Už nevykusį sandėrį parlamentarai atsakomybę verčia Vyriausybei

Seimo tyrimo komisija, nagrinėjanti bendrovės „Alita” privatizavimo istoriją, prakalbo apie apkaltinamąjį nuosprendį Vyriausybei

Komisijos pirmininkas, Darbo partijos frakcijos narys Jonas Pinskus po vakarykščio komisijos posėdžio, į kurį buvo pakviestas Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas, pareiškė, jog komisijoje baigia susiformuoti nuomonė, kad privatizuojant vieną didžiausių Lietuvoje alkoholio bendrovių „Alita”, Vyriausybė padarė daug teisinių pažeidimų.

Žada kreiptis į Konstitucinį Teismą

Vienas didžiausių pažeidimų, J.Pinskaus nuomone, yra tas, jog nebuvo skelbtas antras „Alitos” privatizavimo konkursas, kai iš pirmojo buvo eliminuotas didžiausią kainą už įmonę pasiūlęs Italijos verslininkas Luidžitercas Boska. Atsakomybė už tai, pasak komisijos pirmininko, tenka Vyriausybei.

„Privatizavimo komisija tik pritarė, Valstybės turto fondas tik pritarė, o patį sprendimą priėmė Vyriausybė, todėl atsakomybė tenka Vyriausybei, jeigu iš tikrųjų pripažinsime, kad buvo padaryti pažeidimai”, – vakar sakė J.Pinskus.

Žurnalistų paklaustas, ar tuomet, jeigu ši nuomonė bus išreikšta ir komisijos išvadose, bus keliamas Vyriausybės ir premjero atsakomybės klausimas, J.Pinskus neatmetė tokios galimybės.

Komisijos pirmininkas taip pat pareiškė, kad komisija svarsto galimybę kreiptis į Konstitucinį Teismą ir paprašyti, kad jis ištirtų ir įvertintų, ar Vyriausybės sprendimas, patvirtinantis „Alitos” privatizavimą, yra teisėtas ir neprieštaraujantis įstatymams.

J.Pinskus į daugelį žurnalistų klausimų atsakė abstrakčiomis frazėmis arba tvirtino negalįs apie tai kalbėti. Priežastis paprasta: pasak komisijos pirmininko, apie 80-90 proc. dokumentų, su kuriais dirba komisijos nariai, yra gauti iš specialiųjų tarnybų ir yra arba su grifu „slaptai” arba juose yra komercinės paslaptys. Dėl to ir komisijos posėdžiai vyksta be pašalinių asmenų.

Atsižvelgta į ekonominius interesus

Vakar į komisijos posėdį atvyko ir į klausimus atsakinėjo Ministras Pirmininkas A.Brazauskas. Po to premjeras už durų laukiantiems žurnalistams pareiškė, kad „Alitos” privatizavimas neprieštaravo teisės aktams ir vyko teisingai. Premjero teigimu, „Alitos” privatizavimas vykdytas atsižvelgiant į ekonominius valstybės interesus.

„Jeigu konkursas būtų buvęs atšauktas ir paskelbtas naujas, be abejo, už 50 mln. litų „Alita” nebūtų parduota ir valstybė turėtų nuostolių”, – tvirtino A.Brazauskas, pridurdamas, jog Vyriausybė, prieš priimdama sprendimą dėl privatizavimo konkurso rezultatų, konsultavosi su prokuratūra ir kitomis valstybės institucijomis.

Tačiau komisijos pirmininkas sukritikavo tokį A.Brazausko pareiškimą. „Iš neteisės negali kilti teisė”, – trumpai pareiškė J.Pinskus.

„Turime dokumentų, kad ir nepriklausomi advokatai, ir Seimo Antikorupcijos komisija, ir Generalinė prokuratūra, ir kai kurios kitos valstybinės institucijos pateikė išvadas dėl galimo neskaidraus „Alitos” privatizavimo. Tačiau į tai Vyriausybė neatsižvelgė”, – sakė komisijos pirmininkas J.Pinskus.

Tikisi vieningo sprendimo

J.Pinskus vakar pareiškė, kad komisija dar kartą kreipsis į parlamentą, kad šis antrą kartą pratęstų jos darbo laiką. Priežastis tam yra – iki šiol nėra pasibaigęs teismo procesas dėl L.Boskos pašalinimo iš „Alitos” privatizavimo konkurso.

J.Pinskus vakar taip pat sakė, jog jis tikisi, kad jo vadovaujamos komisijos nariai dėl išvadų balsuos vieningai ir nė vienas jų nepareikš atskirosios nuomonės. Komisija turi atsakyti į klausimus, kodėl „Alitos” privatizavimo konkurso laimėtoju buvo pripažintas mažiausią kainą pasiūlęs pirkėjas, kuo remiantis didžiausią kainą pasiūlęs pirkėjas iš konkurso buvo pašalintas, ir ar tokiais veiksmais nebuvo padaryta žalos valstybei.

Bendrovę „Alita” privatizavo ir dabar valdo jos vadovų komanda. Už 83,8 proc. „Alitos” akcijų valstybei buvo sumokėta 58,05 mln. litų – 8,05 mln. litų daugiau nei pradinė pardavimo kaina.

Tuo tarpu nesėkmingai „Alitos” privatizavime dalyvavęs Italijos verslininkas L.Boska iš Valstybės turto fondo (VTF) bandė prisiteisti 1,7 mln. litų kompensaciją, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas praėjusių metų pabaigoje atmetė verslininko ieškinį. Verslininkas teigia buvęs neteisėtai pašalintas iš „Alitos” privatizavimo konkurso. Tuo tarpu VTF tvirtina, kad jis nustatytu laiku neatvyko parafuoti „Alitos” privatizavimo sutarties.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.