Lietuviški miltai ir graikiški ryžiai varguoliams

Kaune labdaringų grūdų produktų pageidauja tik pusė mažas pajamas turinčių žmonių

Europos Komisija Lietuvai skyrė daugiau kaip už 9 mln. maisto produktų iš intervencinių atsargų vargingai gyvenantiems žmonėms paremti. Ši parama, kurios iš Europos Komisijos prašė Žemės ūkio ministerija, bus išdalyta per nevyriausybines labdaros organizacijas. Tačiau šios labdaros dalijimo mechanizmas nėra tobulas.

Trys labdaros vykdytojai

Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktoriaus Rimanto Krasuckio teigimu, konkursą labdarai organizuoti laimėjo Lietuvos „Caritas”, Raudonojo Kryžiaus draugija ir Lietuvos labdaros-paramos fondas „Lietuvos ir JAV iniciatyvos”. Varguoliams bus dalijami miltai ir makaronai, pagaminti iš Lietuvoje užaugintų kviečių bei iš Graikijos atvežti ir Lietuvoje perdirbti ryžiai.

„Šie produktai į sandėlius jau pradėti vežti. Buvo paskelbti konkursai produkcijos perdirbėjams, – „Kauno dienai” sakė pašnekovas. – Miltus gamino uždaroji akcinė bendrovė „Kauno grūdai”, o makaronus – Panevėžio akcinė bendrovė „Malsena”. – Mūsų tikslas – užtikrinti, kad labdara pasiektų visus Lietuvos kampelius, ji atitektų tiems, kuriems ji reikalinga”. Paklaustas, ar iš Graikijos atvežti ryžiai yra kokybiški, pašnekovas atsakė, kad baimintis nėra ko – kokybės reikalavimams, kurie yra nemaži, nenusižengta. Juos į kruopas perdirbo bendrovės „Galinta” ir „Skanėja”.

Labdarai reikia… paramos

Kaune šią labdaros akciją patikėta vykdyti religinei bendrijai „Caritas”. Kauno arkivyskupijos „Caritas” direktoriaus kunigo Virginijaus Veprausko teigimu, šios labdaros pageidauja arti 5 tūkstančių žmonių. Sąrašus gyventojų, pretenduojančių per mėnesį gauti tris su puse kilogramo produktų – miltų, kruopų ir makaronų – pateikė Kauno miesto ir rajono socialinių reikalų skyriai ir 11 seniūnijų. Šį produktų davinį vargingai gyvenantieji gaus kartą per mėnesį, iš viso Kaunui bus paskirta 16 tonų miltų, kruopų ir makaronų.

Pasak Savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus vedėjo pavaduotojos Anos Sudžiuvienės, tokią paramą gaus tie gyventojai, kurių pajamos vienam šeimos nariui nuo 2006 metų sausio 1 dienos neviršija 252 litų. Jie buvo kviečiami atvykti į seniūnijas pagal gyvenamąją vietą ir prašyti prašymus dėl paramos grūdų produktais. Sąrašai bus tikslinami iki balandžio pabaigos. Kada bus pradėti dalyti šie grūdų produktai, pašnekovė teigė negalinti pasakyti.

Savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktoriaus Gedimino Jankaus teigimu, menkas pajamas (ne daugiau kaip 252 Lt šeimos nariui) gaunančių žmonių mieste yra apie 10 tūkstančių, tačiau tokios paramos grūdų produktais panoro tik 5 tūkstančiai gyventojų. Didelio poreikio nemokamai gauti 10 litų vertės miltų ir kruopų paketėlius nebuvo. Pašnekovo teigimu, Savivaldybei brangiau atsieis šių paketų dalinimas nei pati labdara.

Seniūnijos neturi patalpų

„Gerai, kad Žemės ūkio ministerija paskelbė tokią labdaros akciją, tačiau nenumatė nei transporto, nei kitų šiai akcijai būtinų išlaidų, – sakė G.Jankus. – Šią labdarą žadantys skirstyti Kauno arkivyskupijos „Caritas” vadovai finansinės pagalbos kreipėsi į Savivaldybę, tačiau tam lėšų neturima. Jokie teisės aktai Savivaldybėms nenumato tokioms akcijoms skirto finansavimo. Pinigai nevyriausybinėms programoms iš šių metų biudžeto jau paskirstyti”.

Laikinai šias gėrybes sutiko priglausti „Kauno grūdai”, bet už šias paslaugas Savivaldybė bendrovei turės mokėti. Vėliau grūdų produktus, pasak G.Jankaus, reikės pervežti į seniūnijas, kur labdara bus dalijama. Dauguma seniūnijų tokiems produktams skirtų patalpų neturi. Manoma, kad būtų daug paprasčiau, jei gyventojai, gavę specialius talonėlius, produktus galėtų atsiimti parduotuvėse.

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros duomenimis, per 7 šių metų mėnesius nepasiturintiems Lietuvos gyventojams numatyta paskirti 9 tūkstančius 30 tonų paramos maisto produktais. Iš Europos Komisijos gauta 16 tūkst. tonų intervencinių kviečių ir 5 tūkst. tonų ryžių, kurie perdirbti į miltus, makaronus ir kruopas.

Maisto produktai bus periodiškai tiekiami į 25 centrus (bazinius sandėlius) Lietuvoje, iš kur padedant labdaros organizacijoms bus paskirstomi aplinkiniams rajonams. Iš viso paramos gaus 184 tūkstančiai gyventojų, atitinkančių Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nustatytus kriterijus. Pirmosios grūdų produktų siuntos jau pristatytos į Šakių, Alytaus ir Varėnos rajonus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.