„Žalgiris” klupti nebegali

Antrosiose Eurolygos TOP-16 rungtynėse Kauno krepšininkų varžove bus J.Kazlausko treniruojama Pirėjo „Olympiakos” ekipa

Kauno „Žalgirio” krepšininkams šio vakaro Eurolygos rungtynėse reikalinga pergalė bet kokia kaina. Antrąjį TOP-16 varžybų mačą žalgiriečiai žais išvykoje su Pirėjo „Olympiakos” (Graikija) – komanda, pastaruoju metu demonstruojančia labai gerą žaidimą.

Praėjusią savaitę „Olympiakos” nugalėjo Eurolygos reguliariojo sezono lyderę Malagos „Unicaja” (Ispanija), o „Žalgiris” namuose 85:86 pralaimėjo Barselonos „Winterthur FCB” (Ispanija). Dar viena nesėkmė Lietuvos čempionus užspeistų į kampą.

Į Graikiją turėjo atvykti naktį

„Žalgirio” krepšininkai, nepaisant jų laukusios sunkios kelionės, į Graikiją per Frankfurtą vakar po pietų išskrido labai susikaupę ir pasirengę kovoti iš paskutiniųjų. Atėnuose Kauno komanda turėjo nusileisti tik pirmą valandą nakties, o iš ten jų dar laukė keliasdešimt kilometrų kelionė autobusu iki Pirėjo.

Komandos vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas džiaugėsi, jog kol kas visiems žaidėjams pavyko išvengti šalyje siaučiančio gripo ir jie yra sveiki.

„Po mačo su Barselonos komanda buvome nusivylę, tačiau šis skaudus pralaimėjimas mums suteikė pasitikėjimo savo jėgomis, supratimą apie pačius save – mes galime kautis ir pakeisti mačo eigą net ir būdami labai sudėtingoje situacijoje. Tai buvo impulsas, postūmis kitoms dvikovoms. Su „Olympiakos” kovosime visas keturiasdešimt minučių. Kol kas mūsų pergalių sąskaita šiame etape yra tuščia, tačiau mes darysime viską, kad nulio nebeliktų”, – kalbėjo „Žalgirio” kapitonas Tanoka Berdas.

Tokias kovingas žalgiriečių nuotaikas iš anksto numatė ir buvęs Kauno komandos strategas Jonas Kazlauskas, dabar vadovaujantis „Olympiakos” ekipai: „Kauno krepšininkai, pralaimėję pirmąją dvikovą namuose, žūtbūt sieks pergalės šįvakar. Tad mūsų laukia sunkios rungtynės, bet jos vienodai sunkios būna žaidžiant ir namie, ir išvykoje”.

J.Kazlausko teigimu, didžiausią dėmesį jo auklėtiniai turės skirti gynybai trijų sekundžių zonoje.

Įspūdingi T.Ednio rodikliai

„Olympiakos” įžaidėjas Tajusas Ednis, buvęs „Žalgirio” ekipos gynėjas, pripažintas naudingiausiu Eurolygos turnyro vasario mėnesio žaidėju.

Graikijos klubas vasario mėnesį laimėjo visas trejas rungtynes – 99:70 sutriuškino Zagrebo „Ciboną” (Kroatija), 84:75 privertė pasiduoti Milano „Armani Jeans” (Italija) ekipą, o TOP-16 turnyro pirmojo turo mače 87:84 nugalėjo „Unicaja” komandą, nutraukęs pastarosios 11 pergalių iš eilės seriją šio sezono varžybose.

178 cm ūgio T.Ednis šiose trejose rungtynėse savo klubui vidutiniškai pelnė po 19,6 taško, atliko po 9 rezultatyvius perdavimus bei atkovojo po 6 kamuolius.

Į Zagrebo ekipos krepšį jis įmetė 24 taškus (11 perdavimų ir 7 atkovoti kamuoliai), Milane surinko 17 taškų (9 perdavimai ir 4 atkovoti kamuoliai), o mače prieš reguliariojo sezono lyderę Malagos komandą amerikietis pelnė 18 taškų (7 rezultatyvūs perdavimai ir 7 atkovoti kamuoliai) bei pirmą kartą per du pastaruosius sezonus Eurolygos turnyre blokavo varžovo metimą.

Žada kovoti agresyviai

„Uždengti Tajusą Ednį bus viena svarbiausių užduočių kovojant dėl pergalės. Šis įžaidėjas yra tikras komandos variklis ir pastaruoju metu žaidžia labai gerai. Vienas kuris nors mūsų žaidėjas nepajėgs jo sustabdyti, nes Edniui statoma daug užtvarų, todėl reikės ir aukštaūgių pagalbos, – kalbėjo G.Krapikas. – Tačiau tai nereiškia, kad užteks sutelkti gynybą prie Ednio ir viskas bus gerai. Šis gynėjas puikiai bendradarbiauja su priekinės linijos žaidėjais, o tai jau yra komandos privalumas. Ir tokių privalumų pastarosiomis savaitėmis puikiai žaidžianti „Olympiakos” ekipa turi ne vieną”.

G.Krapiko teigimu, mačo nugalėtoją lems ne kažkokie taktikos dalykai, o žaidėjų pasirengimas kovai: „Visos komandos vienos apie kitas žino pakankamai daug, o naujų derinių kiekvienoms rungtynėms neprigalvosi. Manau, daugiau lems krepšininkų pasirengimas kovoti visas 40 minučių, kaip parodė mūsų dvikova su Barselonos ekipa. Todėl šįkart nuo pirmųjų minučių ketiname žaisti agresyviai ir parodyti varžovams, kad atvykome pergalės”.

Statistikos veidrodyje

„Olympiakos”, kuriam atstovauja dar du lietuviai – Renaldas Seibutis ir traumą besigydantis Eurelijus Žukauskas – Graikijos čempionate užima antrąją vietą, laimėjęs 14 rungtynių iš 17 galimų.

Praėjusį savaitgalį Graikijoje, kaip ir Lietuvoje, vyko „Visų žvaigždžių” rungtynės, kuriose šios šalies krepšininkai kovojo su lygos užsieniečiais. Mačas baigėsi lygiosiomis – 97:97, o naudingiausiuoju žaidėju buvo pripažintas 206 cm ūgio įspūdingo stoto „Olympiakos” vidurio puolėjas Sofoklis Skortsanitis, pelnęs 20 taškų ir pataikęs du tritaškius.

Eurolygos reguliarųjį sezoną Pirėjo ekipa iškovojo 7 pergales, patyrė 7 pralaimėjimus ir B grupėje užėmė penktąją vietą. Graikų klubas dukart žaidė su Vilniaus „Lietuvos rytu” ir pasidalijo pergalę.

Vienintelis T.Ednis Eurolygos mačuose žaidžia vidutiniškai po 30 minučių, kitiems krepšininkams tenka mažesnis krūvis. T.Ednis pelno po 14,7 taško ir atlieka po 4,7 rezultatyvaus perdavimo, Kvinsis Liuisas įmeta po 10,7, S.Skortsanitis – po 10,4 taško.

„Olympiakos”, įvertinus reguliarųjį sezoną ir pirmąsias TOP-16 rungtynes, dvitaškius meta 49,8 proc. taiklumu, tritaškius – 33,6 proc., baudas – 70,9 proc. Graikų klubas vidutiniškai atkovoja 29,3 kamuolio, perima 8,8, klysta 12,5 karto.

„Žalgiris” pataiko 50,8 proc. dvitaškių, 35 proc. tritaškių, 73,6 proc. baudų, atkovoja po 35,4 kamuolio, perima po 8,1 ir padaro po 14,6 klaidos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.