Papūgos sugeba kalbėti protingai

Papūgos – ne vienintelės apdovanotos kalbos dovana. Išmokti kalbėti gali ir kai kurie kiti augintiniai.

Naudoja liežuvį ir snapą

Žmonės įvairiems garsams išgauti naudoja balso stygas, viršutinę plaučių dalį, liežuvį, lūpas, gomurį ir sinusus. Paukščiai, žinoma, neturi lūpų ir jų liežuviai nėra tokie lankstūs. Tačiau papūgos žodžių tarimui sugeba panaudoti savo liežuvius ir snapus.

Papūgos liežuvis yra ilgas ir storas, taip pat ji sugeba reguliuoti išeinančio oro srautus ir taip atkuria girdėtų garsų dažnius ir tonus. Paukščių gerklose taip pat nėra ir balso stygų, taigi paukščiai išgauna garsą trachėjos apačioje esančiu Eustachijaus vamzdžiu.

Šio formą ir skleidžiamus garsus kontroliuoja bronchų raumenys. Manoma, kad garsai išgaunami orui praeinant pro Eustachijaus vamzdyje esančios membranos plyšelius. Paukščio skleidžiamų garsų tembrą taip pat nulemia ir sparnuočio rūšis. Taip yra todėl, kad skirtingų rūšių paukščiai turi ne vienodo ilgio trachėjas ir skirtingus prie plaučių esančių oro maišelių tūrius. Pavyzdžiui, kai kurių veislių papūgos gali lygiagrečiai išgauti du garsus, atskirai kontroliuodamos kiekvieno broncho oro srautus.

Mokėjo 1000 žodžių

Ar paukščių kalbėjimas tėra tik paprastas garsų pamėgdžiojimas, o gal šie gyvūnai supranta ištariamų žodžių reikšmę? Visa tai priklauso nuo mokytojo. Jei savo augintiniui paprasčiausiai kartojame žodžius, tai jo kalba bus vien tik garsų pamėgdžiojimas.

Ir visai kas kita, jei, mokydami tam tikrus žodžius, paukščiui rodysime, ką jie reiškia. Tokiu atveju sparnuotis išmoks žodžius naudoti pagal paskirtį, t.y. „kalbėti protingai”. Šitaip kalbėti išmokyti paukščiai žmonių kalba netgi gali išsakyti savo norus.

Ypač gerai kalbėjimo mokosi papūgos. Taip yra dėl jų savito gyvenimo būdo – papūgiukai turi žymiai mažiau instinktų nei kiti paukščiai, o išgyvenimo ir maisto susiradimo gudrybių išmoksta iš savo tėvų. Taigi papūgos yra tarytum paukščiai-studentai, sugebantys įsiminti žinias.

Tačiau papūgos – ne vieninteliai paukščiai, sugebantys pamėgdžioti garsus. Mainai (Azijos varnėnai) ir varnos taip pat labai gabūs.

Gabiausia papūga pasaulyje – Afrikos pilkoji, kurią augino Londone gyvenanti šeima. Ji mokėjo pasakyti 1000 žodžių.

Kiti gyvūnai nekalba dėl to, kad jų liežuvis ir gerklė tam nepritaikyti. Pavyzdžiui, šunys turi plonus ir ilgus liežuvius, o norint kalbėti, jis turi būti ne tik ilgas, bet ir storas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.