Partijos deklaruoja milijonus

Nors pernai nebuvo visuotinių rinkimų, politinių organizacijų finansinėse ataskaitose – šešiaženkliai skaičiai

Politinės partijos atsiskaito Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) už praėjusius finansinius metus. 2005-aisiais nebuvo jokių visuotinių rinkimų, tik Kėdainių vienmandatėje apygardoje rudenį buvo išrinktas naujas Seimo narys. Todėl partijos išleido gerokai mažiau lėšų nei 2004 metais, kai vyko net trejos brangiai atsiėjusios rinkimų kampanijos. Išlaidos rašomos šešiaženkliais, kartais netgi septynženkliais skaičiais. Didesnę dalį savo išlaidų politinės organizacijos pernai padengė iš valstybės biudžeto suteiktų dotacijų, tačiau apstu buvo ir rėmėjų.

Atnešė ne visos

Kasmet iki kovo 1 dienos visos Lietuvoje oficialiai įregistruotos partijos turi pateikti VRK savo finansinės veiklos ataskaitas už praėjusius metus. Šiemet nemaža dalis politinių organizacijų pateikė savo ataskaitas kiek anksčiau nustatyto termino.

Iki vakarykščio vakaro VRK gavo 23 iš 36 įregistruotų partijų ataskaitas. Tarp jų yra ir Seime atstovaujamų valdančiųjų Socialdemokratų, Valstiečių liaudininkų partijų bei Naujosios sąjungos (socialliberalų), taip pat opozicinių Tėvynės sąjungos ir Liberalų demokratų partijos finansinės deklaracijos.

Lietuvos socialdemokratų partija nurodė, kad jos pajamos pernai buvo 1 milijonas 876 tūkstančiai litų. Iš jų 750 tūkst. litų sudarė pagal įstatymą mokama valstybės biudžeto dotacija. Partijos išlaidos per 2005-uosius siekė 1,763 mln. litų.

Naujoji sąjunga deklaravo gavusi 681 tūkst. litų pajamų. Biudžeto dotacija socialliberalams pernai siekė 205 tūkst. litų, kompensacija už politinės kampanijos išlaidas – beveik 163 tūkst. litų. Naujoji sąjunga išleido tik 285 tūkst. litų, tai yra beveik triskart mažiau, nei gavo pajamų.

Valstiečiai liaudininkai pernai gavo 702 tūkst. litų pajamų. Iš biudžeto šiai partijai atseikėta 237 tūkst. litų, kompensacija už 2004-ųjų politines kampanijas siekė 119 tūkst. litų.

Operacijos su turtu

Tėvynės sąjunga deklaravo 844 tūkst. litų pajamas ir 908 tūkst. litų išlaidas, mat po 2004-ųjų konservatoriai dar turėjo 118 tūkst. litų likutį. Biudžeto dotacija šiai partijai siekė 487 tūkst. litų, kompensacija už išlaidas politinės kampanijos metu – 149 tūkst. litų.

Tėvynės sąjunga nurodė per 2005-uosius už 200 tūkst. litų formaliai įsigijusi patalpas Vilniaus senamiestyje, kurios buvo suteiktos šiai partijai lengvatinėmis sąlygomis kaip valstybės parama politinei organizacijai. Iki metų pabaigos šiose patalpose buvo atliktas kapitalinis remontas už daugiau kaip 9 mln. litų. Už jį konservatoriai statybos organizacijai atsilygino dalimi suremontuotų patalpų – 7 butais, sporto klubu, automobilių stovėjimo aikštele.

Liberalų demokratų partija nurodė gavusi 568 tūkst. litų, iš jų valstybės biudžeto dotacija sudarė 244 tūkst. litų, taip pat 67,5 tūkst. litų kompensacija už 2004 metų Seimo rinkimų kampanijos išlaidas.

Lauks inspektorių išvados

Šiandien laukiama likusių politinių organizacijų, tarp jų ir Darbo partijos bei Liberalų ir centro sąjungos galutinių finansinių ataskaitų už praėjusius metus. Tiesa, jau turimos šių partijų deklaracijos apie pernai gautas aukas iš fizinių ir juridinių asmenų. Pagal tai absoliutūs rekordininkai yra liberalcentristai, kurie nurodė gavę daugiau kaip 1,2 mln. litų aukų. Paaukojimai „darbiečiams” – beveik dvigubai mažesni.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, mokesčių inspektoriai turės per mėnesį patikrinti visas pateiktas ataskaitas ir pateikti savo išvadas, ar nenustatyta pažeidimų finansinėje apskaitoje.

Nuo inspektorių išvados priklausys, ar visos partijos, kurioms priklauso, gaus šiemetines dotacijas iš biudžeto. Devynioms didžiausioms partijoms per šiuos metus turi būti paskirstyta rekordinė 10 mln. litų suma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.