Girdyklos triumfuoja

Vyriausybei gerokai atpiginus licencijas už prekybą alkoholiu, alumi ir tabako gaminiais, valstybė neteko milijonų litų. Labai padaugėjo ir alkoholio bei alaus prekybos vietų. Girdyklos veikia dienomis ir naktimis.

Sumažino mokesčius

2000 metų gruodžio 15 dieną Vyriausybė išleido nutarimą „Dėl valstybės rinkliavos objektų sąrašo, šios rinkliavos dydžių ir mokėjimo ir grąžinimo tvarkos patvirtinimo”. Šis nutarimas įsigaliojo nuo 2001 m. sausio 1 dienos.

Tada ypač atpigo licencijos, leidžiančios prekiauti alkoholiniais gėrimais, alumi ir tabako gaminiais.

Anksčiau už licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais naktį dirbanti parduotuvė turėdavo sumokėti beveik 100 tūkst. litų per metus. Dabar užtenka sumokėti vienkartinį 800 litų mokestį, ir gali prekiauti daug metų.

Norint pardavinėti alų ir sidrą, mažmenininkui už licenciją reikia sumokėti 200 litų vienkartinį mokestį. Už dalį šiandien Klaipėdoje veikiančių kioskų, kuriuose prekiaujama alumi ir sidru, rinkliava į miesto biudžetą sumokėta dar prieš penkerius metus. Anksčiau už leidimą prekiauti alumi iki 22 valandos kioskų savininkams reikėdavo mokėti 3400 litų per metus.

Neteko pajamų

Savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Zita Žižytė sakė, kad, atpiginus licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, alumi ir tabako gaminiais, Klaipėdos miesto biudžetas kasmet netenka maždaug 5 mln. litų pajamų.

2000 metais mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais Klaipėdos savivaldybė davė 481 licenciją.

Tais metais žyminio mokesčio į biudžetą buvo sumokėta 5 mln. 57 tūkst. litų.

Nuo 2001 metų sausio 1 dienos įsigaliojus Vyriausybės nutarimui, kuriuo neįtikėtinai sumažintos rinkliavos, tais metais išduota žymiai daugiau licencijų mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais ir alumi – 665. Tačiau į miesto biudžetą buvo surinkta jau vos 397 tūkst. litų.

Praėjusiais metais į miesto biudžetą už prekybą alkoholiniais gėrimais, alumi ir sidru surinkti beveik 88 tūkst. litų.

Parduoda neribotai

2004 metų kovo 9 dieną Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymą. Kaip ir anksčiau, nurodyta, jog įstatymo tikslas – mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą, ypač nepilnamečiams, piktnaudžiavimą alkoholiu, jo daromą žalą sveikatai.

Tačiau sudarius palankias sąlygas prekybininkams parduoti alkoholinius gėrimus ir alų bei sidrą, įstatymo tikslai mažiausiai kelia šypseną – svaigiųjų gėrimų galima nusipirkti bet kur ir bet kada. Apie kokį nors bendrojo alkoholio suvartojimo mažinimą nėra nė kalbos. Priešingai, alkoholio suvartojama daugiau.

Pagal Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymą, kuris įsigaliojo nuo 2004 metų gegužės 1 dienos, savivaldybių tarybos turi teisę riboti ar uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais oficialių švenčių ir masinių renginių dienomis. Klaipėdos politikai praėjusiais metais pasinaudojo šia įstatymo nuostata ir per Jūros šventę renginių zonose uždraudė prekiauti alkoholiniais gėrimais ir alumi išsinešant stiklo indais. Po Jūros šventės atliktoje apklausoje dauguma miestiečių palankiai įvertino šį politikų spendimą.

Pailgino tarnavimo laiką

Yra ir daugiau kuriozų, kuriuos mato licencijas duodantys valdininkai.

Pavyzdžiui, alumi ir sidru galima prekiauti kioskuose, kurie turi laikino statinio statusą. Pagal Statybos įstatymą laikinas statinys, skirtas naudoti ne ilgiau kaip 3 metus. Tokiems statiniams yra priskiriami ir kioskai. Tačiau smulkusis verslininkas, įsigijęs neterminuotą licenciją mažmeninei prekybai alumi ir sidru, tarsi tampa neliečiamas – jį saugo Alkoholio kontrolės įstatymas. Kol licencija yra, uždaryti lyg ir niekas neturi teisės. Kartu su licencija kioskai netiesiogiai įgyja teisę gyvuoti ilgiau negu trejus metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.