Nutukimas gydomas ir chirurgiškai

Klaipėdos apskrities ligoninėje praėjusią savaitę atlikta pirmoji Vakarų Lietuvoje laparoskopinė skrandžio mažinimo operacija apjuosiant šį organą specialiu reguliuojamu žiedu.

Šią unikalią operaciją atlikęs Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas Nerijus Kaselis „Vakarų ekspresui” pasakojo, kad tokiu būdu skrandis buvo sumažintas 123 kilogramus sveriančiai moteriai.

„Operacijos metu pacientės skrandis viršutinėje jo dalyje apjuostas specialiu žiedu, dalijančiu šį organą į dvi dalis, – aiškino N. Kaselis. – Kadangi funkcionuojanti skrandžio dalis lieka nedidelė, daug valgyti įpratusiems nutukusiems žmonėms sotumo jausmas atsiranda nuo kur kas mažesnio maisto kiekio.”

Per šimtą kilogramų sverianti moteris ryžosi operaciniam gydymui, nes dėl didžiulio antsvorio turi ne tik estetinių bei psichologinių problemų, bet ir rimtų sveikatos sutrikimų. Jai be perstojo maudžia sąnarius, skauda nugarą, yra sunku vaikščioti. Maža to, nutukimas darbingo amžiaus moteriai išprovokavo širdies ligą.

Gydytojas sakė, kad po operacijos akivaizdžiai pagerėjo pacientės savijauta. Sumažinus skrandį moteris daug mažiau suvalgo – tad sykiu krenta ir jos kūno svoris.

Operuoja abiem būdais

Skrandžio mažinimo operacijos patologiškai nutukusiems žmonėms Klaipėdos apskrities ligoninėje daromos nuo praėjusių metų vasaros. Šias operacijas atliekantis N. Kaselis nutukimo gydymo metodus įvaldė stažuodamasis Danijoje.

Pasak chirurgo, pasaulyje yra daug technologijų, pagal kurias mažinamas skrandis. Tačiau pažangiausi esą tik du metodai. Pirmasis – skrandis mažinamas prie jo prijungiant plonosios žarnos kilpą. Kitas, mažiau sudėtingas, operacijos metodas – skrandis sumažinamas apjuosiant jį specialiu žiedu, pagamintu iš silikono. Vadinamojo medicininio žiedo vidinėje dalyje yra rezervuaras, kuris vamzdeliu sujungtas su talpykla, pagaminta iš titano.

Kauno universiteto medicinos klinikų chirurgai nutukusiems pacientams skrandį operuoja tik pirmuoju būdu. Vilniaus universiteto Santariškių klinikose skrandis mažinamas apjuosiant jį specialiu žiedu.

O Klaipėdos apskrities ligoninėje nuo praėjusios savaitės skrandis laparoskopiniu būdu – darant mažus pjūvius – yra mažinamas abiem būdais.

Chirurgas N. Kaselis akcentavo, kad abi technologijos yra geros. „Tačiau parenkant operacijos būdą labai svarbu atsižvelgti į paciento mitybos įpročius, – aiškino specialistas. – Nutukusiems žmonėms, negalintiems gyventi be saldumynų, skrandį geriau mažinti prie jo prijungiant plonosios žarnos kilpą.”

Ligų priežastis

Pirmoji pacientė, kurią chirurgas N. Kaselis operavo pernai vasarą, be jokių dietų jau numetė 56 kilogramus. Prieš operaciją moteris svėrė 152 kilogramus.

Nutukimas yra rimtų ligų priežastis, o negydant jo kyla realus pavojus gyvybei. Gydytojas pažymi, kad nutukę žmonės serga ne tik širdies ir kraujagyslių ligomis, bet ir diabetu, juos taip pat kamuoja sąnarių ir stuburo ligos. Didžiulį antsvorį turintiems vyrams smarkiai sumažėja potencija. Be to, patologiškai nutukę žmonės yra per žingsnį nuo infarkto ir insulto. Ne tik vyrai, bet ir nutukusios moterys miegodami knarkia. Galiausiai nutukę žmonės suserga depresija, kuri dažną ligonį pastūmėja į savižudybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.