Prekybininkai veržiasi į daugiabučių erdvę

Gyventojai susirūpinę užmojais po jų langais statyti parduotuvę

Prekybininkų planai tarp daugiabučių namų įkurdinti triukšmingas prekybos arba kitokias komercines įmones gąsdina aplinkinius gyventojus, kad bus sudrumsta vadinamųjų miesto miegamųjų mikrorajonų ramybė. Nors žmonės pagal nustatytą tvarką ir kviečiami į detaliųjų planų projektų svarstymus, tačiau realiai jie nieko nesužino apie būsimą objektą.

Tikėjosi ramaus gyvenimo

Ukmergės gatvės 9A namo gyventojai, prieš kelerius metus pirkdami butus naujai pastatytame daugiabutyje, tikėjosi ramaus gyvenimo, nes šalia esančiame žemės lopinėlyje nebuvo numatyta jokia komercinė veikla. Oficiali sklypo paskirtis buvo – nedidelio gyvenamojo namo statyba. Tačiau susigrąžinę šį sklypą savininkai pardavė ji bendrovei „VP Market”, kuri prašo pakeisti sklypo paskirtį, kad galėtų čia statyti parduotuvę. Ji turėtų išdygti už 16 metrų nuo gyvenamojo namo.

„Eigulių mikrorajonas garsėja kaip miegamasis, todėl čia įsigijęs butą tikėjausi ramaus gyvenimo, – sako minėto namo gyventojas Vitalijus Varzovas. – Nauja parduotuvė tik padidins triukšmą, oro taršą, mano gyvenimo sąlygos pablogės, o būstas nuvertės”.

Tą patį Eigulių seniūnijoje tvirtino ir kiti namo gyventojai, vakar atėję į detalaus plano svarstymą su „VP Market” atstovais. Pasak jų, netoliese jau yra trys prekybos centrai, iki kurių tik penkios minutės kelio pėsčiomis ir jiems dar vienos parduotuvės po langais nereikia.

Kiemus užgriozdintų automobiliai

Gyventojai „VP Market” projektų vadovo Viktoro Rinkevičiaus teiravosi, ar ne per maža parduotuvei skirta 15 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. „Juk tada pirkėjai mašinas statys mūsų kieme”, – kalbėjo žmonės. Pasak jų, prie Kalniečių ir Ukmergės gatvės sankryžos esančiame kvartale gyvena daug jaunų šeimų su mažamečiais vaikais ir padidėjęs transporto srautas tik pablogins jų saugumą.

Gyventojams nerima kelia ir triukšmas, kai paryčiais prekes atveš sunkiasvorės mašinos. Taip pat nežinia, kur bus sumontuota ventiliacinė įranga, kokios iš tikrųjų paskirties bus pastatas – prekybos centras su kavinėmis, ar tik parduotuvė.

V.Rinkevičius teigė, kad tai pirminis projektas, ir gyventojų pasiūlymai bus išnagrinėti. Tačiau jis nieko negalėjo pasakyti, koks tai bus objektas, ir nusakė tik apytikrį prekybos salės plotą – apie 500 kv. m. „Pastato detalės paaiškės tik parengus techninį projektą, o dabar mes svarstome detalųjį planą”, – kalbėjo jis. „Bet tada traukinys jau bus nuvažiavęs”, – replikavo gyventojai.

Siūlė pasikliauti valdžios tarnybomis

V.Rinkevičius tvirtino, kad jo įmonė nesuinteresuota konfliktuoti su žmonėmis ir jos tikslas sukurti patrauklų prekybos tinklą. „Pagaliau visada turite galimybę kreiptis į Savivaldybės architektus, statybos inspektorius, jei manysite, kad pažeidžiami jūsų interesai, taip pat ir su ventiliacijos triukšmu – atvykę higienistai išmatuos jo lygį ir, jei jis viršys normas, privalėsime į tai atsižvelgti”, – kalbėjo jis.

Po susirinkimo žmonės tvirtino, kad iš tokių svarstymų mažai naudos. „Man tenka dalyvauti jau antrame tokio pobūdžio aptarime ir iš to nematau naudos, nes pateikiamas tik žemėtvarkinis projektas, bet nieko nežinoma, kas realiai jame bus, o prasidėjus statyboms daryti įtaką būna sunku, nes į techninio projekto svarstymą gyventojai jau nekviečiami”, – kalbėjo V.Varzovas.

Gyventojams siūloma loterija

Eigulių seniūnas Ovidijus Adomaitis „Kauno dienai” teigė, kad šiame mikrorajone yra ir daugiau grąžintų savininkams sklypų. „Jeigu savininkai parduos juos verslininkams, panašių interesų konfliktų gali kilti ir daugiau”, – sako jis.

Savivaldybės įmonės „Kauno planas” projektų vadovas Nerijus Stanionis mano, kad nevertėtų skubėti keisti sklypų statusus ir leisti juose statyti komercinius objektus. „Pirmiausia reikėtų atlikti specialią studiją, išsiaiškinti, kiek tokiuose mikrorajonuose reikia vietos automobilių aikštelėms, žaliesiems plotams, kitos paskirties objektams, ir tada spręsti, ką ten būtų galima statyti”, – kalbėjo N.Stanionis.

Architektas Audrys Karalius mano, kad dabar taikoma sistema, kai visuomenė svarsto tik detalųjį planą, yra ydinga. „Dalyvaujame savotiškoje loterijoje, juk niekas nežino, ar tas naujas objektas papuoš aplinką, ir tenka pasikliauti architekto ir verslininkų gera valia”, – mano jis. Pasak architekto, tai neišvengiamai sukelia gyventojų ir verslininkų konfliktą. „Miegamuosiuose mikrorajonuose savininkai atgavę žemę ją perparduoda, bet tai tik labai mažai daliai išsprendžia nekilnojamojo turto grąžinimo problemą, todėl verta pagalvoti, ar apskritai tokiose vietose tai reikia daryti”, – svarstė A.Karalius.

Įstatymai savininkų pusėje

Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius tvirtina, kad sunku pakeisti esamą sistemą. „Juk verslininkas negali investuoti šimtų tūkstančių litų į techninio projekto rengimą, kai dar neaišku, ar visuomenė jo neatmes arba nepatvirtins miesto Taryba”, – teigė jis. Pasak vedėjo, žmonės viešame svarstyme susipažįsta su objekto paskirtimi ir gali raštu pateikti savo pageidavimus, kurie pateikiami Savivaldybei su detaliuoju planu.

„Taip pat į šiuos siūlymus privaloma atsižvelgti ir rengiant techninį projektą. Arba apskritai blokuoti statybą, jei tam yra argumentų”, – sakė N.Valatkevičius.

Jo teigimu, Savivaldybė negali uždrausti savininkui atsiimti žemės miegamajame mikrorajone. „Įstatymas įpareigoja grąžinti nekilnojamą turtą, o jei tam ir prieštarautume, pralaimėtume teisme”, – tvirtino tarnautojas.

Prieš kelerius metus verslininkų sumanymas steigti parduotuves arti daugiabučių žlugo. Ašigalio gatvėje ir dabar stūkso apleisti planuoto parduotuvių tinklo „Dama” statiniai. Tada gyventojų nesuviliojo galimybė nubėgti nusipirkti duonos su šlepetėmis. Ar neatsitiks taip ir šį kartą?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.