Neišnešioti vaikai linkę į depresiją

Per ankstyvas gimimas veikia asmenybės formavimąsi

Žurnalas „Pediatrics” rašo, kad gerokai prieš numatytą gimdymo datą gimę vaikai dažniausiai užauga užsidarę ir labiau linkę į depresiją nei laiku gimę vaikai.

Šiuolaikinė akušerija gimdymą iki 37 savaitės vertina kaip priešlaikinį, o gimusį kūdikį laiko neišnešiotu.

Tyrime, kurį atliko Londono psichiatrijos instituto mokslininkai, dalyvavo 18 ir 19 metų vaikinai bei merginos, gimę 1979-1981 metais. 108 jaunuoliai buvo gimę neišnešioti, iki 33 nėštumo savaitės; 67 jų bendraamžiai gimė laiku (palyginimo grupė).

Visi dalyviai atsakinėjo į klausimus apie charakterio ypatybes ir asmenybės savybes.

Išanalizavus anketas paaiškėjo, kad gimę neišnešioti vėliau jaučia didesnį nerimą ir yra labiau užsidarę negu jų bendraamžiai. Pavyzdžiui, jų ekstravertiškumo lygis buvo žemesnis, o tai rodo iniciatyvumo, komunikabilumo ir socialinės adaptacijos stoką. Be to, neišnešioti gimę žmonės buvo labiau neurotiški, jiems būdingas emocinis nestabilumas, nerimas ir per menka savivertė.

Per ankstyvas gimimas labiausiai veikė merginų asmenybės formavimąsi.

Tyrimo vadovas Metju Elinas sakė, kad apklausos metų išaiškinti neišnešiotų gimusių žmonių asmenybės bruožai rodo, jog jie linkę į depresiją, juos kamuoja nerimas.

Dar nėra žinoma, kodėl priešlaikinis gimdymas veikia asmenybės formavimąsi. Vis dėlto, tyrinėtojai pateikė keletą teorijų, aiškinančių šį dėsningumą.

Metju Elinas mano: kadangi viena svarbiausių priešlaikinio gimdymo priežasčių – infekcija, negalima atmesti jos poveikio vaiko smegenims.

Kitas galimas veiksnys – buvimas inkubatoriuje bei laikinas izoliavimas nuo tėvų. Neatmetamas ir genetinių veiksnių, tai yra iš motinos paveldėtų charakterio savybių, vaidmuo.

Tyrinėtojai planuoja tęsti darbą ir išsiaiškinti, kuri teorija yra teisingiausia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.