkai mezga kojinaites neišnešiotiems naujagimiams

Vakar Kauno medicinos universiteto (KMU) Neonatologijos klinikos Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje buvo gydoma 17 mažylių. Net 12 iš jų – neišnešioti naujagimiai, kurie be sudėtingos aparatūros tiesiog neišgyventų. Šios klinikos Naujagimių ligų skyriuje, kuriame yra 80 vietų, gydomi 86 vaikučiai, nemaža dalis jų taip pat neišnešioti.

Šaunių moterų grupė iš Kauno apskrities archyvo, šokių kolektyvo „Džiaukis” nariai ir S.Lozoraičio mokyklos mokiniai vakar jiems atnešė tiek miniatiūrinių kojinaičių, kad jų užteko visiems ligoniukams. Vilnos plaukeliai masažuoja pėdeles ir jau seniai tapo pripažinta slaugos priemone.

Atėję anksčiau laiko

„Praverkiau visą mėnesį, kol mano dvynukai buvo reanimacijoje. Kankino nerimas, baimė ir nežinia. Mano vaikučiai gimė vos 26 savaičių, dabar jiems jau 34-ios, todėl tikiuosi, kad blogiausia – praeityje”, – nedrąsiai šypsosi Vaida Šulcienė.

KMU Neonatologijos klinikos slaugos koordinatorė Natalija Skorobogatova prisimena, kad Vaida bijodavo net valandai išeiti iš Klinikų teritorijos. Moteriai atrodydavo, kad jos vaikučiai ramiau jaučiasi ir geriau auga, kai ji šalia. Labai norėjo, kad jie greičiau būtų perkelti į jos palatą.

Dabar V.Šulcienė visą parą pati prižiūri inkubatoriuose augančius kūdikius. Jei jai kiltų bent menkiausias įtarimas, palatoje esančiu telefonu išsikviestų medikus. Savaitgaliais iš Klaipėdos atvažiuoja mažylių tėtis Ričardas, tuomet broliukas bei sesytė išimami iš inkubatoriaus ir snaudžia paguldyti ant tėvų krūtinių.

„Normaliu gimdymu galima vadinti tą, kuris prasideda po 39-40 nėštumo savaičių. Šie vaikučiai gimė visai mažučiai – berniukas svėrė šiek tiek daugiau nei kilogramą, o mergytė – 887 gramus. Per du mėnesius jų svoris jau padidėjo beveik dvigubai”, – sako N.Skorobogatova. Matuojant įprastiniais terminais, Tautvydas ir Živilė ateiti į šį pasaulį turėtų dar po penkių savaičių.

Neatsitiktiniai lankytojai

Šokių kolektyvas „Džiaukis” prie LNK televizijos paskelbtos akcijos prisijungti nutarė paraginus KMU Naujagimių ligų skyriaus vyresniosios slaugytojos Janinos Ribelienės, kuri yra šio kolektyvo narė. Ji nurodė ir pageidaujamą modelį – 5-6 centimetrų ilgio pėdutė ir 7-8 centimetrų aukščio kulkšnis.

Su S.Lozoraičio mokykla Neonatologijos kliniką sieja prieš metus pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. „Kojinyčių, kepuryčių, liemenių, šiltų užklotėlių mezgimas, antklodėlių siuvimas, pedagogų nuomone, yra puiki smurto prieš vaikus prevencinė priemonė. Moksleiviai nuoširdžiai domisi vos 600 gramų sveriančio naujagimio galimybėmis išgyventi, augti ir būti tokiems pat kaip ir jie. Džiugina jaunimo noras juos panešioti, priglausti, sūpuoti. Ypač tuos, kuriuos paliko tėvai. Tokių per metus būna apie trisdešimt”, – sako KMU Neonatologijos klinikos vadovė Eglė Morkūnienė.

Reikia naujos aparatūros

KMU Neonatologijos klinika drauge su Akušerijos ir ginekologijos klinika sudaro Perinatologijos centrą, kuriame priimami rizikingais įvertinti gimdymai ir į kurį kasmet iš kitų gydymo įstaigų pervežama per pusė tūkstančio neišnešiotų naujagimių. Tad Kaune gydomi neišnešioti ir ypač sunkiai sergantys naujagimiai iš Klaipėdos, Telšių, Šiaulių, Marijampolės, Alytaus apskričių. Pernai čia buvo gydoma per 3000 naujagimių.

Išgelbėti trapiai gyvybei reikalinga ypač tiksli, moderni ir brangi aparatūra. Prieš dešimt metų Šveicarijos vyriausybė ženkliai parėmė Kauno klinikas: gauti moderniausi inkubatoriai, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai. Deja, aparatūra greitai sensta, pradeda netiksliai matuoti kraujospūdį, netiksliai dozuoti medikamentus ir gali įvykti nepataisoma žala: mažylis augs su negalia. Ligoninė savo lėšomis bando atnaujinti aparatūrą – vienas monitorius ar dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas kainuoja 80 tūkstančių litų, o vienas inkubatorius 60 tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.